Felhő szolgáltatás, felhő tárhely

 A felhőt mint fogalmat az időjárás jelentésből ismerik a legtöbben. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy modern internetes szolgáltatás aminek szintén felhő szolgáltatás a neve.

Mindenki, aki használt már számítógépet találkozott már azzal a problémával, hogy mennyire jó lenne ha most megtudnánk mutatni egy fotót vagy az otthoni gépünkön van egy fontos dokumentum ami sürgősen kellene de nem tudunk érte haza menni. Ilyenkor marad a bosszankodás és a kínos magyarázkodást, hogy majd legközelebb magunkkal hozzuk. Nos ezt a problémának oldja meg a felhő tárhely, avagy a felhő szolgáltatás.

A felhő jelenesetben nem azt jelenti, ami felettünk lebeg és esik belőle az eső.

Hanem egy tárolót ami fizikailag nincs a gépünkben mégis tudjuk használni. Tudunk rajta bármilyen adatot tárolni úgy mintha az a számítógépünkön lenne de azzal a különbséggel, hogy bárhol bármikor hozzáférhetünk. A Google keresőbe beírva találunk számtalan felhő tárhely szolgáltatót, de az eddigi ismereteink alapján azt javaslom előszór használjuk a Google drive-ot mely a gmail saját felhő szolgáltatása. felhő szolgáltatás

Ez teljesen ingyenes, és ha regisztrálunk magunknak gmail fiókot automatikusan kapunk drive hozzáférést is. A gmail fiók regisztrációról már itt írtunk. Itt kezdésnek rendelkezésünkre áll 15 gigabyte tárhely amin szabadon tárolhatjuk az adatainkat. Ez tulajdonképpen bármilyen fotó, szöveges fájl, vagy zene tárolására elegendő. Használata elsőre talán kissé nehézkes de nem lehetetlen. Rákattintunk a Saját meghajtó opcióra majd ott egy jobb klikk és feltöltés.

Kiválasztjuk a kívánt fájlokat a számítógépünkről és feltöltés. Már fent is van a felhőn a kiválasztott fájl. Innentől kezdve bármilyen okos eszközzel vagy számítógéppel hozzáférhetünk, egyszerűen bekell lépnünk a gmail fiókunkba és ott kiválasztani a drive funkciót.

De okostelefonon van külön alkalmazás hozzá.

Fájlok tároláson kívül még arra is jó a drive hogy másokkal megosszunk tartalmakat, nagyobb fájlokat. Ha esetleg egy nagyobb méretű dolgot szeretnénk megosztani az ismerősünkkel amit esetleg már email mellékletként nem lehet tovább küldeni akkor egyszerűen feltöltjük a drivera majd  rákattintunk a megosztás gombra. Ekkor kapunk egy linket amit ha átküldünk a partnerünknek már meg is kezdheti a letöltést. A linket akár egyszerre több embernek is megadhatjuk vagy megoszthatjuk facebook-on is. Mindenki hozzá fog tudni férni akinek van gmail regisztrációja.

felhő szolgáltatás

Amit fontos és nem győzünk elégé hangsúlyozni az a biztonság. Ne felejtsük el, hogy az adat amit a felhőre feltöltünk az interneten fog tárolódni és a gmail jelszavunkkal tudunk hozzáférni ezért mindig gondosan Válasszunk jelszót. Használjunk mindig több féle karaktert. Példa: jános=rossz jelszó. A János25 már sokk felhő szolgáltatásal jobb! Mivel szerepel benne három féle karakter. Nagy, kis betű és számok is. Ezt még a shift, alt, ctrl billentyűkel elő hozható speciális karakterekkel tovább bonyolíthatjuk, de érdemes megtenni mert annál nehezebb lesz feltörni a fiókjaink.

Elsőre kissé ijesztő lehet ez a felhő dolog de kísérletezzen bátran. Nagy öröm lesz megmutatni az első felhőre feltöltött képet. Lefog esni az álla, mert a felhő fogalma még a fiatalok körében sem elterjedt. Természetesen számtalan más felhő szolgáltatás létezik a világhálón.