Akinator magyar nevén barkóba (barkochba), amely újra hódít a fiatalok körében. Úgy tűnik, hogy az Akinator magyar nevén már nem volt népszerű, ezért a telefonos Akinator magyar nyelven is már ilyen néven terjed. A játékot egy francia fejlesztőstúdió hozta be újra a köztudatba. Az Akinator magyar változatban (barkóba néven) főleg a kilencvenes évek gyerekeinek a játéka volt. Működése egyszerű: az egyik fél kitalál egy személyt (vagy tárgyat), a másik fél pedig találgat. A kitaláló igennel vagy nemmel válaszolhat (esetleg nem tudtommal). A másik fél pedig a kérdéseivel igyekszik leszűkíteni a listát.

 

akinator magyar webes

 

Webes Akinator magyar

Az akinator magyar nyelven sajnos nem érhető el, de weben és app formájában is játszható. Az angol nyelvű Akinator játék filmszereplőket, és természetes személyeket is ki tud találni. Adatbázisában több millió karakter található meg. A szoftver mögötti mesterséges intelligencia úgy van felépítve, hogy 22-24 kérdésből képes kitalálni a megfejtést. A játék a https://en.akinator.com címen érhető el, a működéshez nem igényli szoftvercsomag letöltését.

Hogy működik?

Képzeljünk el egy automatikusan épített adatbázist több millió karakterről és személyről. Ebben az adatbázisban olyan adatok találhatók meg, hogy mi az adott karakter hajszíne, szemszíne, bőrszíne, milyen nyelven beszél, milyen események történnek vele. Első hallásra bizarrnak tűnik ebből kitalálni, pedig semmi trükk nincs. A szoftver először rákérdez, hogy kitalált, vagy mesterséges személyről van szó. Ezzel máris a felére szűkítette a mintát. Aztán a szoftver rákérdez például arra, hogy a kitalált személy milyen nyelven beszél. Ezzel megint csak felére, jobb esetben akár a huszad részére csökkentette a listát. Így pillanatokon belül 1 milliós halmaz helyett már csak néhány tízezer személyt tartalmaz a lista.

A számok világa nem tűr halandzsát

Ha minden kérdéssel felére esik a lista hossza, akkor a harmadik kérdésre már csak 10-20 ezer elemet tartalmaz a lista. A negyedikre már csak 5-10 ezret, az ötödikre pedig 2-5 ezret, kb. a 20 lépés után pedig már csak 1-2 embert. Feltéve persze, ha az Akinator mesterséges intelligenciája ismeri azt a karaktert, akit ki akarunk vele találtatni.

Alternatívák

 

akinator magyar alkalmazás

 

A Google Playben fellelhető számos alternatívát találunk, Akinator magyar változatban viszont nincs. A fellelhető szoftverek mennyisége alapján már sejthető, hogy az Akinator korántsem egy elterjedt megnevezés. Ám az Akinator magyar nyelvterületen használt megfelelője, a barkóba sem az. Sok szoftver távolba látó dzsinnként, vagy különféle varázslók nevével van fémjelezve. Szerencsére a Google Play van annyira okos, hogy a hasonló szoftvereket képes összekötni.

Játszd a barátaiddal

Az, hogy ez a szoftver ilyen népszerű, felveti azt a kérdést, hogy ki, és miért akar ezzel egyáltalán játszani. Amennyiben a barátaid ellen játszod személyesen vagy chatelve, ez egy jó közösségi élményt nyújt. De ki, és miért akarna egy internetes adatbázis ellen gondolatolvasósdit játszani? Anyukád talán nem fogja tudni, hogy ki az a Wolverine, de talán egy pizza mellett nagyobb élmény lehet ezt játszani, mint a monitor előtt.

A szociális élet halála?

A szoftver népszerűsége a bezárkózó emberi élet egy újabb mintapéldánya. Talán nem annyira durva, mint amikor japán fiatalok Hatsune Mikut veszik feleségül, de mindenképpen előrevetít egy krízist. Ahelyett, hogy az Akinator magyar változatára várnál, inkább beszélgess egy kicsit a barátaiddal. Esetleg játssz velük barkópát, vagy hívd el őket kirándulni. Ne félj a visszautasítástól! Frissítsd a ruhatáradat, menj ki a természetbe, a telefonod ott is veled lehet!

Témába vágó cikkünk: Szókirakó online