Alkalmazás törlése androidon akkor szükséges, ha az adott programot már nem akarod használni. Az alkalmazás törlése során a programot véglegesen törlöd, ám törlődnek a program adatai is. Az alkalmazás törlése eltér például Windowson és Linuxon, ahol az alkalmazás törlése általában csak magát a programot törli. PC-s terminológiával az alkalmazások törlését uninstallálásnak nevezik. Androidon pedig egyszerűen törlésnek hívják. A nem használt alkalmazások elviszik a helyet és lassíthatják a rendszer működését, ezért ilyenkor érdemes az alkalmazás törlése. Az alkalmazások frissítéséről korábban már írtunk, nem csak androidos készülékekre.

 

alkalmazás törlése androidon

Alkalmazás törlése egyszerűen

Androidon úgy lehet a legegyszerűbben törölni az alkalmazásokat, ha a Beállítások menüben az Alkalmazások menüpontot megkeresed. Válaszd ki a listából az alkalmazást, és válaszd ki a törlés menüpontot, amely után megtörténik az alkalmazás törlése. A menüpont kiírja azt is, hogy az alkalmazás mennyi memóriát (tárhelyet) használ. Ha fut az alkalmazás, meg lehet tekinteni az előbbi menüben azt is, hogy mennyi memóriát (RAM, operatív memória) használ el. Ha egy alkalmazás szokatlanul sok erőforrást emészt fel, akkor érdemes letörölni (ha nem annyira fontos az alkalmazás). A Play áruház frissítéséről ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

alkalmazás tölése okostelefonról android

Alkalmazások áthelyezése SD kártyára

Van olyan alkalmazás, amely részben vagy egészben áthelyezhető az SD kártyára. Ide a kevésbé fontos, de nagyobb méretű alkalmazásokat érdemes áthelyezni, például számítógépes játékokat. Ezzel elkerülhető az alkalmazás törlése, ha véglegesen nem akarsz megszabadulni tőle. De nem érdemes áthelyezni SD kártyára olyan dolgokat, amiket az SD kártya kicserélése után is használni akarsz (például médialejátszó program). A telefonok belső háttértárának mérete limitált, általában 8 GByte méretű. Az újabb telefonokon találni már 16 GByte vagy ennél nagyobb méretű belső memóriát is, azonban a programok fejlődésével azoknak a mérete is egyre nagyobb. Míg néhány éve a programok csak néhány tíz MByte méretűek voltak, ma már gyakran találkozni 100 MByte vagy annál is nagyobb méretű programokkal. A régi telefonok bajban vannak ezen programok telepítése során, mert nincs elég hely az eltárolásukra.

Alkalmazás törlése számítógépről

Számítógépek esetében az alkalmazások mérete nem szokott probléma lenni. Vannak vaskosabb méretű programok, például 3D modellezőprogramok, csúcskategóriás játékok, vagy szerkesztőprogramok, amelyek néha tíz gigabyte méretre rúgnak. A legtöbb esetben viszont a számítógépek több száz GByte-os merevlemezzel vagy SSD-vel bírnak. A probléma az szokott lenni, hogy felgyűlik a számítógépen a szemét – például régi, felesleges videó fájlok vagy átmeneti fájlok. Hogy megállapítsd, hol vannak ezek a felesleges adatok, nyisd meg a C: meghajtót, és a beállításokban engedélyezd a rejtett vagy rendszerfájlok megjelenítését. Kattints jobb gombbal a könyvtárakra, hogy lásd, mi mekkora helyet foglal.

Nagyobb merevlemez vásárlása

Mobiltelefonokban a tárhelyet szolgáltató memóriacsipet nem lehet kicserélni, mert az rá van forrasztva az alaplapra. Számítógép esetében általában SATA foglalaton keresztül csatlakozik a merevlemez, és mind asztali, mind laptopok esetén általában kicserélhető a merevlemez. A merevlemez kicserélése előtt be kell tenni az új lemezt, és rámásolni az összes adatot. Nem elég simán csak kimásolni az adatokat, mert az operációs rendszer úgy nem fog tudni elindulni. Vagy speciális programmal klónozni kell a merevlemez tartalmát az új merevlemezre, vagy pedig külön fel kell telepíteni az operációs rendszert az új meghajtóra, és oda átmásolni minden adatot a régi lemezről. Szükség esetén mindkét meghajtót a számítógépben lehet hagyni.

Mekkora merevlemezt érdemes venni?

Manapság több TByte kapacitású merevlemezes meghajtók (vincseszterek) érhetőek el. Egy kettő-négy TByte (2000-4000 Gigabyte) méretű merevlemez 20-30 ezer forintért megvásárolható. Az SSD-k olyan merevlemezek, amik memóriachipekből állnak, és nem tartalmaznak forgóalkatrészt. Ilyenből 2 TByte-os méretűt körülbelül 70 ezer forintért lehet beszerezni, az 1 TByte-os méretű modellek körülbelül 40 ezer forintért érhetőek el.

lásd még: https://okosnagyi.hu/android-auto-apk-letoltese-es-telepitese/