Alkalmazás zár használatára akkor van szükség, amikor abbahagyjuk a számítógép használatát. Az alkalmazás zár lényege, hogy megakadályozzuk az illetéktelenek számítógéphez való hozzáférését. A Linux operációs rendszer egy desktop szintű alkalmazás zár használatát teszi lehetővé, amely egy bizonyos inaktivitás után a jelszót kéri. Ezt a menüt egyetlen kattintással elő lehet hozni LXDE felület használatakor, az ikonja az órától jobbra foglal helyet.

 

alkalmazás zár lakat

 

Android és Windows operációs rendszerek alatt is van alkalmazás zár. Windows alatt csak azon esetekben jön elő bizonyos idő elteltével, ahol be van állítva jelszó. Android operációs rendszerek esetén a képernyő egy idő után elsötétedik, és csak egy ujjmozdulat után aktiválódik újra a felhasználói felület. Ezek a primitív alkalmazás zár rendszerek megóvnak minket az illetéktelen használattól, de bonyolult funkcionalitást nem képesek betölteni.

Alkalmazás zár jogkezelésre

A felhasználói fiókok különféle hozzáférési szintekkel rendelkezhetnek. Windows és Linux alatt különféle felhasználói fiókokat lehet létrehozni, amik között aztán valamilyen szinten szabályozni lehet, hogy kik mihez férhetnek hozzá. Ez az esetek nagy részében viszont nem működik, és gyakran túllő a célon. Az alkalmazás zár egy sokrétű fogalom, és függően attól, hogy az adott rendszer milyen biztonsági koncepciók alapján működik, eltérő.

Alkalmazás zár Androidon, azaz az alkalmazások zárolása

Androidra külső segédprogramokkal lehet az alkalmazásokat és appokat zárolni. Egy ilyen népszerű program az AppLock, amely ingyenesen letölthető. A szoftver itt található: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.domobile.applock&hl=en_US

 

alkalmazás zár kód password

 

Az AppLock használatával be lehet állítani egy számzárat. Be lehet állítani, hogy bizonyos programokhoz csak az a személy férjen hozzá, aki rendelkezik ezzel a számzárral. A beépített szolgáltatásokat is le lehet korlátozni, például hogy a Gmail alkalmazáshoz, vagy a Facebook alkalmazáshoz csak a számzár használatát követően lehessen hozzáférni.

Az online élet fokozott körültekintést igényel

Ahogy rengeteg ember egyre inkább gyakorlatilag online éli az életét, szükségessé válik a fokozott elővigyázatosság. Ha egy illetéktelen megtalálja a telefonodat, nemcsak a telefonszámaidat, de a profiljaid fölötti irányítást is megszerzi. A legjobban ezen események ellen úgy lehet védekezni, hogy a főbb e-mail accountokkal sosem lépsz be mobiltelefonon. Mint ahogy befektetések során sem érdemes minden pénzedet egy zsebbe tenni, úgy az adatokkal is ez a helyzet. Fontosa, hogy az alkalmazásinkat frissítsük gyakran.

Lépj be, lépj ki

Lépj ki azokból a szolgáltatásokból, amiket nem használsz folyamatosan. Ha nem használod folyamatosan a Facebookot, akkor ne legyél bejelentkezve. Az igazi e-mail címed, ahonnét a profiljaidat regisztrálod, ne a telefonos Gmailes profilod legyen. Az alkalmazás zár nem fog megvédeni akkor, ha ellopják a mobiltelefonodat, hisz a támadó egyszerűen letörölheti a szoftvert.

További lehetőségek Linuxon

Linuxon és Windowson lehetőség van a TrueCrypt szoftver használatára. A szoftver a https://truecrypt.ch címen érhető el. Ingyenes, és titkosított partíciók létrehozását teszi lehetővé. A partíció csatolásához szükség van a jelszóra. A titkosítás 256 bites, tehát elég biztonságos ahhoz, hogy egy legalább 15 karakteres jelszó használata esetén ne lehessen azt feltörni. A titkosított partícióra felmásolt adatokat újraindítás után csak az képes a rendszerhez csatolni, aki ismeri a jelszót.

Ne tárolj személyes adatokat a telefonodon

Ha nem fontos az, hogy folyamatosan elérd a személyes adataidat, akkor egyszerűen ne tárold őket a telefonon. Azokba a profilokba, amiket nem használsz folyamatosan, ne legyél belépve. Kényes személyes adatokat mobiltelefonon tárolni tilos, és nagy felelőtlenség. A biztonsági másolatokat inkább tömörítsd le, és használj rajtuk egy jelszót. Semmi esetre se használj jelszó nélkül alkalmazásokat arra, hogy pénzügyeket, vagy banki ügyeket intézz!