Alkalmazások frissítése Androidon és Linuxon is megoldható. Óvatosan kell viszont bánni az eszközökkel, mert bizonyos típusú eszközöket tilos frissíteni. Amennyiben a tabletet, okostelefont, számítógépet munkára használod, az alkalmazások frissítése bizonyos esetben ellenjavalt. Ha hirtelen megváltozik egy menü helye, vagy máshogy viselkedik a program, az megzavarja a hatékony munkát. Tartalomfogyasztó eszközök esetében viszont kötelező az alkalmazások frissítése, hisz a régebbi verziók gyakran már nem működnek megfelelően, ha kijön az újabb verzió. Például a YouTube alkalmazás régebbi verziója már nem játssza le a videókat, ezért az alkalmazások frissítése nem kihagyható.

Alkalmazások frissítése Linuxon

Linux alatt (például Debian Linuxban https://www.debian.org/index.hu.html) körülbelül heti rendszerességgel frissítik a Debian Linux alap repertoárjához tartozó programokat. Ezek a programok az apt-get rendszerén keresztül frissülnek, de a frissítést manuálisan kell kezdeményezni. Az alkalmazások frissítése során nem csak az alkalmazások, hanem maga az operációs rendszer is frissítésre kerül. Ha van, új kernel települ, vagy biztonsági javítások érkeznek a különféle alapprogramokhoz is.

 

alkalmazások frissítése linux

 

Az alkalmazások frissítéséhez root (rendszergazda) jogosultság kell. Először az apt-get update parancsot kell lefuttatni, amely letölti a legújabb csomagok listáját a számítógépre. Amint ez kész, az apt-get upgrade paranccsal töltődnek le maguk a frissítések. Az alkalmazások frissítése ezután egyesével lezajlik. A folyamat során akár több száz MByte is letöltődhet, majd ezeket a rendszer kicsomagolja, és a régi fájlokat felülírja. Fontos tudni, hogy Linux esetén a futó programokat nem kell bezárni, és a rendszert sem kell újraindítani. Persze ahhoz, hogy az új kernel aktiválódjon, újra kell indítani a gépet, de a frissítés nem zárja le a gép használatát.

Alkalmazások frissítése Windowson

A Windows automatikus frissítése nem jelenti a rajta található programok frissítését is. Ennek az oka az, hogy Windows esetén a különféle programok nem egy központi szerverről kerülnek beszerzésre, hanem a felhasználók manuálisan töltik le és telepítik őket. Erre természetesen Linux esetén is lehetőség van, csak úgy, mint arra, hogy valaki egyszerűen kicsomagoljon és futtasson egy programot. Abban az esetben persze az a program linux alatt sem fog frissülni.

 

alkalmazások frissítése windows

 

Windows esetén a frissítés kizárólag a Windows alapvető szoftverkörnyezetét és magát az operációs rendszert érinti. A keddenként érkező frissítések csak az operációs rendszer és a böngésző hibáit foltozzák be. Néhány program, például a Google Chrome vagy a Firefox böngésző saját frissítési rendszerrel rendelkezik. Ezek tipikusan akkor aktiválódnak, ha a böngésző fut. A Windowsos produktív alkalmazások, például egy professzionális szerkesztőprogram már nem fog automatikusan frissülni. Gyakran erre lehetőség sincs, mert az újabb verziókat külön kell megvenni a gyártótól.

Alkalmazások frissítése Androidon

Android operációs rendszer esetén csak azon programokat lehet frissíteni, amelyek a Google Playen keresztül lettek telepítve. Hasonló a helyzet mint a Linux esetében – a programokat egy központi szolgáltatás, a Google Play installálja. Viszont azok a programok, amik manuálisan lettek .apk formátumban letöltve és telepítve, már manuálisan kell frissíteni. A frissítéseket a Google Play beállításai között lehet kezelni. Itt lehet beállítani azt, hogy egyáltalán engedélyezve legyen -e az automatikus frissítés, és hogy azt milyen időközönként végezheti el a szoftver. Lehetőség van arra, hogy a frissítés csak akkor történjen meg, ha az eszköz a töltőn van, vagy például, hogy csak este frissítsen a szoftver. Play Áruház frissítése hogyan?

Tartalomlétrehozó eszközt ne frissíts!

Bosszantó lenne az, ha a kedvenc szerkesztőprogramodban egyszer csak teljesen átalakítják a kezelőfelületet, miközben holnapra kész kell lenned egy munkával. Ne szórakozz a saját pénzeddel és időddel: tiltsd le a frissítéseket akkor, ha a számítógépen épp komolyan dolgozol valamivel. Persze ne hagyd, hogy a végtelenségig elavuljanak a szoftverjeid, mert az biztonsági kockázatot jelent. Amikor épp végeztél minden munkáddal, utána lefrissítheted a programokat, és ha szerencséd van, nem változott meg nagyon a működésük.