Alkalmazások törlése szükséges, ha a készülékeden elfogyott a szabad hely. Az alkalmazások törlése esetén eltűnik maga a szoftver a számítógépről, de az alkalmazással létrehozott különféle fájlok nem biztos, hogy eltűnnek. Például azzal, ha letörölsz egy képszerkesztő programot a telefonodról, a programmal létrehozott háttérképek még nem fognak eltűnni. Az alkalmazások törlése eltérő a különböző operációs rendszerek esetén. Ez a cikk egy rövid bemutatást fog adni arról, hogy ez a folyamat hogyan zajlik Android és Windows esetén.

 

alkalmazások törlése telefon

 

Alkalmazások törlése Windowson

Kattints a start menüre, majd gépeld be az Eltávolítás kulcsszót. Ez megjeleníti az alkalmazáseltávolító programot, amelyet megnyithatsz. A program kilistázza azokat a szoftvereket, amelyeket a számítógépedre feltelepítettél. Minden program egyedileg eltávolítható. A folyamat tipikusan néhány másodpercig tart, ám vannak olyan programok, amik több tízezer fájlt másolnak fel a számítógépre telepítéskor. Az ilyen programok eltávolítása akár több percet is igénybe vehet. Az alacsony minőségű üzleti programok eltávolítása akár több tíz percig is eltarthat egy lassabb számítógép esetén.

Alkalmazások törlése Linuxon

Linuxon az „apt-get remove alkalmazásnév” parancs segítségével lehet letörölni a nem kívánt programokat. Az apt-get autoremove parancs segítségével le lehet törölni azokat a rutinkönyvtárakat, amelyek telepítve vannak a számítógépen, de már nem használja őket semmi. Az alkalmazások törlése Linuxon tipikusan fél percet fog igénybe venni, mert a törlés után különféle szkriptek fognak a rendszeren lefutni.

Alkalmazások törlése Androidon

Androidon az alkalmazások letörlésére a Beállítások menüben van lehetőség. Az Android telefonok tárhelye jóval kisebb (tipikusan 8-16 GByte) mint a számítógép merevlemeze (több száz GByte). Érdemes ezért az Androidos telefonon mindig letörölni azokat a programokat, amiket már nem használsz.

 

alkalmazások törlése android

 

Androidon meg lehet nézni azt is, hogy az adott alkalmazás mennyi tárhelyet használ fel. Amennyiben egy program nagyobb tárhelyigényű, mint amennyi realisztikus, úgy érdemes letörölni. Egy programra több alternatíva is van, a Google alkalmazásboltjában. A hibásan működő alkalmazásokkal kapcsolatos problémákról korábban már írtunk is.

Az alkalmazások adatainak törlése

Az alkalmazások számos fájlt írnak a rendszerbe. Előszeretettel hoznak létre maguknak könyvtárakat az SD kártyára, vagy a központi fájlrendszerre. Számítógép esetén pedig a C: meghajtóra hoznak létre önkényesen különféle átmeneti fájlokat. Amennyiben a program segítségével fájlokat hozol létre, azok nagy valószínűséggel nem fognak törlődni a program eltávolítása során. Például ha egy videószerkesztő program több száz GByte méretű videókat tárol el a számítógépeden, azokat egyesével meg kell keresni, és törölni.

Személyes adatok

Az alkalmazások egy része tartalmazhat személyes adatokat. Az Androidos programok előszeretettel nézelődnek a telefonszámok és SMS üzeneteid között. Ezeket az adatokat aztán elküldik egy központi szerverre, gyakorlatilag ellopják a személyes adataidat. Megszerzik a nevedet, az ismerőseid listáját, és az ő telefonszámaikat. Ezt nem áll módodban letiltani, mert az Android jelenleg nem fejlett annyira, hogy külön letilthasd a telefonszámok elérését az egyes programok számára. Sajnos a programok letörlése nem törli le a távoli szerverekre feltöltött személyes adatokat.

Ne telepíts megbízhatatlan programokat!

Ha úgy gondolod, hogy egy program nem létszükséglet, ha nincs különösebb oka a feltelepítésének, akkor ne installáld. Amennyiben telepítéskor valami olyan jogosultságokat kér, amelyek látszólag nem kellenek a program futtatásához, ne installáld! A programok egy részét csalók és bűnözők készítik azért, hogy ellopják a felhasználók személyes adatait. Hogyha szeretsz mindenféle programot feltelepíteni, de fontos számodra a személyes adatok védelme, több telefont használj! Az egyiket használd a személyes kommunikációra, a másikat játékra, vagy kikapcsolódásra.