Android billentyűzet beszerzésére két módszer van: a fizikai, és a virtuális billentyűzet. Egy mai Android billentyűzet nélkül fog hozzánk érkezni, és csak virtuális billentyűzet lesz rá installálva. Ezt a billentyűzetet testre lehet szabni, vagy másfajta szoftvert lehet telepíteni rá. Azonban, ha sokat szeretnél írni, érdemes egy hardveres Android billentyűzetet beszerezni. Vannak persze olyan készülékek is, amelyek alapból rendelkeznek billentyűzettel.

 

android billentyűzet régi billentyű

 

A ma már kifutott Sony Xperia Mini PRO telefon beépített billentyűzettel rendelkezett.

A hardveres billentyűzet előnye az, hogy fizikailag érezni lehet a gombokat. Amikor ezeket a gombokat lenyomjuk, egyértelmű, hogy sikerült -e lenyomni őket, hiszen érezni a kattanást. Gyorsan lehet velük dolgozni, a billentyűzeten lehet vezetni a kezünket. Ma már léteznek Androidos laptopok is, amelyek értelemszerűen beépített billentyűzettel rendelkeznek.

 

android billentyűzet

Android billentyűzet vásárlása

Amennyiben az Android készülék nem rendelkezik billentyűzettel, érdemes lehet vásárolni hozzá egyet. Az Androidos tableteken és phableteken általában van USB csatlakozó. Olyan eszközre van szükség, amely OTG módban üzemelő USB foglalattal rendelkezik. Ehhez aztán csatlakoztatható bármilyen USB billentyűzet vagy egér. Tulajdonképpen egy tetszőleges szabvány USB eszköz használható Android billentyűzet és egérként.

Billentyűzetes tok

Android tablet és phablet esetén a legjobb megoldás az úgynevezett billentyűzetes tok. A billentyűzetes tok egy műbőr tokmány, amelyben egy kicsi USB-s billentyűzet található. Ezt a billentyűzetet a tablet USB portjára kell dugni. A telefont be kell csúsztatni a tokmányba, és ettől a ponttól kezdve a készülék szinte laptopként használható.

 

android billentyűzet xperia

 

Mennyire kényelmes?

A laptopok eleve munkára lettek kitalálva, a tabletek és phabletek célja viszont a tartalomfogyasztás. Amennyiben egy ilyen tartalomfogyasztó eztközt akarunk átalakítani tartalomlétrehozásra, az mindig bajos. Mint ahogy ezt a képszerkesztő app linkje ide című cikkben is láthattuk, érdemes inkább eleve a célnak legmegfelelőbb eszközt megvásárolni. Egy billentyűzetes tok hasznos lehet, mert nem túl nagy a súlya, de ne tervezze senki azon legépelni a Harry Potter következő kötetét. Ha gyorsan le kell pötyögni valamit, akkor teljesen megfelelő, de messze elmarad egy asztali vagy laptop billentyűzettől.

USB billentyűzet

Egy egyszerű szabvány USB billentyűzetet is vásárolhatsz a tableted mellé, csak rajtad múlik, hogy akarod -e cipelni. Amennyiben igen, úgy egy normál méretű, szabványos magyar irodai USB-s billentyűzetet vegyél. Ezt követően ezt csatlakoztathatod a tabletedhez, és használhatod ugyanúgy, mintha egy asztali számítógépet használnál. A hátulütője ennek pusztán az, hogy magát a mobilitást semmisítetted meg. Amennyiben tudod, hogy sokat kell gépelned, eleve ne tabletet, hanem inkább laptopot vegyél. Laptopból aztán választhatunk Android (ARM vagy Linux) vagy x86/x86-64 (Windows, Linux) alapút. Ezek kompakt egységet alkotva könnyebben cipelhetőek, és talán az össz súlya is kisebb, mint egy tákolt Android billentyűzet.

Vezeték nélküli billentyűzet

A vezeték nélküli billentyűzet használata esetén egy vevőegységet kell az USB-be helyezni, és távolról pötyöghetünk az Androidos készülékbe. Ez megspórolja a zsinór hosszát, de veszélyeket is rejt. A vezeték nélküli billentyűzet kommunikációja illetéktelenek által lehallgatható. Ezen felül ezt is töltögetni kell, a készülék akkumulátorral bír, ami növeli a súlyt.

Végszó

A legjobb megoldás az, ha eleve olyan készüléket választ az ember, amire szüksége van. Ha neki minden nap hosszú és bonyolult szövegeket kell gépelnie, akkor egy Laptop, Notebook, vagy Netbook a legjobb megoldás. Amennyiben alkalmanként kell csak szövegeket gépelnie, akkor vagy tanulja meg hatékonyan használni a virtuális billentyűzetet, vagy vegyen billentyűzetes tokot. A billentyűzetes tokok kompaktak és könnyűek, gyakran léteznek eleve az adott modellhez tervezett példányok is. Tablet, okostelefon vagy laptop?