Android PC emulátor telepítése után lehetővé válik az, hogy bizonyos szoftvereket a számítógépen futtass. Többféle Android PC emulátor létezik, azonban egyik sem ad teljes eredményt. Az Android PC emulátor lehet egy egész rendszert emuláló megoldás, lehet alkalmazás szintű emulátor, vagy lehet virtuális gép is. Olyan megoldás, ami megnyugtatóan működne, sajnos nincs, és ez a cikk elmagyarázza azt is, hogy miért.

Hivatalos Android PC emulátor

A legelső, hivatalos Android PC emulátor a Google-tól tölthető le. A szoftver integrálva van az Android SDK-ban. A szoftvercsomag letölthető innét: https://developer.android.com/studio. A megoldást programozóknak és fejlesztőknek szánják. A szoftver eleve nem fut rendesen AMD processzorokon, így a felhasználók egy jelentős része használni sem tudja. A másik probléma, hogy ez nem igazi emulátor, a telefonokban jelen lévő ARM processzort nem emulálja, így például a komolyabb játékokat futtatni se képes.

Android PC emulátor Qemuval

A Qemu egy nyílt forrású emulátor, amelyet a Linuxban az apt-get install qemu paranccsal lehet telepíteni. A működéshez a ranchu kernel egy módosított változata szükséges. Lefordítani a következő paranccsal lehetséges:

qemu-system-aarch64 -cpu cortex-a57 -machine type=ranchu -m 4096 -kernel ./ranchu-kernel/Image -append ‘console=ttyAMA0,38400 keep_bootcon’ -monitor stdio -initrd ranchu-build/ramdisk.img -drive index=2,id=userdata,file=ranchu-build/userdata.img -device virtio-blk-device,drive=userdata -device virtio-blk-device,drive=cache -drive index=1,id=cache,file=ranchu-build/cache.img -device virtio-blk-device,drive=system -driveindex=0,id=system,file=ranchu-build/system.img -netdev user,id=mynet -device virtio-net-device,netdev=mynet -show-cursor

A ranchut a http://people.linaro.org/~alex.bennee/android/android-init-tweaks.diff oldalról lehet letölteni (linaro-devices.tar.gz, a build/envsetup.sh paranccsal).

MEMU

A Memu egy Android PC emulátor, letölteni a http://www.memuplay.com linken lehet. Ez a szoftver arra a célra készült, hogy az Androidos játékokat PC-n futtatni lehessen. A szoftver ingyenesen letölthető, és legalább OpenGL 2.0-át támogató videokártya szükséges ahhoz, hogy a legtöbb játék zavartalanul működhessen. A szoftver kizárólag a játékok futtatására specializálódott, így aztán más jellegű szoftverek futtatására nem igazán hatékony.

android pc emulátor bemutatása

NOX

A Nox hasonló Android PC emulátor, mint a MEMU, viszont kissé más koncepciót követ. Egy hagyományosabb emulátor, ami a komplett Android rendszert emulálja. Támogatja a joystickokat, és ezen képesség segítségével játszani is lehet azokat az Androidos játékokat, amik ezt támogatják. A NOX-ban beállítható, hogy a rendszer mennyi memóriát fogyasszon, lehet állítani az IMEI-t, és az Androidra jellemző beállításokat általánosságban is. Az emulátor a következő címről tölthető le: https://www.bignox.com

Android a PC-n

Mivel az Android szoftverek nagy része PC-re is elérhető, ezért sok értelme PC-n futtatni az Androidos játékokat nincs. Az Android rendszer sajátosságaiból fakadóan nem hozható át megnyugtató megoldások útján PC-re. Hiszen az Android lényege, hogy ott van a zsebedben. A PC lényege, hogy billentyűzet és egér segítségével vezérelsz egy számítógépet, miközben ülsz. A különbség magából a kialakításból fakad, és nem architekturális eltérések gátolják a hatékony emulációt. Egy Androidos eszköz megvásárlása nem jelent anyagi tételt, hiszen használtan már tízezer forintért is lehet újabb Androidos telefont vásárolni. (https://hardverapro.hu/aprok/mobil/keres.php?stext=android&county=&stcid=&settlement=&stmid=&minprice=&maxprice=&company=&cmpid=&user=&usrid=&selling=1&buying=1&stext_none=)

mire jó az android pc emulátor

Android emulálás a jövőben

A jövőben nem valószínű, hogy fejlettebb megoldásokat fognak készíteni. A játékok futtatására már így is van lehetőség, de ez mindig limitált lesz. Például az asztali számítógépben nincs GPS, hiszen úgysem viszed sehova. Míg például egy Androidos játék esetében (pl Pokemon GO) a GPS a játékélmény egy fontos része. A PC viszont így engedélyezi a csalást, mert hamis GPS adatokkal tudod táplálni a játékot. Így viszont illegálisan előnyre tudsz szert tenni más játékosokkal szemben, ami miatt a komolyabb játékok blokkolni fogják az emulátorban való működést.