Android verziók tekintetében nincs okunk a panaszra. Az Android verziók közül a legfrissebb a 9-es. Az operációs rendszer 2008-as indulása óta letarolta a piacot. Az Android verziók körülbelül évente érkeznek. A kezdeti kezdetleges Android verziók hamar kihaltak, és a modernebb változatok vették át a helyüket. Ma a legrégebbi Android verzió, amivel találkozni, a 4-es Android. Ezen általában működnek az újabb programok is. De mire jók az Androidos alkalmazások?

 

android verziók képekben

Android verziók a kezdetekben

Az első Android 2008-ban jelent meg, és erősen a Java köré épült. A C-ben és C++-ban írt programok futtatása csak a későbbi Android verziók esetén vált lehetségessé. Az Android 1.5 volt az első olyan, amelyet széles körben alkalmazni kezdtek Tableteken és Telefonokon. A Google egyik első nagy partnere a Samsung volt, amely több Android alapú modellt is megjelenített. Ilyen például a Samsung Spica, amely az Android verziók közül az 1.6-ot használta.

Főzött romok

Lelkes hackerek elkezdtek nem hivatalos Android változatokat összeépíteni. Az Android egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amely szabadon felhasználható. Bár vannak olyan részei, amelyeket a Google zárt forrású csomagként nyújt (például a Google Play), a többi része bárki számára elérhető. A legjelentősebb ezek közül a CyanogenMOD team volt, amely először elkezdte a régi Androidos telefonok számára az újabb Android verziók kiadását. Az 1.6-os Androiddal ellátott Samsung telefonokat tipikusan 2.2-es verzióra lehetett ezzel updatelni. Persze a régi driverek és kernelek updatelése nélkül sok stabilitási probléma lépett fel, és gyakran nem működtek bizonyos hardverek.

Az Android kialakulása a mai formában

Az első, mai értelemben vett Android az Android 4.1. Az Android 4.1 volt az Android verziók közül az első olyan, ami C és C++ nyelven megírt, natív binárissá lefordított programokat is futtatni tud. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy nagy teljesítményű és komplex játékok és programok futhassanak a telefonon. Ez a verzió már stabilabb, mint a régebbiek, az adatvesztés esélye kicsi, a telefon pedig jobban működik.

 

android verziók élesben telefonon

 

Az Android lecserélése

Sajnos az Android operációs rendszer csak ritkán lecserélhető. Vannak persze kivételek, például a Sony lehetővé tette a 2.2-es Androiddal szerelt Xperia telefonok frissítését 4.1-es Androidra. A legtöbb gyártó esetében viszont nem lehetséges a készülék frissítése. Hogy milyen Android verzió van a telefonon, azt ki lehet deríteni egyszerűen a beállításokban. A Beállítások menüben a Telefonról menüt kell kiválasztani. Itt meg lehet tekinteni az Android verzióját, és a Linux kernel verziószáma is kideríthető.

Az Android verziók újabb változatai

A legújabb Androidok a 4.1-es Androidhoz képest jelentősebb változaton nem estek át. Az 5-ös Android szinte ugyanúgy néz ki, mint a 4-es, főleg a menük grafikai megjelenését cserélték ki. Az újabb változatokat elkezdték optimalizálni multitaskingra és többablakos üzemmódra is, ám ezek még nem érhetők el automatikusan. A 7-es Android már megbízhatóan támogatja a 64 bites processzorral szerelt telefonokat is.

Az Android átveszi a világot

A Google legnépszerűbb terméke alighanem az Android. Az Android minden telefonszámot, könyvjelzőt, jelszót és böngészési előzményt amerikai szerverekre továbbít. Ne használd az Android operációs rendszert olyan tevékenység alatt, amely során kényes adatokkal dolgozol! Az Android legújabb, 9-es változata egyelőre még nem terjedt el, mert tavaly először elkezdett csökkenni az okostelefonok vásárlása. Alighanem az embereknek már nincs szüksége újabb technológiákra, a jelenlegi okostelefonok, tabletek és számítógépek is képesek kielégíteni az igényt. A technológiai fejlődés is lelassult, a mai eszközök alig gyorsabbak, mint a 3-4 évvel ezelőtti eszközök.