Az internet veszélyei komoly fenyegetést jelentenek. Könnyen találkozhatunk vírusokkal, átverős oldalakkal, csalásokkal, internetes zaklatókkal, bűnözőkkel. Az internet veszélyei folyamatosan átalakulóban vannak, a bűnözők egyre professzionálisabb módszereket választanak arra, hogy áldozataikat megkárosítsák, zaklassák, lejárassák. Az elmúlt éven során egyre komolyabbá vált az állami megfigyelés, a különböző államok hírszerzései és titkosszolgálatai folyamatosan gyűjtik az információkat. A Google, a Microsoft és a nagyobb szolgáltatók folyamatosan kémkednek a felhasználók után, és az adatokat a hatóságokkal megosztják.

Az internet veszélyei: Hamis nyereményjátékok

Az internet veszélyei közül az egyik legelső fenyegetés, amivel minden felhasználó találkozni szokott, az a hamis nyereményjátékok. Itt a felhasználók megadják a személyes adataikat abban a hiszemben, hogy egy nyereményjátékra iratkoztak fel. A személyes adatokat ezután illegális célokra használják fel, például megpróbálnak az ember bankszámlájához hozzáférni. A hamis nyereményjátékok gyakran legitim, országos ismertségű weboldalak hirdetései között bukkannak fel, és hetekig, vagy akár hónapokig is gyűjtik a személyes adatokat.

Vírusok

A számítógépes vírusok már évtizedek óta nagy kihívást jelentenek. Kezdetben a vírusok ártatlan tréfák voltak, később a céljuk a rombolás lett. Ezt követően a vírusok készítői már anyagi haszonszerzés reményében kezdték terjeszteni a vírusokat, amelyek jelszavakat gyűjtenek, vagy megpróbálnak a bankszámláról pénzt leemelni. A vírusok legújabb generációja a titkosító vírusok, amelyek titkosítják a számítógép tartalmát, és váltságdíj kifizetéséhez kötik a fájlok visszaállítását.

 

az internet veszélyei

Internetes zaklatók

Frusztrált emberek, akiknek szakmai kudarcuk általában munkanélküliséggel párosul. Elérik, hogy áldozataik fenyegetve érezzék magukat, közzéteszik személyes adatainkat, vagy lejárató tartalmakat írnak róluk. Esetleg megpróbálnak más ember nevében írni, mások nevében dolgokat rendelni az internetről, vagy bűncselekményekbe keverni őket. Bár ez félelmetesnek tűnhet, az internet veszélyei közül ők talán az egyik legártalmatlanabb csoport, hiszen a való életbe már félnének így kilépni.

Csalók, tolvajok

Olyan emberek, akik mások bizalmába férkőzve megpróbálnak kölcsönöket, ajándékokat, befektetéseket kicsikarni másokból. Gyakran előkelő megjelenésűek, barátságosak, hónapokon át képesek érdeklődést mutatni. Hasonlóak az internetes zaklatókhoz, de a céljuk nem az ember megfélemlítése, hanem az, hogy úgy manipulálják az áldozataikat, hogy az végül fizessen nekik. Rendszerint kisebb összegeket kérnek, amelyeket eleinte kamatostól megadnak, hogy a bizalmat tovább tudják építeni. Technokrata változata csodalámpát árul időseknek, ami szódabikarbónával vegyítve gyógyítja a rákot, és minden mást is.

Óvatlan felhasználók

Az összes fentebb felsorolt csoporthoz képest ők a legveszélyesebbek. Nyugodtan beírják a címeiket, adataikat bárhová, ismerőseik és családtagjaik adatait is simán kiadják bárkinek. Rosszabb esetben tudatosak, és úgy gondolják, őket nem zavarja az, hogyha bárki kémleli őket, mert nekik nincs rejtegetni valójuk. Általában minden jelszavuk kompromittált, de ez tényleg nem érdekli őket, mert valóban nincs takargatnivalójuk. Csak mondjuk épp annak a 100 ismerősüknek van, akiknek a telefonszámát és címét ilyen módon szerzik meg a hackerek.

Szervezett bűnözők

 

internet veszélyei hacker

 

Külföldön megjelent egy újfajta csalássorozat: bűnszervezetek próbálják magukat technikai támogatásnak kiadni. A felhasználók gépére távoli elérést lehetővé tevő szoftvert telepítenek, hogy ezen keresztül hozzáférjenek a személyes adataikhoz, pénzügyi szolgáltatóikhoz. A hiszékeny áldozatok gyakran bedőlnek, és megadják a hozzáférést a számítógépeikhez. Az ilyen típusú csalások ellen leginkább az alapvető józanság és a technikai ismeretek megszerzése nyújthat védelmet. Az oldalunkon korábban már elkezdtük a számítógép hardvereinek bemutatását is.