A billentyűzet részei már számítógép-generációk óta változatlanok. A billentyűzet részei már a gépírók korában is hasonlóak voltak, mint ma. A számítógépek megjelenésével a billentyűzetek fejlődése többféle irányt is vett. Az eredeti írógép-billentyűzet új részekkel egészült ki. A billentyűzet részei mára nagyjából ugyanolyanok minden számítógépen, legyen az laptop, asztali gép vagy billentyűzetes mobiltelefon.

Korábban foglalkoztunk már a számítógép részeinek bemutatásával: https://okosnagyi.hu/szamitogep-felepitese

 

billentyűzet részei kezdetekben

Kép: hagyományos szabvány magyar billentyűzet a kilencvenes évekből

 

A billentyűzet részei: fő rész

A billentyűzet fő része a billentyűzet bal alsó felén található. A Q gombbal indul, jobbról az enter gomb, alulról a space(szóköz) határolja. Ez a rész megegyezik az írógépek billentyűzetével. Többfajta billentyűzetkiosztás is létezik, Magyarországon a QWERTZ kiosztást használjuk, amelyek ékezetes betűkkel vannak kiegészítve. Efölött található még egy speciális karaktereket és számokat tartalmazó billentyűsor, és közvetlenül emellett jobbról, balról, és lentről funkciógombok helyezkednek el.

A funkcióbillentyűk

Az előbb ismertetett fő rész felett helyezkednek el a funkcióbillentyűk, amelyek szintén a billentyűzet részei. Ezek a billentyűk a programok bizonyos funkcióit hivatottak működtetni. Például DOS-os fájlkezelőrendszerekben az F5 gomb általában a másolást jelentette, az F8 a törlést. Ma az ALT+F4 billentyűkombinációt használják például a programok ablakainak bezárásához, az F3-mat kereséshez, az F1-et súgóhoz, és így tovább. Eredetileg 10 funkcióbillentyű volt, később 12-re bővítették. Commodore64-en a funkcióbillentyűk a billentyűzet szélén helyezkedtek el, csak a 386-osok megjelenésével kerültek a billentyűzet tetejére.

Numerikus billentyűzet

A billentyűzet része még a numerikus billentyűzet. Ez a számológépekéhez hasonló billentyűblokk általában a billentyűzet jobb oldalán található meg. A számok, osztás, szorzás, kivonás, összeadás mellett még egy plusz enter gombot is elhelyeztek itt. Ez a billentyű blokk akkor lehet hasznos, ha sok számítási műveletet kell egymás után elvégezni. Ha sok számot kell begépelni, akkor szintén nagyon kényelmes ezeknek a gomboknak a használata.

Kurzor billentyűk

A kurzor billentyűk a fő rész, és a numerikus billentyűzet között találhatóak alul. Ezek segítségével lehet irányítani könnyedén a kurzort például szöveg beírása során. A számítógépes játékok irányítása is egyszerűbbé vált a kurzorbillentyűk megjelenésével. A kurzorbillentyűk kora előtt a numerikus billentyűzetet használták a kurzor irányítására. Ennek eléréséhez a Num Lock gombot ki kellett kapcsolni, és így a 8, 4, 6, 2 gombok kurzorgombokká válnak.

Speciális billentyűk

A kurzor billentyűk fölött találhatunk speciális billentyűket, amelyekkel a szövegben való navigálást, másolást, törlést végezhetjük el, és a programok futtatását manipulálhatjuk. Például a Shift+Insert gombok egyidejű megnyomásával a vágólapra másolt adatokat lehet beilleszteni, a Control+Delete segítségével pedig kivágni. Efölött található még a printscreen gomb, amely megnyomásával másolatot készít a videomemóriáról a vágólapra.

 

billentyűzet részei laptop

 

Laptop billentyűzetek

A laptop billentyűzetek nem szabvány kiosztásúak, mert a szűkös hely miatt nem férne el rajtuk annyi gomb. Szerencsés esetben a fő rész kiosztása szabvány. Érdemes olyan laptopot vásárolni, amelynek billentyűzete a lehető legjobban illeszkedik a szabványos magyar billentyűzet kiosztásához, mert ezen lehet a leghatékonyabban dolgozni. Általában nincs rajtuk numerikus billentyűzet, a képen szereplő nagy átmérőjű laptopokon viszont van.

Billentyűzet vásárlása

Manapság a gyártók gyakran trükköznek a billentyűzet méretének csökkentésével, így aztán nehéz olyan billentyűzetet találni, ami mindenben követi a szabvány méretet. Általában néhány milliméterrel megpróbálnak mindent közelebb pakolni egymáshoz, hogy csökkentsék a gyártási költségeket. Billentyűzet vásárlása esetén győződj meg róla, hogy a billentyűzet elég nagy méretű, és kényelmesen használható. Ne vásárolj olyan boltban billentyűzetet, ahol az eladók nem bontják ki számodra a billentyűzetet, hogy azt megnézd. Érdemesebb interneten vásárolni, ahol nem csak pár modell van raktáron, hanem márkák százai közül válogathatsz. Például kipróbálhatod az árukeresőt, hogy jó billentyűzeteket találhass: https://www.arukereso.hu/billentyuzet-c3111