Driver kereső használata esetén könnyedén vírusos lehet a számítógép. Rengeteg ingyenes driver kereső programmal találkozhatunk neten. A driver kereső programokat gyakran kéretlen üzenetekben, és reklámfelületeken ajánlják figyelmedbe. Józanul gondolkodva teljesen egyértelmű, hogy ezek a szoftverek vírusok. A hamis driver kereső programok célja, hogy az áldozat feltelepítse ezeket a hamis programokat a számítógépre. A program ezt követően ellopja az adataidat, és megfigyeli a tevékenységedet.

 

driver kereső számítógép

A driverekről

A driverek meghajtóprogramok. Az operációs rendszer nem képes mindenféle hardvert önmagától kezelni. Például azért, mert minden évben több ezer új hardvert adnak ki a különféle gyártók. Az operációs rendszer biztosítja azt, hogy a hardvergyártók különféle meghajtóprogramokat írjanak ezekhez az eszközökhöz. Ezek a meghajtóprogramok ingyenesek. Driver kereső helyett vagy a gyártó hivatalos weboldaláról letölthető, vagy a készülék dobozában CD formájában hozzáférhető. Általában ezeken a telepítőlemezeken több féle operációs rendszerhez is van meghajtóprogram.

A kompatibilitás

Előfordulhat, hogy egy kívánt hardver, például egy nyomtató, csak Windows XP-hez tartozó illesztőprogrammal rendelkezik, de te Windows 10 alatt szeretnéd használni. Ekkor el kell látogatni a gyártó hivatalos oldalára, és ott letölteni a nyomtató hivatalos meghajtóprogramját Windows 10-hez. Ha ilyen meghajtóprogram nem létezik, akkor bajban vagy, ugyanis a gyártó nem készített ilyet.

Óvatosan kell bánni a driver kereső szolgáltatásokkal és programokkal, mert ritkán dolgoznak hobbisták azért, hogy egy gyártó eszközei futhassanak újabb gépeken. Ha a gyártó nem ír újabb operációs rendszerhez meghajtóprogramot, akkor a közösségnek, és vállalkozó kedvű programozóknak nehéz dolga van.

Driverek Windows 10 alatt

Manapság az operációs rendszerek online frissítik a drivereket. A Windows 10 önmagától frissíteni fogja a meghajtóprogramokat. A probléma akkor van, ha a hálózati eszközökhöz nincs meghajtóprogramja, mert ilyenkor nem tud az internethez csatlakozni. Érdemes tehát ilyenkor csak a wifi meghajtóprogramot letölteni külön, majd telepíteni. A többi meghajtóprogram telepítését jó esetben elvégzi maga az operációs rendszer később. Előfordulhat, hogy a hardverhez csak Windows 10 alapú driverek vannak, de te Windows 7-et szeretnél használni. Ez tipikusan laptopok esetén fordulhat elő, mert néhány gyártó csak Windows 10-hez készít drivereket. Ez esetben nem biztos, hogy működni fog a hardvered.

 

számítógép alkatrészekhez driver kereső

64 és 32 bit

Bizonyos gyártók csak 32 bites rendszerekre készítenek drivereket. Ilyenek például a régebbi Atom alapú netbookok hardverei. Ez esetben elképzelhető, hogy nem fogsz tudni 64 bites Windows operációs rendszert használni megfelelően. Az alapvető dolgok általában ilyenkor is működni szoktak, de előfordulhat, hogy például nem lesz hang, vagy hálózat. Ebben az esetben érdemes inkább Linux operációs rendszert használni, mert ott a meghajtóprogramok nagy része architektúrafüggetlen, tehát 32 és 64 bites rendszerekre is létezik.

A helyzet Linux alatt

Linux alatt sem kell driver kereső, hiszen a Linux esetén a kernel tartalmazza a meghajtóprogramok nagy részét. A grafikus meghajtóprogramok a grafikus felületet biztosító csomagkészlet részei, ezért ezek is automatikusan telepítésre kerülnek. Amennyiben a Wifi nem működik, az apt-get install firmware-linux-nonfree paranccsal lehet elvégezni a zárt forrású meghajtóprogramok installálását. A művelet előtt módosítani kell az /etc/apt/sources.list fájlt olyan módon, hogy a main és contrib csomagok mellé a non-free csomagokat is engedélyezed ( deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free).

Miért frissíted a meghajtóprogramot?

A meghajtóprogram frissítését csak akkor szabad elvégezni, ha valamilyen probléma van a hardver használata során. Például ha a nyomtató, csak akkor tud színesen nyomtatni, ha a drivert frissíted, akkor nyugodtan keress egy újabb drivert. Viszont CSAK azért, hogy újabb legyen a driver a gépen, nem kell újabb meghajtóprogramot keresni, hiszen semmivel sem fog jobban működni a gép. A driver kereső programokat pedig messze kerüld el, ha nem akarsz vírusokat és hamis programokat kerülgetni a számítógépeden.