Ebay rendelés segítségével új és használt holmikat is vehetünk. Ebay rendelés útján könnyen eljuthat országunkba a másodkézből származó nyugati holmi. Az Ebay rendelés hasonló a jófogás vagy épp a hardverapró oldalak működéséhez. Az Ebay rendelés után az eladót értékelni lehet. Magyarországon nem divat az Ebayt használni, de néha előfordulhat, hogy valamit csak onnan lehet megvásárolni.

 

ebay rendelés menete

 

Mi az az Ebay?

Az Ebay egy amerikai szolgáltatás, amelyre bárki regisztrálhat. A PayPal-lal összekötve működik, korábbi cikkünkben a PayPalt már bemutattuk.
Az Ebayen el lehet adni a termékeidet, és mások termékeit meg lehet vásárolni. Nem csak használt, hanem új cikkeket is feltöltenek. Az Ebay rendelés leadásánál figyelni kell arra, hogy az eladó hova szállít. Néhány eladó csak bizonyos országokba szállít, például csak amerikai országokba, vagy csak Európába. A kínai eladók általában mindenhova szállítanak, de a vám és a szállítás költsége megnövekedhet.

Az Ebay rendelés veszélyei

Mivel az Ebay a Paypalon keresztül működik, ezért óvatosan kell eljárni a termékek eladásával kapcsolatban. Amikor valaki elad egy terméket, a Paypal segítségével elfogadott pénzt a vevő visszainkasszáltathatja. Ezen felül még 50 dollárra meg is büntethetik az eladót. Az Ebay és a Paypal mára már a bűnözők játszóterévé vált, és a szolgáltatók ez ellen nem tesznek semmit. Éppen ezért egyre kevesebb eladó hajlandó eladni dolgokat akkor, ha a vevőnek nincs megfelelő számú pozitív értékelése.

A posta és a vám

Még belföldre is több ezer forint elpostázni egy csomagot. Az európai unió területére 5 ezer forint ellenében lehet postázni. Tehát ha valaki egy 3000 forintos cipőt akar megrendelni, mondjuk Németországból, akkor számítson arra, hogy további 5000 forintba fog kerülni a posta. Eladásnál ugyanúgy bele kell kalkulálni a termék feladásának díját. Az európai unión belül (és néhány más ország között) nincs vám, a postaköltségek viszont így is magasak lehetnek.

 

ebay rendelés csomagja

Az Ebay szabályai és a magyar vámosok

Az Ebay meghatározza, hogy miket lehet eladni a felületén. Ma már nem lehet például fegyvereket eladni, és gyógyszerekkel sem lehet rajta kereskedni. Lehet, hogy amit meg akarsz vásárolni, bizonyos országokban legális, de más országokban nem az. Például lehetséges, hogy Amerikában legálisan el tudsz adni vagy meg tudsz vásárolni egy pisztolyt. Eközben ugyanezen pisztolynak a birtoklása lehet, hogy engedélyköteles, vagy épp teljesen tilos birtokolni. Magyarországra például tilos SD kártyákat importálni külön jogdíj befizetése nélkül, amelyeket aztán a zenészeknek kifizetnek. Az eladó ezzel nem is feltétlenül van tisztában. Miután simán elpostázza neked a pendrájvot, memóriakártyát, ezt te sosem fogod megkapni, mert a vámon lefoglalják.

Magyarországon erős a szervezett bűnözés. Rendszeresen előfordul, hogy a vámon a bejövő termékeket ellopják. Immár tizenöt éve képtelen a kormány bármit is tenni ez ellen, és valószínűleg nem is célja. Maguk a vámosok is egy bűnüldözőszerv, a feladatuk a bűncselekmények kiszűrése lenne, ehelyett pont ők lopják el a termékeket. Ahol maga az állam lopja el undorító módon a tulajdonod, ott változás nem várható.

Ebay használata reklámfelületként

Végül is lehet az Ebayt csak reklámfelületnek használni, és a vásárlásokat ott nem elfogadni. Azonban az Ebay rendelés működéséből következik az, hogy csak azokat a termékeket fogja a rendszer előre sorolni, ahol sok eladás van, és sok a pozitív értékelés. Az Ebayon lévő hirdetések közül először azokat mutatja a rendszer, ahol az eladó már sok jó eladást produkált. Az Ebay hirdetések sorrendje tehát egy pozitív visszacsatolás eredménye: először a megbízható eladók hirdetései jelennek meg.

Ebay rendelés: mit érdemes megvenni?

Nem érdemes az Ebayen olyan termékeket rendelni, amelyek magyar oldalakról könnyebben beszerezhetőek. Például nincs értelme kompótot, vagy combzoknit rendelni, mert erre a magyar megfelelők jobbak. Jó lehet viszont az Ebay arra, hogy megvásárolj egy doboznyi Core2Quad processzort, ha ilyenekkel szerelt gépek százait szeretnéd összeszerelni. Amennyiben Magyarországon teljesen elérhetetlen az a portéka, amit meg kívánsz vásárolni, akkor érdemes megpróbálni a vásárlást Ebayen.

Ebay: https://www.ebay.com/