Élő TV adás vételére mobiltelefonon, tableten és számítógépen is van lehetőség. Miután kipróbáltunk néhányat, rá kellett jönnünk: egyik sem ideális. Fontos leszögezni, hogy Magyarországon a földfelszíni élő tv adás már nem analóg, hanem digitális szabványt használ. Ezek vételéhez külföldi csúcstechnológiával gyártott chipek és processzorok szükségesek. Ez korlátozza Magyarország szuverenitását, mert a mi iparunk több évtizednyi lemaradásban van ezen a területen. A földfelszíni élő TV adás vételére alkalmas hardvereket nem vagyunk képesek legyártani.

Számunkra, egyszerű felhasználók számára pedig jár pozitív, és negatív következményekkel is. A negatívum az, hogy a korábbi, földfelszíni analóg adások vételére alkalmas hardvereket a továbbiakban nem használhatjuk. A pozitívum pedig az, hogy a digitális vételére alkalmas tunerek tabletekbe, laptopokba, és telefonokba is beépíthetőek.

 

élő tv adás

 

Ha a hardveres módszert választjuk az élő TV adás vételére, akkor egy tetszőleges USB-s TV tuner kártyát választhatunk a laptopunk, notebookunk számára néhány ezer forintért. Először győződjünk meg arról, hogy a készülék képes a magyar szabványnak megfelelő DVB-T szabványú jelek vételére. Utánna pedig arról, hogy az operációs rendszer támogatja -e. Ha minden stimmel, csatlakoztathatjuk a laptopunkhoz az élő TV adás vételére alkalmas eszközt. A készülék segítségével a MinDIGTV ingyenes frekvenciáit leszünk képesek venni, ami tartalmazza a közszolgálati adásokat, és néhány sportcsatornát.

 

élő tv adás

 

A linuxos Kaffeine sajnos hozzáadja a listához a kódolt csatornákat is, azokat viszont nem lesz képes a készülék venni, így az ilyeneket kézzel le kell törölni. A digitális jelek vételéhez az analóghoz hasonlóan körültekintően kell elhelyezni az antennát, különben bájt-hibák és blokkhibák sokasága fogja borítani a képet.

A hardveres megoldás előnye tehát az, hogy az élő TV adást így internetelérés nélkül, nagy felbontáson kapjuk, mintha csak televíziókészüléken keresztül néznénk.

Hátránya, hogy limitált az elérhető csatornák száma, és a megfelelő vétel eléréséhez megfelelően kell pozicionálni az antennát (vagy magát a tabletet, amennyiben a tunert beépítve tartalmazza).

 

élő tv adás

Mediaklikk és RTL most

Az élő TV adás vétele internet segítségével is elérhető, nyilvánvalóan weboldalak garmadája áll rendelkezésünkre. Ezek az élő TV adás streamelését hivatottak megoldani. Magyar viszonylatban az egyik legnépszerűbb a Mediaklikk, amely a közszolgálati csatornák internetes megjelenítését hivatott elérni. Szerencsére működik beépülő pluginok és mindenféle hókuszpókusz nélkül. Néha (amennyiben az éppen aktív műsor licence nem engedélyezi) az internetes adást szüneteltetik. Ez különösképpen sportműsorok alkalmával, focimeccsek, olimpiai közvetítések, világbajnokságok idején szokott bekövetkezni.

A mobilszolgáltatók hamvába holt ötletei

Néhány éve egyes mobilszolgáltatók kísérleteztek azzal, hogy a hálózatukon keresztül élő TV adás közvetítését tegyék lehetővé. Ezeknek a felbontása nagyon kicsi volt a limitált sávszélesség miatt (160p), és nem is volt elérhető az ország teljes területén. Ára sem volt barátságos, ezért ma Magyarországon már nem találkozni hasonló szolgáltatásokkal. Bár lassan itt a második évtized, jó megoldásra még ma sincs példa, mindegyik módszer használatával komoly kompromisszumokat kell kötni. Valamilyen szinten persze érthető ez, hiszen a sportolókat, szponzorokat fizetni kell, nem pusztán szívjóságból labdázgatnak nekünk. Az viszont mindenképpen szomorú tény, hogy az élő TV adás vétele mobiltelefonokon, tableteken, és laptopokon tökéletesen még ma sem megoldható.