Hogy az email szolgáltatók közül melyik mit tud, ahhoz meg kell ismerni a fontosabbakat. Magyarországon az email szolgáltatók közül a három legfontosabb az, ami említésre érdemes. Ezek a Freemail, a Citromail, és a Gmail. Ezek az email szolgáltatók azok, amelyeket Magyarországon az emberek döntő többsége használ. Külföldön természetesen más email szolgáltatók a divatosak, sokan használják az Outlookot, és régebben még a yahoo mail is népszerű volt. Tudásban ezek az email szolgáltatók hasonlóak, de vannak közöttük szignifikáns eltérések is, amik miatt érdemes több fiókot is fenntartani több szolgáltatónál. Arról részletesen, hogy hogyan kell emailt regisztrálni itt találtok.

A Freemail email szolgáltató

A magyarországi email szolgáltatók között a freemail a király. Bárki regisztrálhat bármennyi fiókot, a jelszókezelést nemrég tették szigorúbbá. A freemail-ra regisztrált felhasználónevek minden esetben a né[email protected] sémát fogják követni.

 

email szolgáltatók

 

A freemailt egyes külföldi szolgáltatók nem szeretik, és freemailes címekkel egyes fórumokra nem lehet beregisztrálni. Sokáig blokkolta a gmail és a hotmail is a freemailes címeket, ma viszont ezzel általában nincs gond. A freemail képes automatikus spamszűrésre, ez viszont a legtöbbször nem működik. Sokszor kiszűrnek olyan leveleket is, amelyek fontosak. A levelek közötti keresés túl lassú. Pozitívum viszont az, hogy szinte azonnal megjelennek az ide küldött levelek, csupán néhány másodperc a késés. A freemailen létre lehet hozni egyéni mappákat, és a szűrőrendszer segítségével ezeket automatikusan külön lehet gyűjteni. Például készíthetünk egy Business mappát, és egy szűrőt, hogyha a levél tartalmazza a forint szavakat, ide helyezzen minden beérkező levelet.

A Citromail email szolgáltató

A citromail a freemailhez hasonló. Az email szolgáltatók versenyében mindkettő több évtizedes múltra tekint vissza. A Citromail valamiért kevésbé lett népszerű, ennek egyik oka a lassabb és bonyolultabb felület. Ettől eltekintve a citromail is teljes értékűen használható.

 

email szolgáltatók citromail

 

A regisztráció ingyenes, és hasonló a freemailhez. Kezelőfelülete hasonló, de a megjelenése színesebb és üdébb. Ez lehet pozitívum, de negatívum is, ha eltereli a figyelmet. A Citromailen jobb a spamszűrés, hajlamosabb a valódi spameket kiszűrni, és a rendes leveleket átengedni. Probléma volt régebben a citromailen, hogy a nem használt azonosítókat újra lehetett regisztrálni, és ezzel visszaéléseket elkövetni. Ma már ez nem áll fenn, ezért a szolgáltatás használata biztonságosabbá vált. A szolgáltatást fiatalok használják előszeretettel.

A Gmail több mint email szolgáltató

A Gmail a nemzetközi levelezés standardjává vált, ám ma már eléggé szigorúak a bekerülés és a felhasználás feltételei. A Gmail tíz éve még hasonló volt a freemailhez azzal a különbséggel, hogy rendkívül jó vírus és spam szűrője volt. Ma már a gmail segítségével gyakorlatilag nem lehet fájlokat fogadni vagy küldeni, mert szinte mindent kiszűr. A szolgáltatás blokkolja a titkosított fájlok átvitelét. Az amerikai hatóságok hozzáférnek a tartalmához, és kulcsszavak alapján analizálják a levelezések tartalmát. A gmail szintén analizálja a levelek tartalmát, hogy reklámokat jelenítsen meg.

 

email szolgáltatók gmail

 

A Gmailra való regisztrálás ma már bonyolult, SMS alapú visszaigazolást igényel. Erősen limitált, hogy hány e-mailt lehet elküldeni percenként, és ez a szám elég kicsi. Régebben lehetőség volt arra, hogy saját levelezőprogrammal is használni lehessen a szolgáltatást, de ezt később erősen korlátozni kezdték. A sebessége leesett, több másodpercig gondolkozik amíg a kezelőfelület betölt. Részletes Google fiók létrehozása írásunk itt található.

 Egyebek

Említésre méltó még a Hotmail, amely ma már outlook néven fut. Ez a Gmailhez hasonló. A Yahoo Mail kissé szabadabb, de eléggé korlátozott, hogy mire képes. A Gmail mintájára létrejött egy gmail.hu, amely nem a Google tulajdona, viszont Magyarországon népszerűvé vált. Érdekes, hogy a magyar levelezőszolgáltatások jobb minőségűek, mint a külföldi alternatívák. Magyarországon az email szolgáltatók között érdemes inkább a freemailt használni.