Facebook fiók törlése révén végleg eltüntethető a profilod a Facebook rendszeréből. Megjegyzendő, hogy a Facebook fiók törlése esetén is maradhat olyan nyilvános tartalom tőled, amelyeket te posztoltál más oldalakra. A Facebook fiók törlése manapság egyre népszerűbb, a közösségi hálózatok elkezdtek kimenni a divatból. Az adatvédelmi problémák, botrányok, a szigorú cenzúra sokakat arra ösztökél, hogy a Facebook fiók törlése segítségével orvosolják a problémát.

 

facebook fiók törlése

 

A Facebook fiók felfüggesztése

A Facebook fiók törlése helyett lehetséges, hogy a fiók felfüggesztése is elegendő számodra. A Facebook fiók felfüggesztése akkor jó ötlet, ha véglegesen nem akarod letörölni az adataidat a rendszerből. Ekkor eltűnik a profilod, mások nem tudják majd a faladat és képeidet böngészni. A Facebook fiók felfüggesztése esetén a privát üzenetek küldése, és a Facebook Messenger is megmarad. Felfüggesztett fiók esetén akár privát üzenetek küldésére és fogadására is van lehetőség.

Ha ezt szeretnéd, a beállítások menüben, bal oldalt a „Facebook adataid” nevű menüben teheted ezt meg. Itt aztán választhatsz a felfüggesztés vagy a végleges törlés között. Felfüggesztés esetén egy indokot is meg kell adni. Ez bármi lehet, az oldal nem fogja ellenőrizni, akár egy teljesen kamu indokot is megadhatsz. A deaktivált profilok a felfüggesztés után nem lesznek elérhetőek, de minden posztod, amit publikusan kitettél, továbbra is látszódni fog.

A Facebook fiók törlése végleg

A végleges törlés lehetősége néhány éve jelent meg. A menü használatához a beállítások menüre Kattints (fent a fogaskerék ikonon), majd bal oldalt a „Facebook adataid” sávot választd ki. A https://www.facebook.com/help/delete_account menüben a törlés menüt kiválasztva letörölheted az adataid. Ha vannak értékes adatok és beszélgetések a profilodban, előbb mentsd el ezeket az adatokat. Ezeket a Facebook egy tömörítvénnyé képes csomagolni, majd ezt követően egyben letöltheted őket. Ez néhány órát vesz igénybe.

 

Facebook fiók törlése delete

 

A fiatalok menekülnek a Facebookról

A statisztikák szerint egyre kevesebb fiatal használja a Facebookot. A szolgáltatás a középkorúak és idősek körében népszerű. A fiatalok viszont egyre cikibbnek érzik azt, hogy a nagymamájuk a száját tátja a profiljaikra, beszélgetéseikre, tevékenységeikre. A fiatalok nem szeretik, ha a családtagjaik meg akarják figyelni őket, hanem szeretnének önálló, független életet kialakítani, független véleményeket megfogalmazni. Mivel a Facebook tiltja az álneves, szerepjátékos neveket használó profilok regisztrálását, és ezek ellen fel is lép, a fiatalok nagy része lelépett az oldalról.

Zuhan a népszerűség

A Facebook számos botrányban érintett. Magyarországon több politikai témájú oldalt cenzúráztak, politikai aktivistát kitöröltek. Kiderült, hogy a Facebook korábban eladta a személyes adatokat egy harmadik félnek (forrás: https://index.hu/tech/2018/04/09/zuckerberg-nyilatkozat_cambridge_analytica-botrany/). A Facebook hozzáfér az ismerőseid listájához, minden személyes üzenetedhez, és az üzenetek tartalmához. A Facebook minden ilyen adatot megoszt az amerikai kormánnyal, szükség esetén kiadja az adataidat a magyar rendőrség és bíróságok számára.

Álhírek

A Facebookon futótűzként terjednek az álhírek. A legvadabb összeesküvés-elméleteket ma már elkezdték lecenzúrázni, emellett pedig aktív ideológiai cenzúrába kezdtek – A Facebook különféle politikai eszmék követőit előnyben részesítve nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Korábbi cikkünkben már írtunk az internet veszélyeiről.
Ha valaki mégis úgy dönt, hogy fenntartja a Facebook profilját, legyen nagyon körültekintő, és figyeljen arra oda, hogy mit oszt meg. Kényes posztokat ne publikusan jelenítsen meg. Illegális tevékenységet nem javasolt a Facebookon folytatni. Persze az egész semmit sem ér, ha az ismerőseid óvatlanok, akkor téged is bajba sodorhatnak a felelőtlenségükkel.