Facebook oldal létrehozása előtt egy hagyományos fiókkal is rendelkezned kell. Miután regisztráltál a Facebookra, megkezdődhet a Facebook oldal létrehozása. A https://www.facebook.com/pages/creation címen tudod az oldalt létrehozni. Létrehozhatsz oldalt egy közszereplő, egy híresség, egy politikai szervezet, vagy egy vállalat nevében is. Imperszonálni nem lehet senkit a Facebookon, ezért csak olyan oldalt hozzál létre, amihez jóváhagyással rendelkezel. Az oldal létrehozása ezt követően egyszerű, ki kell tölteni az oldal általános leírását, és fel kell tölteni egy profilképet.

 

facebook oldal létrehozása hogyan történik

Ha kész az oldal

Ha kész a Facebook oldal, akkor az oldal nevében is írhatsz üzeneteket, posztokat. Mások hozzászólásai alá is írhatsz az oldal nevében. A Facebook oldal hasonlóan működik, mintha több profilod lenne. Egyszerre több oldalt is tudsz kezelni. Az oldalak szerkesztése hasonló a saját faladhoz. Tudsz posztokat írni, és ezeket rögzíteni tudod. Viszont az oldalra nem írhat más, csak te. Mások bejegyzéseit kézzel kell jóváhagynod. Az oldal kezelésével más embereket is meghízhatsz, moderátori rangot adhatsz nekik, és segíthetnek az oldal karbantartásában.

Az oldal és a csoport közötti különbségek

A csoport emberek összességének összefogására született, a Facebook oldal inkább egyfajta statikus fal szerepét tölti be. A csoportok lényege, hogy az emberek a csoportok témájába vágó tartalmat osztanak meg. Az oldalak lényege, hogy az oldallal kapcsolatos híreket, állásfoglalásokat az oldalon meg lehet jeleníteni. Ezeket az emberek mindkét esetben véleményezhetik, ha a hozzászólások engedélyezve vannak az adott hír alatt. A csoportok inkább akkor hasznosak, ha egy közösséget szeretnél összekovácsolni. Az oldalak hasznosabbak, ha valamit be szeretnél mutatni.

Facebook oldal létrehozása a vállalkozásodnak

Érdemes lehet vállalkozást létrehozni az oldaladnak, amennyiben azt akarod, hogy a vevőkkel közvetlenebb kapcsolatot tudj fenntartani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vevők értékelni is tudják a cégedet, így aztán lehet, hogy időnként negatív értékeléseket fognak adni. Az oldalon mind pozitív, mind negatív értékeléseket is találni fogsz. Ne lepődj meg akkor, ha a konkurencia is meg fogja trollkodni az oldaladat. A lényeg, hogyha oldalt regisztrálsz, az oldalon keresztül ténylegesen is el tudjanak érni az ügyfelek, és kommunikálni tudjanak veled.

 

facebook page készítés

Oldal egy közszereplőnek

Közszereplőnek oldalt csak akkor hozhatsz létre, ha ő maga is beleegyezik. Ellenkező esetben az oldalt a közszereplő töröltetheti. Amennyiben te magad, vagy egy közeli ismerősöd, hozzátartozód a közszereplő, nyugodtan létrehozhatod az oldalt a nevében, és adminisztrátori rangot adhatsz neki is. A közszereplők oldalát érdemes körültekintéssel szerkeszteni, mert sok rajongó és gyűlölő fogja ezeket az oldalakat felkeresni. A közszereplői oldalak esetén fontos, hogy ne kerüljön ki rájuk olyan információ, ami miatt később fájhat a fejük. Ne legyenek kint kompromittáló információk, például olyanok, amit az ellenségeik kihasználhatnak.

Oldal együtteseknek

Ha zenei együtteseknek szeretnél oldalt készíteni, akkor mindig legyen adminisztrátor az összes tag. Ebben az esetben elkerülhető, hogy olyan információ kerüljön ki, ami esetleg az egyik tag számára nem szimpatikus. Esetleg a rosszul sikerült képeket is eltávolíthatják így a tagok. Az oldalnak ebben az esetben is teljesen funkcionálisnak kell maradnia, péládul ki kell tenni néhány zenét, amit a rajongók meghallgathatnak, és véleményezhetnek. Tipikusan azokat érdemes kitenni, amik már amúgyis kiszivárogtak, tehát a jövőre nézve nem probléma már, hogy kint vannak ezek a zenék.

Oldal a kisállatodnak

Ne. Könyörgök, ne. Elhiszi mindenki, hogy szereted „Munyókát”, a kis törpehörcsögöt, de annyira azért talán nem túl érdekes. Csak olyan dolgoknak hozz létre oldalt, ami mások számára érdekes lehet. A Facebook nem a te személyes játszótered, hanem egy közösségi oldal, amit felelősségteljesen kell szerkesztened. Ne élj vissza mások türelmével, csak olyan tartalmat posztolj, ami értékes.