Google alkalmazás leállt, vagy eleve el sem indult. Amikor Androidon szoftvereket futtatsz, előfordulhat, hogy azzal szembesülsz, hogy a Microsoft platformon futó alkalmazás, vagy Google alkalmazás leállt. Miután a Google alkalmazás leállt, vagy akadályokba ütközik az elindítása, érdemes szemügyre venni a telefon hardveres kiépítését. Az újabb szoftverek nem biztos, hogy elindulnak az Androidos telefonokon, mert egyes hardverelemek már nem elegendőek. Esetleg szoftveres probléma is okozhatja azt, hogy a Google alkalmazás leállt, vagy lefagyott.

Google alkalmazás leállt? Ne dobd a kukába!

 

google alkalmazas leallt kuka

 

Először győződjünk meg róla, hogy a legújabb Android rendszer található -e a telefonon. Ellentétben a Windows vagy Linux rendszerekkel, az Android operációs rendszer csak ritkán frissíthető. Egyes gyártók lehetővé teszik azt, hogy a rendszeren futó Android operációs rendszer frissítésre kerülhessen, és kiadnak egy vagy két újabb verziót a készülékre. A telefonok vagy tabletek nagy része viszont sosem frissíthető. Ezeknek ha a Google alkalmazás leállt abból az okból, hogy túl régi az Android, a baj nem orvosolható. Érdemes a Google play-t is frissíteni.

Az új androidban frissíthető a grafikus meghajtóprogram

A legújabb Android Q-ban már frissíthető a grafikus meghajtóprogram, így hogyha egy modern 3D játékprogram nem fut, lehetőség lehet a probléma orvoslására. A régi telefonokon és tableteken erre csak különleges trükkökkel (rootolással) van lehetőség. Amennyiben a telefon grafikus meghajtóprogramja nem elég fejlett, egy modern hardveres grafikát használó videójáték nem biztos, hogy működni fog.

Ellenőrizd a szabad memória (RAM) mennyiségét!

 

google alkalmazás leállt telefon

 

Nyisd meg a Beállítások menüt, és menj be az Alkalmazások menüpontba. Itt találsz egy olyan fület, ahol megnézheted, hogy a rendszerben mennyi RAM van szabadon hagyva. Előfordulhat, hogy valamilyen rossz minőségű, háttérben futó alkalmazás több száz MByte, esetleg néhány GByte memóriát is elfoglal. Ekkor ezt az alkalmazást be kell zárni, vagy le kell törölni. Amennyiben nincs elég szabad RAM, a komolyabb programok lefagyhatnak, vagy el sem indulnak. 1 GByte memóriával rendelkező készülékek esetén a rendszer mintegy 300 MByte memóriát fog elfogyasztani, a maradék 700 MByte pedig szabad. Egy játékprogram, egy bonyolultabb weboldal, vagy dokumentum több száz MByte memóriát fogyaszthat el. Ha nincs elég szabad RAM, a programok instabillá válnak, hisz nincs hová betölteni az adatokat.

Factory Reset

Amennyiben a telefonod mindenféle szemét programmal van tele, érdemes factory resetet csinálni. Ez letöröl MINDEN ADATOT a telefonodról, beleértve a telefonszámokat, személyes adatokat (úgymint képek, videók), és minden programot. Amennyiben megbízhatatlan, vírusos programok vannak jelen a rendszerben, azok negatívan befolyásolhatják a működést. Ez a módszer egy gyors megoldás arra, hogy ezektől megszabadulj. A személyes adatokat előtte megbízható helyre kell lementeni, hogy később újra el lehessen őket érni. A Google Play letöltéséről itt olvashatsz.

SD kártya meghibásodása

Előfordulhat, hogy az SD kártya meghibásodott. Ilyenkor az oda dolgozó szoftverek nem tudnak megfelelően működni. Például ha egy videókészítő szoftver oda menti a videót, és az SD kártya hibás, akkor a videófájl is hibás lesz, és azt veszed észre, hogy a Google alkalmazás leállt. Amennyiben a lementett képek hibásak, a felvett videók lejátszás közben megakadnak, érdemes ellenőrizni Linux alatt, hogy ép -e az SD kártya. Ehhez helyezd bele az SD kártyát egy kártyaolvasóba a számítógépen, ahol Linux fut, majd add ki a következő parancsot: fsck -CC /dev/sdx1  (Ahol az sdx1-et cseréld ki a memóriakártya eszközszámára, például sdb1). Windows alatt jobb gomb + lemezellenőrzés – teljes felületi ellenőrzés rossz szektorok hibáinak javítása opció mellett a memóriakártyán. A folyamat eltarthat akár egy óráig is, a végén értesülhetsz az eredményekről.