Google drive használata során az adatainkat egy felhőben tárolhatjuk. A Google drive használata többféle képpen lehetséges. Elérhető egyrészt webes felületről, másrészt lehetséges a telefonra vagy számítógépre telepített szoftver segítségével. A felhőszolgáltatás segítségével egyszerűen migrálni lehet az adatokat az eszközök között. A Google drive felhőszolgáltatás bizonyos keretek között ingyenesen igénybe vehető, de egy bizonyos méret fölött már fizetni kell érte. 100 Gbyte adat 8 ezer forint, 1 TByte adat 30 ezer forint éves díj ellenében tölthető fel. A szoftver a https://www.google.com/drive linken tölthető le.

Dropbox klónok

Google drive használata

 

Az egyik első, köztudatban elterjedt online meghajtószolgáltatás a Dropbox volt. Ezt követte a már csődbe ment Copy.com, majd a Google Drive. Mindegyikük ugyanazt a célt szeretné biztosítani: a fájlok automatikus szinkronizációját a számítógépek között. Az ilyen típusú szolgáltatások lényege az, hogy egy egységes felületet biztosítsanak a fájlok átvitelére. Nem szabad viszont elfeledkezni arról, hogy ezen szolgáltatások használata esetén a fájlok elhagyják a számítógépeidet, és egy központi szerveren keresztül áramolnak. A Google drive is egy ilyen szolgáltatás, használatával a fájlok kikerülnek a kontrollunk alól.

Windows és Mac változatok

A Google Drive telepítését követően minden eszközön be lehet állítani, hogy milyen szabályok szerint másolja a gépek között a fájlokat. Az alapvető könyvtárakat, amelyek a képeket és dokumentumokat tárolják, meg kell határozni. Be kell állítani körültekintően, hogy a fájlokat milyen szabályok szerint törölje a szolgáltatás. Erre számítógépenként lehetőség van. A szoftver ezt követően a háttérben fog működni, és folyamatosan monitorozza a változásokat azokon a gépeken, ahol telepítve van. A Google Drive bal oldalt egy listában fogja megjeleníteni az adott számítógépet, és itt lehet kiválasztani a rá érvényes szabályokat.

 

Online felületen is elérhető

Hogy az adataidat bárhol elérhesd, egy online felületen is lehetőség van a fájlok elérésére. Akár kliens nélkül is letölthetőek pusztán a böngésző segítségével az adatok, ami veszélyt jelenthet a magánéletünkre. Amennyiben a jelszavunkat ellopják, illetéktelenek hozzáférhetnek minden személyes adatunkhoz, amelyeket a számítógépeinken tárolunk. Nem érdemes a Google Driveba olyan adatokat feltölteni, amelyeket nem osztanánk meg nyilvánosan. Sose tölts fel szerződéseket, egészségügyi adatokat, privát képeket, fontos dokumentumokat és üzleti titkokat a Google Drive hálózatán!

Google drive a telefonon

A Google drive telefonra is telepíthető, a Google elsősorban office dokumentumok megosztására szánja az Androidos változatot. A Google két applikációba fragmentálta ezt a szolgáltatást, hogy hatékonyabban tudja kiszolgálni a mobilosok igényeit. A Google másik szolgáltatása a Google Photos, ami a Google Drivehoz hasonlóan működik, viszont az a képek szinkronizációját teszi lehetővé. A Google drive szoftver használata telefonon nem javasolt, mert a telefonokban ritkán szokott több tíz GByte szabad hely rendelkezésre állni a fájlok számára. Miközben egy számítógép háttértára több száz GByte méretű, egy mobiltelefon vagy tablet tipikusan 8 vagy 16 GByte háttértárral rendelkezik csak.

Súlyos adatvesztés

Többször előfordult már a Google drive használata során, hogy esetleg egy hibás dátumbeállítás miatt a rendszer legitim fájlokat írt felül. Bár a Google drive és a többi cég a felhőszolgáltatását úgy reklámozza, hogy az komoly munkára is alkalmas, használatuk veszélyes. Vállalati keretek között tilos használni olyan szoftvereket, ami a cégen kívüli tárhelyekre adatot továbbít. Terjednek rémhírek arról is, hogy néhány magyar cégvezető azt hitte, hogy a felhőszolgáltatásba való adatfeltöltéssel az adatok ténylegesen egy felhőbe lesznek felágyúzva. Ma már a felelős informatikusok munkakörébe tartozik az is, hogy a lobbisták agymenéseitől megvédjék a vállalatvezetést. Nem szabad elfelejteni, hogy a Google drive és a dropbox vállalatbiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek. A Google drive használatához Google fiók szükséges. Google fiók létrehozása című írásunkat ide kattintva olvashatod.