Már korábban tárgyaltuk az okostelefonokat és a tableteket. Most lássuk az első és legfontosabb lépést.Google fiók létrehozása:

Az pedig nem mást mint egy google email fiók. De miért is kell ez nekünk? Azért mert az androidos okostelefonok enélkül nem működnek. Általában kérnek a programok egy internetes regisztrációt az első indulások, de még az újdonsült telefonunk vagy tabletünk is az első bekapcsoláskor rögtön kérni fog egy gmail címet. Megmutatom hogyan is működik a google fiók létrehozása. Rögtön azzal kezdeném, hogy ha van rá lehetőségünk mindenképpen számítógépen kezdjük a google fiók létrehozását, mert lényegesen könnyebb dolgunk lesz, mint egy esetleg teljesen új telefonnal aminek a kezelését még nem is ismerjük. Tehát akkor kezdjük is el.

 

google fiók létrehozása

Első lépésként kérni fogja a rendszer a teljes nevünk. Ide nem kötelező a valódi nevünket megadni, de feltételezem nincs senkinek sem takargatni valója így nyugodtan meg lehet adni a valódi nevünket. Második lépésben kér egy tetszőleges felhasználó nevet. Ezt kérni fogja belépéskor a rendszer. Harmadik lépésben kér egy jelszót. Ez a lépés a legfontosabb. Méri az oldal a jelszó erősségét. Ez azt méri mennyire nehéz feltörni a jelszavunkat egy esetleges támadás esetén. Ezért mindig

Használjunk kis és nagy betűt is és még legalább egy több számjegyből álló számsort vagy pedig néhány speciális karaktert amit a shift, az alt, vagy a ctrl plusz szám billentyűk egy idejű lenyomásával érhetünk el.

Ezt a lépést meg kell ismételnünk, hogy a rendszer elfogadja a jelszót amit megadtunk. Ha ez megvan, megadjuk a nemüket utána pedig  egy másik már létező email címet és a telefonszámunkat  ahova majd a google küldi a biztonsági adatokat ha esetleg később arra lenne szükség.

 

google fiók létrehozása

Már majdnem kész a fiók. Még egyszer meg kell adni a telefonszámot, amelyre a google küld nekünk egy azonosító kódot. Ha ezt is megadtuk már készen is vagyunk és kezdődhet az ismerkedés.

 

google fiók létrehozása

 

Fontos tudni még tudni azt, hogy azzal, hogy készítettünk egy gmail fiókot nem csak egy új email címünk lett hanem számos más szolgáltatáshoz is hozzá férhetünk.

Ejtsünk ezekről néhány szót. A google+ egy facebookhoz hasonlító közösségi felület. Itt is ismerősöket vehetünk fel akikkel képeket videókat és egyéb hasznos információkat oszthatunk. Ez a rendszer nálunk itthon kevésbé népszerű és elégé kevesen használják. (Ezt a szolgáltatás a google meg fogja szüntetni. Nem is használták igazán sokan, a Facebook népszerűségét meg sem közelítette.)

Következő a térkép vagy más néven a google maps. Ez tulajdonképpen egy térkép, de attól sokkal több is. Ez alkalmazás, ha van mobilinternetünk képes be azonosítani a tartózkodási helyünk és annak megfelelően kereshetünk éttermeket, gyógyszertárat, ATM-et vagy például benzinkutat.  A térkép mint egy GPS-ként működik és  oda fog bennünket vezetni a célállomásra. További cikkünk a témában.

A play zene a google play webáruház zenei részlegébe visz minket. Itt kereshetünk ingyenes zenéket is de vásárolhatunk magunkat albumokat is amit aztán letöltve szabadon hallgathatunk. A play filmek, Play könyvek, Play játékok értelem szerűen ugyan oda vezetnek ami a nevükben szerepel. Tehát a google play áruház film vagy könyv, vagy játék részlegéhez ahol aztán kategóriákra lebontva válogathatunk.

Érdekes lehet még számunkra a következő szolgáltatás, a google drive.

Ez egy úgy nevezett felhő tárhely. A felhő tárhely fogalmát egy másik cikkben tárgyaljuk itt most röviden legyen annyi elég, hogy ez egy olyan szolgáltatás, amin komoly biztonság mellett szabadon tárolhatjuk adatainkat, mint ha az a számitógépünkön lenne. A felhő tárhely azért is hasznos, mert bár fájlokat tudunk küldeni akár emailben is, viszont a felhőben nincs korlátozva a fájl méret. Bármekkora adatot tudunk rajta tárolni és megosztani másokkal.

Ehhez csak felkell másolni az adatot a drivera és rábökni a megosztásra. Kapni fogunk egy linket amit ha elküldünk valakinek az hozzá tud férni a mi engedélyünkkel az adatokhoz. Ezzel könnyebbé vállik az adatmegosztás és nem kell azt esetleg személyesen átvinnünk a barátunkhoz és természetesen a felhőben tárolt képekhez, zenékhez, személyes dolgokhoz mi is hozzá férhetünk egy idegen számítógépen mert az nem a gépünk lesz tárolva, hanem ezen a közös tárhelyen, a felhőn. Teljes cikkünk a google drive szolgáltatásáról itt olvasható. 

Tudom elsőre kissé bonyolultnak de ez mind nagyon hasznos funkció. Csak kell egy kis gyakorlás és kitartás és minden menni fog. Megéri mert kellemes élmény lesz látni a barátok és rokon arcát amikor mindezekről mesélünk nekik kicsit.