A Google fordító angol magyar nyelvek közötti fordítást teszi lehetővé. Illetve, ez a Google fordító legnépszerűbb felhasználási módja a magyar felhasználók számára. A szolgáltatás a https://translate.google.hu címen érhető el. A Google fordító angol magyar nyelvek közötti fordítás mellett még mintegy hetven más nyelv között is tud fordítani. A Google fordító alapnyelve az angol. Tehát például, ha magyar és orosz között fordítunk, akkor a háttérben először a magyart angolra, majd végül az angolt oroszra fordítja. Ez kellemetlen, mert így feleslegesen torzulnak a kifejezések, hiszen minden kifejezést máshogy ad egy adott nyelv vissza.

Beszéljünk nyelveket!

 

google fordító kínai

 

A Google fordító segítségével két tetszőleges nyelv között fordíthatunk. Az automatikus fordítás minősége persze nagyon alacsony dacára annak, hogy a szolgáltatás már idestova egy évtizede üzemel. A legtöbb ragozó (agglutinációs) nyelv fordítása elég döcögősen megy a szoftver számára. Például a Magyar-Japán, vagy Japán-Magyar fordítás az esetek nagy részében teljesen használhatatlan eredményeket fog hozni.

Google fordító angol magyar nyelvek között

A szoftver használatához először győződj meg arról, hogy a megfelelő nyelvek vannak kiválasztva. A baloldali oszlopba illeszd be a lefordítani kívánt szöveget (vagy linket, mert azt is le tudja fordítani). Miután ez megvan, kattints a kis nyilacskára, és a szöveget néhány másodpercen belül lefordítja a számodra. Fontos megjegyezni, hogy a szoftver egy távoli szerverrel kommunikál. Ez azt jelenti, hogy folyamatos internetkapcsolatot igényel (nem lehet letölteni), és hogy a beszúrt szövegek ELHAGYJÁK A SZÁMÍTÓGÉPEDET!

A Google fordító kipróbálása

 

google fordító oldala

 

Próbáld ki néhány egyszerűbb kifejezéssel, és látni fogod, hogy a szoftver milyen típusú felhasználás esetén működik jól. Amennyiben rövid, egyszerű kifejezéseket vagy szavakat szúrsz be, a szoftver általában jól működik. Amikor összetett mondatokat, vagy bonyolult mondatszerkezetet használsz, a szoftver nem fog jól működni.

Példa egy link lefordítására:
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&tab=rT&sl=hu&tl=en&u=https%3A%2F%2Fokosnagyi.hu%2Femail-szolgaltatok-bemutatasa%2F

Google fordító a Chromiumban

A Chromium és Chrome böngészők integrálva tartalmaznak egy szolgáltatást, amely segítségével a weboldalakat lefordítják. Ez a jobbgombos menüben érhető el. Egyszerűen kattintani kell hozzá a weboldal felületén jobb gombbal, majd a Fordítás magyarra menüt kiválasztani. Amennyiben a böngésző angol nyelvű, a beállításokban át kell állítani, hogy a magyar nyelvet preferálja. A háttérben ez a szolgáltatás is a Google fordító szolgáltatását használja.

Google fordító más nyelveken

A Google fordító lehetőséget ad arra, hogy kézzel rajzoljuk be az idegen nyelvek szimbólumait. Például, ha forrásnyelvnek a japán nyelvet állítod be, és rákattintasz a ceruza ikonra, berajzolhatod az általad látott kanjit. Miután ez megtörtént, kiválaszthatod alulról egy listában a hozzá legközelebb eső kanjit, vagy újra próbálhatod addig, amíg nem sikerült lerajzolni. Ez ugyanúgy működik kínai, vagy koreai nyelvvel is, de akár az orosz szöveget is felismertethetjük ezzel a módszerrel.

Csak óvatosan!

A Google translate angol magyar nyelvek között csak akkor fordít jól, ha egyszerű és közérthető a szöveg. Minden más esetben hibásan fog fordítani. Ne lepődjünk meg, ha az iskolás fiút schoolgirlnek fordítva egy bizarr genderbend sztorit kapunk. Akkor se kerekedjen ki a szemünk, ha csak értelmetlen halandzsa, vagy az állításoknak gyökeresen, 180 fokban eltérő fordítást kapunk. Ha gyakran kell egy nyelvet használni, akkor érdemes inkább megtanulni azt. Az angolt könnyen meg lehet tanulni filmekből, és online chatszobákból. De egyik nyelv megtanulása sem lehetetlen, hisz emlékezzünk: az anyanyelvi szintű beszélők is megtanulták valahogy pár éves korukra.

Kimondottan a google fordítóhoz nem szükséges a Google fiók, de nagyon hasznos ha rendelkezünk vele. itt írtunk a Google fiók létrehozásáról.