A Google kép alapú keresés segítségével olyan képeket áshatunk elő az internetről, amelyeknek szeretnénk a forrását, vagy a nagyobb felbontású változatát előtúrni. A Google kép alapú keresés kizárólag olyan tartalmak esetén működik, amelyek publikusak, relatíve nagy felbontásúak, és egyediek. A Google kép alapú keresés nem fog megfelelően működni nonfiguratív tartalmak, átszínezett tartalmak, vagy internetről már eltűnt tartalmak esetén. Remekül használható viszont olyan célokra, mint mémek eredetének felderítése. Filmekből kivágott jelenetek alapján az adott film vagy rajzfilm megkeresése, vagy személyes képeink nyomkövetése.

A Google kép alapú keresés tehát egy hasznos találmány, nézzünk is rá egy példát:

 

Google kép alapú keresés

Pepe a béka

 

Ez itt Pepe, a béka. Manapság bizonyos politikai csoportok is előszeretettel használják, alapvetően viszont egy vicces mém. Ha valaki először látja, azt bizonyára megnevetteti. Ezt követően, ha a delikvens úgy dönt, hogy megkeresi, mi ennek a képnek a forrása, a Google kép alapú keresés segítségével fellelheti a titkot. A Google kép alapú keresés lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó feltöltse, vagy pedig internetről linkelje be a képet, amely után kutakodni szeretne. Ezt követően a Google megkeresi az internetre feltöltött ugyanilyen, vagy hasonló találatokat. Aztán a normál keresőhöz hasonlóan használhatunk.

 

Google kép alapú keresés

Pepe és a Google

 

Pepe és a Google

Erősen változó, hogy mennyire lesznek akkurátusak a találatok, mert a Google kép alapú keresés messze van még a tökéletességtől. A legtöbb esetben viszont relatíve jó eredményt ad. Személyes képek használata esetén jogosan merülhetnek fel kétségek a személyes adatok védelmével kapcsolatban.

A képek keresése összetettebb feladat ahhoz képest, mintha pusztán szövegeket keresne egy algoritmus az adatbázisban. Ennek következtében a képek keresése érezhetően több időt vesz igénybe, mint a szövegek keresése. A várakozási idő azonban nem extrém nagy, pusztán néhány másodperc alatt a Google kép alapú keresés képes arra, hogy megfelelő mennyiségű találatot adjon vissza. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor nincs találat, ez azt jelenti, hogy a Google még nem találkozott a képpel.

Nem csak a Google létezik

Az első gyakorlatban is használható képkereső szoftver a Tineye. A Google-t megelőzve tett ingyenesen elérhetővé egy eléggé pontos algoritmust. A szolgáltatás a https://www.tineye.com weboldalon érhető el, és gyakran tud olyan képekre is találatokat adni, amelyekre a Google nem képes. Érdemes a két szoftvert párhuzamosan használni a maximális eredményesség elérése érdekében akkor, amikor fontos számunkra egy kép eredetének felderítése.

Hogy a jövő mit tartogat számunkra ezeken a területeken, az kérdéses. A megfigyelési botrányokba belefáradt civil társadalom aligha venne jó néven egy olyan szolgáltatást, amely egy arcfelismerőt egy képkeresővel kombinálva kereshetővé tenné az emberiséget. A mesterséges intelligenciák és neurális hálózatok fejlettségi foka ma már olyan nagy, hogy a közeljövőben ez sem lesz lehetetlen. Hogy a jogkörnyezet erre hogyan fog reagálni, az megjósolhatatlan, a Google kép alapú keresés viszont még nagyon hosszú ideig velünk fog maradni.

A szolgáltatás fejlődése mindenesetre lelassult, az elmúlt egy-két év során nem sikerült olyan algoritmusokat implementálni, ami érezhetően növelte volna a találati pontosságot. Még ma is gyakran találkozni olyan képekkel, amelyekre a kereső nem képes kielégítő megoldásokkal szolgálni. Kérdéses, hogy van -e értelme tovább fejleszteni annak ellenére, hogy a technológiai lehetőségek elméletben adottak. A jogi és társadalmi elfogadottság nem megjósolható egyértelműen.

További internetről szóló cikkeinket itt találod.