A Google térkép utcakép funkciója jól használható akkor, amikor rá akarjuk képzelni saját magunkat egy szép sétányra. Meg persze akkor, ha rendőrök, titkos ügynökök, betörők, vagy bűnözők vagyunk, és mások otthonainak kinézete után kutakodunk. A Google térkép utcakép képességét rengeteg kritika és tiltakozás kísérte. A térkép használatához Google fiók sem szükséges.

 

Google térkép utcakép

Az utca nem rossz, de az utca vége sem.

 

Néhány településre és utcába egyszerűen nem engedték be a lakók az autót, amely a felvételeket készítette a Google térkép utcakép galériáiba. Néhány esetben a felháborodott lakosok megtámadták az autót, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük a Google térkép utcakép galériája sérti az általános értelemben vett emberi jogokat.

Ugyanakkor az is előfordult, hogy fiatalok vicces képekkel, vagy épp meztelenkedéssel, átverésekkel várták a Google autóit. Az biztos, hogy a Google szolgáltatása veszélyes játékot űz velünk, de ugyanakkor mindenki szívesen nézegeti más városok utcáit és otthonait. Az ember természetes kíváncsisága valószínűleg nagyobb, mint a magánélethez való ragaszkodása, ezért a kritizmusok nagy része mára már elült.

Google térkép utcakép

A Magyar országház épülete

 

A Google térkép utcakép funkciója továbbra sem tökéletes. Sokszor több másodpercbe telik, mire az adott útszakaszhoz tartozó képszeletet képes a szolgáltatás betölteni. Ez nem is csoda, hiszen félelmetes mennyiségű adattal kell dolgozni, és ezeket felhasználók százezreihez egy időben eljuttatni. A képek felbontása hagy némi kívánnivalót maga után, és sokszor nem csak az autók rendszámát sikerül az algoritmusnak lecenzúráznia.

A Magyar országház épülete

A Google térkép utcakép mellett más népszerű helyek beltereit is magában foglalja. Ilyen például a magyar országgyűlés (parlament) épülete, amelynek egy részét szintén be lehet járni a népszerű szolgáltatás segítségével. Megcsodálhatóak olyan múzeumok és muzeális értékű épületek is kívülről vagy belülről, amelyek tőlünk több ezer kilométerre vannak. A lustaság nagy úr. Sokan megelégszenek azzal, ha virtuálisan körbejárhatnak egy épületet, és így nem kell Egyiptomba, vagy más egzotikus helyekre elutazniuk. Hogy a Google kis felbontású képei mennyire képesek visszaadni egy hely varázsát, az már más kérdés.

Google térkép utcakép az oktatásban, építészetben

Hasznos lehet a Google térkép utcakép funkciója akkor, ha az oktatásban, építészetben, esztétikában kell alkalmazni. Nem hátrány egy építészmérnöknek, építésznek, kőművesnek, ha helyek garmadáját tudja megcsodálni kényelmesen a fotelből. Történelemórán is hasznos lehet a szolgáltatás, ha a diákok számára kell bemutatni egy-egy történelmi helyszínt. Rajzórán vagy művészeti tanfolyamokon a diákok és hallgatók úgy kereshetnek épületeket, hogy gyakorlatilag az egész világ kereshetővé válik számukra. A szolgáltatás segítségével mindenki kereshet ideális példákat arra, hogy miként csinosítsa ki a ház elejét.

 Az én házam ne látszódjon!

Azok, akik nem szeretnék azt, hogy a házuk ne látszódjon, a Google-hoz fordulhatnak, és kérhetik az épületeik, autóik, vagy saját maguk eltávolítását a Google térkép utcakép szolgáltatásából. Amikor valaki ezzel él, akkor az adott képen a kifogásolt részek el lesznek homályosítva egy algoritmus által. A technológia eleinte nem volt tökéletes, mert egy trükkel ki lehetett ezt játszani, és vissza lehetett állítani az elmosás mögötti eredeti képeket. Mára ezeket a hibákat befoltozták, így az ilyen típusú személyiségi jogi aggályok megszűntek.