Google fotók néven érhető el a Google képszinkronizálási szolgáltatása. A Google képek alkalmazás nem alaptartozék az Androidos telefonokon, viszont Google fiók kell a használatához. A Google Fotók (avagy angolul Google Photos) elérhető Android és IOS operációs rendszer alatt is, továbbá webfelületen keresztül is. A Google Fotók szolgáltatás célja nem más, mint a fényképek egyszerű és direkt átvitele az eszközök között. A szoftvert a Google Play segítségével lehet letölteni, hasonlóan más Google szolgáltatásokhoz és programokhoz. A szoftver ingyenes.

Migrálás régi telefonról

Ha valaki a régi Androidos telefonját újabbra szeretné cserélné, felmerülhet az, hogy viszi magával a fotóit az új gépre. Ezt hagyományosan úgy lehet megtenni, hogy a memóriakártyát az egyik gépből a másikba helyezzük át, vagy pedig USB kábelen keresztül átmásoljuk az adatokat számítógépre. Aztán a másik telefont rádugva a gépre átmásoljuk az új készülékre a képeket.

google fótok telefonok

Google fotók

 

Ez a megoldás hosszadalmas és bosszantó, azonban csak egyszer kell elvégezni. Sajnos a Google Képek nem képes a régebbi Androidos készülékek nagy részén futni, ezért más megoldás erre nem is kínálkozik. Amennyiben a régi telefont nem kívánod többé használni, nincs is értelme ezzel a szoftverrel bajlódni, hiszen a régi telefont többé úgysem veszed elő. Amennyiben a régi telefonodról kívánod letölteni a képeket, érdemesebb azt a hagyományos, kábeles módszerrel megoldani. Ezt követően le lehet törölni minden adatot a régi telefonról, és eladni, vagy elajándékozni. A memóriakártyát érdemes leformázni, vagy különösen kényes esetekben megsemmisíteni.

Több telefon használata

Ha több telefont szeretne a felhasználó egyszerre és párhuzamosan használni, a helyzet bonyolódik. Nem praktikus az, ha az ember hetente többször átmásolgatja egyik készülékről a másik készülékre az összes adatát, majd a másik készülék adatait vissza. Manapság sokan több telefont használnak valamilyen okból kifolyólag, ezért a Google úgy döntött, hogy csinál egy olyan szoftvert, ami a fényképek átvitelét megkönnyíti. Ez az eszköz lett a Google Képek.

 

google fotók interneten online

Google fotók online

 

A Google Fotók tulajdonképpen egy primitív felhőszolgáltatás a fényképek számára. Ahhoz, hogy a képeket elkészültük után automatikusan feltöltse a telefon, telepíteni kell a Google Fotók szolgáltatást a Google Playból. A Google Fotók által biztosított beállításokban engedélyezni kell a Backup & Sync opciót. Ez az opció engedélyezi a szoftver számára, hogy a frissen készített képeket automatikusan feltöltse a felhőbe. A többi telefon, ahol szintén telepítve van a Google Fotók aztán képes ezeket a képeket letölteni.

Google Fotók használata az üzleti életben

A Google Fotókat remekül lehet használni a bizniszben is, például akkor, ha valaki interneten keresztül apróhirdetéseket ad fel. Ekkor elég több fényképet készíteni a portékáról, majd áthelyezni őket egy könyvtárba a Google Fotókon belül. Aztán ezt a könyvtárat publikussá lehet tenni. Így bárki, aki érdeklődik az eladó holmijaidról, könnyűszerrel megtalálja a fényképeket a profilodon. Ennek akkor van értelme, ha több száz fényképet kell megosztani, például mert egy raklapnyi régi számítógépes újságot árulsz.

Veszélyek

Nem szabad a Google Fotókat használni akkor, ha érzékeny anyagokról készítesz fényképeket. Ha nem akarod, hogy valaki lássa a fényképeidet, akkor semmi esetre se használd a szolgáltatást. Ha kiszivárog a jelszavad, akkor a fényképeidhez, magánéletedhez illetéktelenek fognak hozzáférni. Az állami szervek szintén hozzáférhetnek az ide feltöltött fényképekhez. A Google Fotók használata kikapcsolható akkor, ha már nincs rá szükség, és bekapcsolható, ha ismét szükség van rá. Amennyiben kényes vagy a magánéletedre, semmi esetre se telepítsd fel ezt a szoftvert. Különösen ellenjavallt a szoftver használata gyerekek és idősek számára, hisz ők kevésbé képesek mérlegelni a magánélet védelmével kapcsolatos problémák területén.