Internetes sebességmérő használatával megállapíthatjuk az internetkapcsolat sebességét. Ezeknek az oldalaknak a megbízhatósága nem 100%-os, de képet kaphatunk az internetkapcsolat sebességéről. Az internetes sebességmérő oldalak segítségével diagnosztizálni lehet az olyan problémákat, amik az internetkapcsolat minőségével függenek össze. Az egyik legnépszerűbb internetes sebességmérő a http://speedtest.net weboldal, amely ingyenesen használható, és a sebesség mérésére több szerver is adott.

Nem mindig a net a hibás

internetes sebbeségmérő routerHa lassan töltenek be a weboldalak, vagy lassú a letöltés, az számos tényező eredménye lehet. Lehetséges, hogy gyenge a wifi, vagy a régi router nem bírja a nagy sebességű adatátvitelt. Az internetes sebességmérő ezeket nem tudja diagnosztizálni, csak a géped és az internet közötti sebességet tudja lemérni. Gyakori probléma lehet az is, hogy az internet sebessége nagyobb, mint 100 Megabit, de a számítógépben lévő hálózati csatlakozó csak 100 Megabit/másodperc sebességre képes. Ekkor hiába a nagy sebességű az internet, a számítógép ezt nem fogja tudni kihasználni.

A wifi kapcsolatok sebessége korlátozott

A Wifi annál lassabb, minél távolabb vagy az antennától. A modern wifi eszközök ugyan több száz MByte adat átvitelére is képesek egy másodperc alatt, viszont ez csak az antennától néhány méterre lehetséges. Ha az antennától több méterre vagy, vagy sok eszköz csatlakozik az antennára, a sebesség drasztikusan le fog esni. Nem érdemes arra számítani, hogy nyilvános helyen 1-2 megabites sebességnél nagyobbat tudsz majd elérni. Otthoni körülmények között egy néhány éves router és laptop társaságában 20-40 Mbit-es sebességre érdemes számítani, és ez az internetes sebességmérő segítségével leellenőrizhető.

 

internetes sebességmérő speedtest

 

Internetes sebességmérő

A speedtest.net nevű internetes sebességmérő az egyik legnépszerűbb online program erre a célra. A weboldalhoz világszerte több ezer szerver tartozik. Az internetes sebességmérő kiválasztja azt a szervert, amely fizikailag a legközelebb van hozzád. A távoli szerverekkel való kapcsolat mindig lassabb, mint a közeliekkel, hisz azok Földrajzilag távolabb vannak, több szolgáltatón át kell a jelnek utaznia. A sebességmérő program a feltöltést és a letöltést is mérni tudja. A feltöltés általában jóval lassabb, mint a letöltés, hisz az otthoni felhasználók számára inkább a letöltés a lényeg.

Megabit vs megabyte

A Megabit és a Megabyte (megabyte-ban) fogalmakat gyakran összekeverik. A bit és a bájt egymás többszörösei. Egy bájt 8 bitet jelent. A bit az információ alapegysége, egy bináris érték, amely lehet 0 vagy 1. Az internetszolgáltatók a sebességet Megabitben vagy Gigabitben adják meg, mert az egy nagyobb szám, aminek a marketingértéke nagyobb. A programok viszont megabyte-ban fognak számolni. A megabyte per szekundumban kapott értéket nyolccal kell megszorozni ahhoz, hogy az ekvivalens értéket megkapd megabit per szekundumban is.

Elméleti sebesség

Az internet-szolgáltatók által nyújtott sebesség csak egy elméleti maximum, amelyet ritkán ér el a hálózat a gyakorlatban. Egyrészt a router, a kábelek, a wifi eszközök minősége is befolyásolhatja a kapcsolat sebességét, másrészt pedig a szolgáltató leterheltsége is. Egy 20 Megabit/sec sávszélességű internet előfizetéssel tipikusan 2-3 MByte/másodperc érhető el, amelynek elégnek kell lennie ahhoz, hogy online HD filmeket nézz. A feltöltésnek csak akkor van jelentősége, amennyiben gyakran töltesz fel tartalmakat, például videókat vagy nagy felbontású képeket.

Mi van akkor, ha nincs meg az ígért sebesség?

Először a saját eszközeid között nézzél körül: a régi wifi-eszközök például csak 0,5-1 MByte/sec sebességre képesek. A régi routerek gyenge processzorral vannak szerelve, amelyek nem elegendőek több eszköz egyidejű kielégítésére. Az UTP kábelek idővel megsérülhetnek, emiatt a jel a router és a modem között, vagy a router és a gép között legyengülhet. Ha belső hálózaton másolsz fájlokat, azzal kiderítheted, hogy egyáltalán a hálózatod áteresztőképessége megfelelő -e. Csak ezt követően diagnosztizáld a hibákat internetes sebességmérő programokkal! További információk: Mire jó az internet?