Iránytű online Androidos telefonnal

Manapság divatba jött a túrázás, kirándulás. Az ember barátaival, gyermekeivel, vagy akár egyedül is nekivág a hegyeknek, erdőknek, és természetesen nem hagyja otthon kütyüjeit sem. Legalább a telefont mindenki elcipeli magával, hisz ha valamilyen váratlan esemény történik, akkor tudunk rajta segítséget kérni, tehát mindig van nálunk egy online iránytű.

Ezen felül a telefont tudjuk helymeghatározásra is használni (GPS, AGPS és GLONASS segítségével), ám némely telefon egy szinttel tovább lép ebben, és képes érzékelni a mágneses mezőt is.

iránytű online

A természet csodálatos, és közben velünk vannak a kütyüjeink is.

Az AGPS a mobilhálózat adótornyait használja a helymeghatározáshoz, míg a normál GPS csak a műholdakat használja. A modern készülékek ezen felül gravitációs szenzorral, és gyorsulásérzékelővel is rendelkeznek, így térbeli helyünkről, és mozgásunkról pontos információkkal tudnak szolgálni.

Androidos telefonokon a beállítások viszonylag széles spektruma áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a jó navigáció és a magánélet között, elvégre a mai, megfigyelési botrányokkal színezett világunkban mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy a készülékei ne váljanak személyi nyomkövető berendezésekké.

Ennek megfelelően ma már az Android helymeghatározó-rendszerét kikapcsolhatjuk úgy, hogy közben magát a GPS-t bekapcsoljuk.

A mágneses szenzor a legtöbb telefonban a helymeghatározó-rendszer bekapcsolása nélkül is elérhető, így aztán az iránytű online nyomon követésétől nem kell tartani. Ennek segítségével lehetővé válik az iránytű online (és offline) telefonokon is, amely egy kellemes kiegészítés akkor, ha pontosan tudni szeretnénk, hogy merre haladunk.

Természetesen más operációs rendszerrel szerelt telefonok, tabletek, vagy autós navigációs rendszerek is gyakran rendelkeznek ezzel a képességgel.

GPS státusz

A mérsékelten fantáziadús nevű GPS státusz szoftver a nevét meghazudtolóan képes ezt a képességet kihasználni (normál esetben a GPS műholdakat is lehet vele monitorozni), de akár kikapcsolt GPS mellett is képes működni. A szoftver egy igazi iránytű mobilra:

iránytű online

GPS státusz – a mobil iránytű

Na de miért kéne egy iránytű a mobilra?

A hagyományos (tehát mágneses) iránytű nem igényel áramot, nincs különösebben nagy súlya, miközben egy telefonos mobil iránytű előbb-utóbb lemerül. Ennek ellenére érdemes lehet feltelepíteni egyet, hisz elhanyagolható a mérete, egy mindösszesen néhány Mbyte-os alkalmazás nem vág minket földhöz.

Gondolhatunk a programra egyfajta vésztartalékként is, hogyha a hátizsákunkra rögzített, farzsebünkbe dugott, kulcstartónkra akasztott hagyományos iránytű elveszik, akkor van helyette tartalékban egy a mobiltelefonon is.

Érdemes körültekintően választani a navigációs szoftverek közül, mert néhány folyamatos adatkapcsolatot igényel, ami túrázás közben egyrészt vagy nem elérhető, vagy pedig a mobil adatkapcsolatot használja, így igencsak borsos árat fizethetünk azért, ha a térkép részleteit folyamatosan töltögeti a szoftver, így a borsos árú online iránytű helyett inkább offline megoldásokban gondolkozzunk, mint amilyen a GPS státusz, vagy az ingyenesen elérhető, Magyarországra optimizált HUMAP szoftver.

Ha a cél mégis inkább egy online iránytű, akkor először forduljunk a mobilszolgáltatóhoz, és egy megfelelő díjcsomag kiválasztása után az adatkapcsolat miatt már nem kell aggódni.

Mit érdemes még vinni?

Érdemes lehet még mobil power bankot (akár napelemeset) is magunkkal vinni, amely segítségével a lemerült telefont tölthetjük. A mobil power bankot aztán a hátizsákunkra akaszthatjuk, és túrázás közben a  napenergia segítségével fel tölthetjük. 2-3 óra töltéssel (dél körül) összegyűjthetünk annyi energiát, amely segítségével kb 5%-nyi plusz energiát juttathatunk a telefonba, amely segítségével szükség esetén lebonyolíthatunk egy vészhívást, vagy elindítható a mobil iránytű.

Jó túrázást!