Képszerkesztő app segítségével tudunk képeket retusálni vagy létrehozni. Ez a cikk óvakodni fog attól, hogy egy konkrét képszerkesztő app mellett letegye a voksát. Nem javasoljuk képszerkesztő app megvásárlását, inkább csak röviden bemutatjuk a lehetőségeket. Az etalon képszerkesztő app a kétezres években a Photoshop volt, azonban ez csak OSX és Windows platformra létezik, amelyek mára el lényegtelenednek. Az ezt követő vákuum viszont nem volt képes teljes egészében betömni a piaci rést, főleg Androidon.

Képszerkesztő app Androidra

Androidra nem létezik komoly képszerkesztő app. Bár a Google Play tele van paint programokkal, mindegyik inkább az operációs rendszer alap paint programjára hasonlít. Ezek a programok arra képesek csak, hogy színes vonalakat lehessen velük húzkodni, és színezni. Komoly munkára nem alkalmas egyik sem. A Google Play használatához Google fiók létrehozására van szükség. Ha esetleg a telefonunkon nem lenne elérhető, a Google play letöltése. Illetve ebből a korábbi cikkünkből az is kiderül hogy frissíthetjük a Play áruházat.

 

képszerkesztő app android

 

Ennek oka feltehetően az, hogy a telefonok és tabletek érintő-képernyője nincs precíz munkára tervezve. Egy átlagos Android készülék érintő-képernyőjének felbontása kisebb, mint 80 x 80. Ez elegendő ahhoz, hogy az ikonokat eltalálja az ember, de produktív munkára már nem az.

Képszerkesztő app Linuxra

Mivel mind az Android és mind a Windows ma már tartalomfogyasztásra lett tervezve, másfelé kell fordulni. A tartalomlétrehozás zászlóshajójává ma már a Linux vált. Linuxra létezik a Gimp nevű program, amelynek felépítése és működése hasonló a Photoshop-hoz. Teljesen ingyenes, és az operációs rendszer része (például Debian Linux esetén). Telepítése az apt-get install gimp parancs kiadásával lehetséges, mérete körülbelül 100 MByte.

Gimp

A Gimp létezik Windowsra és más operációs rendszerekre is, mert C programnyelven írták, és a crossplatform GTK ablakozófelületet használja. Windows alá a https://www.gimp.org/ linken lehet letölteni. Ha szeretnénk azt, hogy jobban hasonlítson a photoshopra, első kattintásunk az Ablakok legördülő menübe vezessen, és ott az Egyablakos módot kell kiválasztani. Ezt követően bal oldalt találjuk a rajzoláshoz tartozó eszközöket: ecsetek, retus, ceruza, fill, radír, kijelölés, stb.

 

készerkesztő app windows

 

Több réteg

A Gimp rétegeket (úgynevezett layereket) is használ, amelyek során több képréteget lehet alkalmazni. Egy külön réteg lehet a háttér, egy új réteg lehet ezen mondjuk egy személy, akit a háttérre illesztünk. Újabb réteg lehet mondjuk egy felhő, amit az égre illesztünk. A réteget kiválasztva mindig csak az adott réteget manipulálhatjuk. A teljes réteg képének manipulációjára is van lehetőség, például a réteg elforgatására, vagy épp a kontraszt növelésére, a kép elmosására. A gimp több ezer funkcióval rendelkezik a kép manipulálására.

Művészi munka

A gimp nem csak a meglévő képek manipulálására, hanem teljesen új képek létrehozására is alkalmas. Amennyiben egér helyett valaki nyomásérzékenységet rajztáblát használ, azt is tudja kezelni. A gimp egyszerűen használható, de ahhoz, hogy valaki megszokja, hónapokig kell használnia. Felépítése hasonló a régi Paint Shop Pro-hoz, teljesen új grafikai műalkotás létrehozásakor érdemes először a ceruza eszközt használni. Ezt követően ki kell színezni a képet. Az ecset eszköz erejét szabályozva könnyen létrehozhatók az árnyékok és árnyalatok. Több réteget érdemes használni színezéskor és a műalkotás létrehozásakor – például érdemes a szemet külön rétegen létrehozni. Egy másik réteg lehet a szemöldök, a ruhák szintén új rétegre kerülhetnek.

Egyszerű retusálás

Amennyiben valaki csak a pattanásait szeretné eltávolítani, egyszerűen használja a retusáló eszközt. Ezt bal oldalt megkeresve és kiválasztva, beállítva a megfelelő ecsetméretet, húzogassa a pattanások fölött. A háttérből a nem kívánatos objektumokat is el lehet távolítani ezzel a módszerrel. Ha teljes személyeket akarunk eltávolítani, jelöljük ki az adott személyt, és úgy használjuk a retusáló eszközt a háttér középre húzogatásával. Kis gyakorlás után bárki képes a volt barátait leretusálni a képről, mint Sztálin.

Miért épp a Gimp?

A Gimp nem a világ legjobb grafikai programja, de mivel teljesen ingyenes és elterjedt, érdemes ezt használni. A több tízezer forintos programok sem tudnak semmivel sem többet, maximum a csomagolásuk menőbb. Nem igényel túl sok időt a használatának megtanulása. Linuxon kívül Windowsra is létezik, virtuális gépben futó változata Androidra is elérhető. A Gimp nem akar egyfajta iparági standard lenni, nem akar mindenáron grafikus gyorsítást, több processzormagot kihasználni, de erre szüksége sincs. Bármilyen 1 ghz fölötti processzoron jól érzi magát, ha a kép nem túl nagy, akkor néhány száz MByte RAM-nál többet nem is fogyaszt el.