Közösségi oldalak veszélyei leselkednek, az óvatlan felhasználókra. A közösségi oldalak veszélyei nem olyan dolgok, amiket fél vállról lehetnének venni. Trollok tönkre tehetik az emberek életét, elvonhatják a figyelmedet a fontos dolgokról. Manapság közösségi oldalak veszélyei közé tartozik az álhírek, és az állami propaganda terjesztése is. Különösképpen a fiatalokat és a gyerekeket érintik ezeket a veszélyek, akik a közösségi oldalakat gyakran egymás zaklatására és terrorizálására használják. A közösségi oldalakra soha ne írj le olyan szöveget, amit személyesen nem mondanál szemtől szembe el valakinek!

közösségi oldalak veélyei napjainkban

Az internet veszélyei

Az internet veszélyeivel érintőlegesen már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben. Ezúttal részletesebben fogunk a közösségi oldalakon leselkedő veszélyekről beszélni. Ismeretünk néhány gyakori veszélyt, és módszereket, amikkel ezeket a problémákat ki lehet küszöbölni. A közösségi oldalak gyakran kihozzák az emberből az állatot. Ahogy az egyik ismert magyar politikus is mondta, a billentyűzettel kettesben gyakran lehullik az emberről a civilizációs máz.

Imperszonálás

Az imperszonálás a közösségi oldalak veszélyei közül az egyik leggyakoribb fenyegetés. Az imperszonálás során ellopják a másik ember fényképet és nevét. Az adatokat felhasználva egy hamis oldalt hoznak létre az ember nevében, amellyel aztán az ember ismerőseit, és barátait zaklatják. Megpróbálják a barátságokat, kapcsolatokat elvágni, vagy e kapcsolatokat felderíteni. Amennyiben létrehoztak a nevedben egy Facebook oldalt, úgy a személyi igazolványodat lefényképezve igazolni tudod, hogy az adott oldal hamis, és kérheted a letörlését.

Álhírek

A közösségi oldalakban gyakran álhíreket terjesztenek. Az álhírek terjesztésében az Amerikai Egyesül államok áll élen. Az USA általában szélsőségesen férfiellenes, oroszellenes, Kína-ellenes propagandát terjeszt. Természetesen a többi állam is igyekszik terjeszteni a propagandát. Ezekben az álhírekben megpróbálják dehumanizálni az ellenséget (például minden férfi erőszaktevő, aki agyonveri a feleségét), vagy hamis híreket osztanak meg (például hogy Észak-Korea kivégeztette a tolmácsát, aki félrefordított valamit). Gyakran hamis híreket osztanak meg azért, hogy a vélt sérelmeket segítsen nekik valaki megtorolni, akár erőszakosan is. Az álhírek terjesztése a gyűlöletkeltés általi a befolyásolás, vagy a vitakultúra általánosságban vett demoralizálása.

hackerek és a közösségi média veszélyei

Terrorizmus

A közösségi oldalak veszélyei közül az egyik legveszélyesebb trend, ahogy virágzanak rajtuk a terrorszervezetek. Egy ismert magyar terrorszervezet a Szurkolók az Állatkínzás ellen. Ez a csoport az állatkínzók megnyomorítása és agyonverése céljából jött létre. Legutóbbi akciójuk az volt, hogy a kutyáját a kocsija után kötő nőt megpróbálták összeverni. Az ilyen és hasonló terrorszervezetek gyakran online, közösségi oldalakon szerveződnek. Az állam nagy erőkkel figyeli meg ezeket a csoportokat, hogy megpróbálja őket korlátozni az erőszakos cselekmények elkövetésében.

Betörések

No, nem a házadba, hanem a profilodba. Gyakorta szivárognak ki sebezhetőségek a közösségi oldalakon. Az ilyen sebezhetőségek révén a hackerek megszerezhetik a személyes adataidat. Ilyen például a neved, e-mail címed, jelszavad, telefonszámod, fényképed, és más adataid. Az adatokat aztán később online eladják. A bűnözők ezeket az adatokat felhasználva különféle bűncselekményeket követhetnek el a nevedben. Például megpróbálhatnak szerződést kötni a nevedben, vagy belépni a banki profilodba, és ellopni a pénzed.

Megfigyelés

A közösségi háló segítségével az ellenségeid megfigyelhetnek. Olyan emberek, akikkel korábban rossz viszonyt ápoltál, tudni fogják, kik a barátaid, merre jársz, mivel foglalkozol. Például megpróbálhatnak kirúgatni a munkahelyedről, vagy a fellelt információk alapján lejárató oldalakat hozhatnak létre rólad. Előfordulhat, hogy rosszakaróid rendszeresen megjelenhetnek a tevékenységeid alatt, és hitelteleníteni próbálnak.

Összességében

A közösségi oldalak veszélyei sokrétűek, az imént felsorolt pontok csak azok, amikkel a leggyakrabban találkozni. Ez mind csak a jéghegy csúcsa, a veszélyek ezeknél sokkal sokrétűbbek lehetnek, és mindig személyre szabott fenyegetést jelentenek az adott személy számára. A veszélyeket legkönnyebben neutralizálni a megfontolt online tevékenységgel lehet.