Kriptovaluták bányászata útján nem fogsz meggazdagodni. Ez a cikk el fogja magyarázni, hogy miért nem. Ezen kívül egy gyors technológiai leírást fog nyújtani ahhoz, hogy a kriptovaliták bányászata hogyan működik. Be fog mutatni konkrét programokat és megoldásokat, de fontos megjegyezni, hogy a kriptovaluták bányászata bonyolult. Gyakran úgy kell manuálisan lefordítanod a bányász-programokat, ez pedig csak Linux alatt lehetséges. A Windowsos bányászprogramok általában több évesek, és lassúak. A bányászprogram lételeme a gyorsaság, hiszen így több coint tud kibányászni.

 

kriptovaluták bányászata mit jelent

Mi az a kriptopénz

A kriptovaluták (kriptopénzek) olyan internetes fizetőeszközök, amelyeket egyetlen állam vagy vállalat sem képes irányítani. A kriptopénz tulajdonképpen olyan, mint a torrent, csak itt fájlok helyett a blockchaint szinkronizálják egymást között a kliensek. Nincs egyetlen központi szerver sem, a hálózat nem cenzúrázható. A kriptovaluták bányászata során a számítógépek a blokkláncot biztosítják. Ez úgy történik, hogy a pénzügyi tranzakciókat belefoglalják a blokkláncba. A coinokat fogadó címekre lehet elküldeni. Egy adott címről csak az tud coint elküldeni, aki rendelkezik a hozzá tartozó privát kulccsal. A kriptovaluták bányászata során a szerverek ellenőrzik, hogy ezek a tranzakciók legitimek -e. Csak a hiteles tranzakciókat foglalják blokkokba.

Népszerűbb kriptopénzek

Bitcoin helyett ma már Bitcoin Cash (http://bitcoin.com), Dogecoin (http://dogecoin.com), Monacoin (http://monacoin.org), Reddcoin (http://reddcoin.com), és más hasonló coinokat használnak az emberek. A Bitcoin hálózata tavaly megtellt, ez azt jelenti, hogy a kapacitása elérte azt a mértéket, hogy új tranzakciókat nem tud hatékonyan közvetíteni. Ez azért van, mert túl sokan használják a Bitcoin hálózatát, és a 10 percenként 1  Megabájtos méretű blokkokban nincs több hely. Ennek a következménye, hogy túl nagy a tranzakciós díj, amennyiért cserébe a bányászok blokkosítják a tranzakciót (néhány dollár). A Bitcoin Cash 32 MByte méretű blokkokat támogat, a Dogecoin és a Monacoin blokkideje pedig 1 perc, így jóval több tranzakciót képesek átereszteni.

 

kriptovaluták bányászata hogyan

Bányászás otthon

Otthoni körülmények között a bányászás már nem igazán lehetséges. Kezdetben egyszerűen a processzorokkal történt a kriptovaluták bányászata, ám ez ma már nem fog eredményre vezetni. 2013 körül az emberek már grafikus kártyával bányásztak. A grafikus kártyák egyszerű algoritmusokat hatékonyan tudnak futtatni, ezért a bányászprogramokat átírták OpenCL-re. 2015-től kezdve a grafikus kártyák használatával sem lehet már bányászni, mert a bányászok áttértek ASIC-ok használatára. Az ASIC-ok tulajdonképpen olyan kis tételben legyártott egyedi chipek, amik egy fix funkciót implementálnak az áramköreik segítségével.

A kriptográfiai algoritmusok

A legtöbb kriptovaluta bányászata különféle algoritmust használ. A Bitcoin Cash az SHA algoritmust használja, ez ma már csak ASIC segítségével bányászható hatékonyan. A Dogecoin a Scrypt algoritmust használja, amely szintén csak ASIC útján bányászható. A Reddcoin nem bányászható, hanem egy Stake alapú coin. Ez azt jelenti, hogy vásárolnod kell Reddcoint ahhoz, hogy újabb Reddcoint generálhass magadnak. Kb 10 000 dollárnyi Reddcoin vásárlása esetén napi 1 dollár jutalomhoz juthatsz hozzá. A Monacoin a Lyra2REV2 algoritmust használja. Ez az algoritmus még ma is bányászható grafikus kártyákkal. Ma már szinte egyedül a Monacoin bányászható házilagos körülmények között. A Monacoin bányászatához egy nVidia vagy AMD grafikus kártya kell. A bányászata a lyclMiner programmal történik. ( https://github.com/CryptoGraphics/lyclMiner ).

A lyclMiner beüzemelése

A lyclMiner használatához először is venned kell egy Radeon RX 5700 vagy újabb kártyát. A linuxos meghajtóprogramokat le kell töltened a hivatalos oldalról (a nyílt forrású meghajtóprogramok nem támogatnak OpenCL-t). Ezt követően le kell töltened és le kell fordítanod a LyclMinert. Miután ez megvan, keresned kell egy Monacoin bányász-szövetséget (mining pool-t) és regisztrálnod kell rá. A lyclMiner-nek parancssorban megadod a bányász pool linkjét, a login adataidat, és az elkezd a grafikus kártyád segítségével bányászni. A pool weboldalán, nyomon követheted, hogy mennyi coint bányásztál ki magadnak. Ha nem jelenik meg semekkora hash-teljesítmény, valamit rosszul állítottál be.