Linux letöltése a https://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable linken lehetséges. Ez a cikk a linux letöltése mellett a telepítéshez is nyújt instrukciókat, de magát a telepítés folyamatát nem mutatja be. A megadott Link a Debian nevű Linux csomagkészlethez (disztribúcióhoz) tartozik. Más Linux változatok is vannak (SuSE, Ubuntu, Mint, stb) ám munkára a Debian a legalkalmasabb, és ennek a legkisebb a gépigénye.

 

linux letöltése laptora

 

Figyelem: a Linux letöltése telepítése után a számítógépről MINDEN ADAT TÖRLŐDNI FOG! Mielőtt a Linuxot telepítenéd, győződj meg arról, hogy minden lényes adatodat elmentetted. A Linux letöltése előtt fordíts figyelmet arra, hogy a partíciók és fájlrendszerek fogalmát elsajátítsd.

Debian letöltése

A Debian Linux letöltése a fent említett link segítségével ingyenesen elérhető. Érdemes a netinst (netről installálható) változathoz tartozó iso képfájlt letölteni. Az iso képfáj ezután CD vagy DVD lemezre írható. A Debian telepítője pendrájvról is indítható, ha nincs optikai meghajtó a számítógépben. Ehhez egy WinImage nevű, ingyenesen letölthető programot ( http://www.winimage.com/download.htm ) használhatunk. Ha a pendrájvra írod a telepítő imaget, a pendrájvról minden adat törlődni fog! A Debian netinst telepítőkészletének mérete kisebb, mint 1 GByte. Ahhoz, hogy ez a telepítő futhasson, Ethernet kábelen keresztül kell az internethez csatlakozni.

 

linux letöltése netről

https://www.debian.org/CD/netinst/

 

A letöltött képfájl

A Linux letöltése után a kiírt lemezképet el kell indítani. Ez minden számítógépen máshogy lehetséges. Némelyik gépen elég indításnál megnyomni az F8 vagy F6 gombot, valamelyiken viszont be kell lépni a BIOS-ba. A BIOS-ban ezután a bootolási sorrendet úgy kell beállítani, hogy először a DVD meghajtót (vagy a pendrájvot) próbálja elindítani a számítógép. Ha minden sikerült, egy újszerű ablak fogad a gép elindításakor. Itt lehetőség van a Linux feltelepítésére. NE a grafikus telepítőfelületet válaszd!

Rengeteg válaszható opció

A Debian Linux telepítője változatos opciókat kínál fel. Ezekben nem kell elmerülnöd, telepíts fel mindent, amit felkínál. Ablakozórendszernek LXDE-t válassz! A KDE és a Gnome megjelenése hasonló a Windows 10-hez, de a gépigényük is éppen ilyen nagy! Ne válassz KDE vagy Gnome rendszert, mert a számítógéped lassú lesz – kivéve persze ha valamilyen nagyon modern i7 alapú géped van.

Linux letöltése után driverek letöltése

A Linux nem igényel drivereket és meghajtóprogramokat. Vannak persze kivételek, de a legtöbb hardverhez tartozó meghajtóprogramot a Linux alapból tartalmazza. Előfordulhat, hogy a Linux nem látja a wifi kártyát, ekkor az apt-get install firmware-linux-nonfree parancs segítségével lehet feltenni a zárt forráskódú drivereket. Ahhoz, hogy a zárt forrású driverek telepítését engedélyezd, nyisd meg és írd át a következő fájlt:
/etc/apt/sources.list

Majd itt a sort egészítsd ki a non-free kulcsszóval, így:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free

Ezt követően az apt-get update parancs, majd az apt-get upgrade parancs segítségével frissítsd a csomaglistát. Ha végeztél, az apt-get install firmware-linux-nonfree parancs, illetve az apt-get install firmware-iwlwifi parancs segítségével adhatod hozzá a zárt forrású Wifi drivereket a rendszerhez. Lásd még: Alkalmazások frissítése az eszközeinken.

Miért jó a Linux letöltése?

A Debian Linux az LXDE felülettel együtt egy nagyon gyors, munka-orientált rendszert nyújt. A Linux segítségével hatékonyan lehet dolgozni. Egy SSD-vel és 2 GHz-s processzorral szerelt számítógépen a Linux 3-4 másodperc alatt elindul, szemben a Windows több perces procedúrájával. A Linuxra létező alkalmazáskészlet fejlettebb, mint a Windowsos. A Libreoffice jobb választás a munkára, mint a Microsoft cloud alapú Office rendszerei. Például a ktorrent jobb letöltögetésre, mint a Windowsos bittorent változatok, amely reklámokat jelenít meg, és kriptopénzt bányászik a háttérben. A Linux gépigénye kisebb, a számítógépet hatékonyabban tudod Linux alól használni.