Linux operációs rendszer használatával a számítógép képességei jobban kihasználhatók. A Windows operációs rendszer mára egy tartalomfogyasztó operációs rendszerré vált. Ma már a Linux operációs rendszer az egyetlen, amelynek fókuszában a tartalomlétrehozás és a munka áll. A Linux operációs rendszer valójában egy gyűjtőfogalom, azokat az asztali operációs rendszereket értjük alatta, amelyek magjában a Linux kernel található.

A Linux operációs rendszer részei

Egy asztali környezetre optimizált Linux disztribúció általában a Linux kernel és a GNU userland kombinációjából áll. A grafikus felületet az X11 környezet biztosítja. Ezek a programok és programkörnyezetek egymástól függetlenek, de a Linux telepítésekor egy kohézív forrásból lehet automatikusan telepíteni. A Debian az egyik legelterjedtebb Linux disztribúció. Letölteni a https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.1.0-amd64-netinst.iso linken lehetséges.
A Linux telepítésével korábban már foglalkoztunk.

Mire jó a Linux operációs rendszer?

A Linux operációs rendszer egy sokrétű rendszer. Remekül használható asztali számítógépeken, laptopokon, netbookokon, notebookokon, és szerverkörnyezetben is. Telepítéskor ki lehet választani, hogy milyen csomagkörnyezetet telepítsél fel a gépre. Később aztán az apt-get install parancs segítségével további komponenseket és csomagokat lehet telepíteni, vagy eltávolítani. A tipikus Debian linux operációs rendszer a Linux rendszermagból, az X11 grafikus környezetből, és az LXDE ablakozó rendszerből áll. Asztali számítógépre szokás még a Libreoffice programcsomagot, a chromium böngészőt, az mplayer videólejátszóprogramot is telepíteni.

miért jó a linux operációs rendszer

A Linux operációs rendszer sebessége

Többféle Linux disztribúció létezik, a Debian mellett népszerű még az Ubuntu és a SuSE is. Eme két utóbbi rendszert viszont nem javasoljuk, mert jóval lassabbak mint a Debian. A Debian célja a gyorsaság, és a sallangmentes működés. Éppen ezért a Debian, hogyha LXDE asztali környezettel van párosítva, körülbelül 10 másodperc alatt betölt egy 10 éves gépen is. A Windowsnak ugyanehhez 2-3 percre van szüksége. A Debian az ingyenes Libreoffice irodai szoftvercsomaggal együtt egy professzionális irodai rendszert nyújt. A chromium webböngésző rendkívül gyors.

Mennyi helyet foglal?

A Linux operációs rendszer számára alapvetően egy 16 GByteos partíciót érdemes létrehozni. Maga a Debian rendszer, az alapvető programokkal (chromium, libreoffice, ktorrent, ark, kdenlive, stb) körülbelül 6-8 GByte helyet fog fogyasztani. Azonban a különféle programok hajlamosak átmeneti (temp) fájlokat létrehozni, ezért érdemes 16 GByte helyet hagyni a rendszernek, hogy legyen hova híznia.

Miért jobb a Linux

A Linux teljesen ingyenes, és szabad. A Windows egy zárt forrású, fizetős operációs rendszer, amely birtoklásáért büntetés járhat, ha az operációs rendszer nem jogtiszta. A Microsoft Windows operációs rendszere folyamatosan monitorozza a leütött billentyűket, a keresési előzményeket és a jelszavakat. Ezeket az adatokat elküldi a Microsoft szervereire, aki megosztja az adatokat a hírszerzéssel. A Windows gépigénye nagyobb, a működése lassabb. A Windows adott verziói csak korhű termékeket támogatnak, Linux alatt működik az összes korábbi hardver, például az összes, pincében tárolt nyomtatód.

milyen operációs rendszer a linux

Mik a Liunx és a Windows közötti különbségek

A Linux és a Windows nem tudja futtatni egymás programjait. A Linuxban viszont fel lehet telepíteni egy wine nevű Windows emulátort, amivel képes a hagyományos .exe fájlokat is elindítani a rendszer (apt-get install wine). A Linux alatt a könyvtárakat / jel jelöli, míg Windowsban a könyvtárakat \ jellel választják el. Míg Windowson a partíciókat és meghajtókat meghajtóbetűjellel (pl D:, E:) jelöli a rendszer, Linuxban a könyvtárszerkezetbe mappeli (pl /media/corsairs_pendrive/). Ezen felül a két rendszer hasonló, parancssorban például a parancsok nagy része teljesen megegyezik.

A Linux parancsok bemutatásával korábban már foglalkoztunk.