Messenger dark mode néven érkezik az új képesség a Facebook Messengerbe. A messenger dark mode lehetővé teszi azt, hogy az eddigi világos, fehér alapú téma sötétté változzon. A Facebook már teszteli az új dizájnt, a felhasználók egy részénél már hetek óta elérhető a Messenger dark mode. Hogy a Messenger dark mode mikor lesz elérhető minden felhasználó számára, azt a Facebook még nem közölte. A hamarosan induló új dizájn lényege az, hogy sötétben böngészve se bántsa az alkalmazás a szemet.

Fordítva ülnek a lovon

 

messenger dark mode telefon

 

A Messenger dark mode egy olyan hibát küszöböl ki, ami nem is az ő hibája. Egyes mobiltelefonokon, tableteken és számítógépeken a fehér alapú programok bántják a szemet. Ez az olcsó TN paneleknek köszönhető, amelyek bár alacsonyabb fogyasztásúak, legtöbbjükben a háttér világítás éles. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy ez a háttér világítás egy bizonyos frekvencián vibrál, Samsung készülékek esetében néhány száz Hz-en, laptopok esetében néhány ezer, vagy néhány tízezer Hz-en. A drágább, IPS panelekkel szerelt készülékek esetében ez a probléma általában nem áll fent. Viszont azok amellett, hogy drágábbak, még többet is fogyasztanak, így alsó kategóriás készülékekben ritkán használják őket.

Nem kéne, hogy bántsa a szemet

Mivel a Messenger dark mode használatával a kép nagyobb hányada sötét lesz, így a vibrálás kevésbé tudja bántani a szemet. Viszont alapvetően a fehér háttérnek sem kéne bántania a szemet, mint ahogy egy fehér papírlap sem bántja a szemet akkor, ha szöveget olvasol rajta. A probléma teljes egészében a kijelző technológiájának köszönhető. Hogy kiderítsd, van -e értelme számodra a Messenger dark mode használatának, végezz el egy egyszerű kísérletet.

messenger dark mode képernyő

 

Nézd meg fentről, oldalról (balról és jobbról fordítva) a kijelződet. Amennyiben néhány tíz fokos elfordítást követően a színek elkezdenek felcserélődni, vagy a kép a negatívjába fordul át, úgy TN paneled van. Laptop vagy tablet esetén leginkább alulról szokott átfordulni, ám ott ez nem baj, hisz a billentyűzet miatt alulról amúgysem tudnád a képet nézni. Ha az átfordulás jelensége fennáll, ott a TN panel további rákfenéje miatt a szemet megfájdító további problémák is jelen lehetnek.

Inkább vegyél IPS panellel szerelt gépet

A Messenger dark mode nem javítja ki a képernyő minőségi problémáit, viszont megkísérli megoldani a szem és fejfájdító hibákat. Hamis lehet az öröm, mert az éles fehér fény, amelyet a kijelző a fehér betűkhöz ki fog adni, ugyanúgy bántani fogja a szemet. Az elmúlt években a gyártók is lépni kezdtek, és elkezdték továbbfejleszteni a TN paneleket azért, hogy a negatív élettani hatásokat kiküszöböljék. A Samsung megsokszorozta a kijelzői frissítési frekvenciáit, a mai TN panelek betekintési szöge már jobb. Alacsony fényerőn kevésbé bántják a szemet, mint a régiek, bár sötétben nem érdemes szöveget olvasgatni rajtuk. Bár az IPS panelek egyértelműen felsőbbrendűek, annyival drágábbak, és a fogyasztásuk annyival nagyobb, hogy alsó kategóriába nem lehet őket behozni.

Inkább ne nézegesd az ágyadból a Facebookot

Sokan beviszik az ágyukba a mobiltelefont, hogy azon keresztül facebookozzanak elalvás előtt. Ennek számos negatív élettani hatása van, olyanok is, amiket a messenger dark mode nem fog tudni nekünk kijavítani. Akik beviszik a készüléküket, kutatások szerint rosszabban alszanak, kialvatlanok, és hajlamosabbak a depresszióra. Az alvást érdemes nem megzavarni picsogó üzenetekkel és irkálással, mert ez az egészség rovására fog menni még akkor is, ha a Messenger dark mode már elérhető lesz mindenkinél.