Milyen monitort vegyek, ami nem süti ki az agyamat… Milyen monitort vegyek, aminek jó a színvisszaadó-képessége… Milyen monitort vegyek akkor, ha játszani akarok? Állsz, és a következő kérdés fortyog a fejedben: milyen monitort vegyek. A kérdésre nincs egyszavas válasz. Illetve, rossz a kérdés. Először is, azt kell eldönteni magadban, hogy a monitort milyen konkrét célra akarod használni. Aztán pedig utána kell nézni annak, hogy az adott modellek mennyibe kerülnek.

Milyen monitort vegyek, ha fontos a jó színhűség

Ha fontos számodra a jó színhűség, akkor IPS panellel szerelt monitort kell venned. Az IPS monitorok betekintési szöge nagyobb, mint a többi modellé. Ez azt jelenti, hogy a monitoron a kép kontrasztja akkor sem fordul az inverzébe, ha oldalról nézed. Laptopok között is találni IPS kijelzővel szerelt modelleket, bár drágábbak. A legtöbb modellhez utólag is lehet IPS kijelzőt venni. Az asztali számítógéphez tervezett IPS monitorok ideálisak akkor, ha grafikai munkát akarsz végezni. Filmnézésre is remekül működnek. Hátrányuk, hogy emberbarát áron ritkán látni olyan modellt, ami 60 fps-nél többre képes.
Például: https://www.arukereso.hu/monitor-c3126/?st=ips

Milyen monitort vegyek, ha játszani akarok

Ha számítógépes játékokkal szeretnél verseny szinten játszani, akkor olyan monitor kell, ami legalább 100 Hz-en képes működni. A hagyományos monitorok csak 60 Hz-en képesek üzemelni. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként maximum 60 képkockát képesek megjeleníteni. Nyilván ha valaki filmet néz, ez nem szempont, hiszen a filmek 25 vagy 30 képkockát használnak másodpercenként, így bármilyen monitor bőven elég nekik. Azonban ha valaki játszik, fontos, hogy minél több képkockát tudjon megjeleníteni a monitor. Sok professzionális játékos 120, vagy 200 Hz-es monitort használ.

link: https://www.youtube.com/watch?v=pUvx81C4bgs

Milyen monitort vegyek, ha az alacsony fogyasztás a fontos

A TN panelek fogyasztása néhány wattal alacsonyabb, mint az IPS monitoroké. Bár a TN panelek betekintési szöge kisebb, és a színhűségük sem jó, munkához ideálisak. A TN panellel szerelt laptopok néhány perccel tovább bírják a megpróbáltatásokat, ha akkumulátorról üzemelnek. Ha az elsődleges szempont az üzemidő, akkor érdemes TN panelben gondolkozni annak ellenére, hogy ezek a modellek nem ideálisak grafikai munkára, vagy tartalomfogyasztásra. A TN panelek ára kisebb a többi típushoz képest.

milyen monitort vegyek tippek tanácsok

Milyen monitort vegyek kamasz gyerekeknek

A fiatalok kényesek arra, hogy milyen a monitor. A gyerekek szeme nagyon jó, fontos számukra a nagy felbontás. A fiatalok gyakran már az 1920×1080 HD felbontású monitorokkal sem elégedettek. Ez azért van, mert számukra gyakran már az is pixeles, függően a monitor fizikai méreteitől. Egy fiatal számára mindenképp IPS monitort kell vásárolni, mert számára fontos a jó színhűség. 100 Hz-es IPS monitorokat gyakran találni használtan, így érdemes lehet ezeket megvásárolni.

CRT (katódsugárcsöves monitorok)

Semmiképp se vegyél katódsugárcsöves monitort, azok már végérvényesen elavultak. Ezek a nagy és nehéz szerkezetek a múlt csökevényei, ma már nem használhatók semmire. Az LCD (TFT) monitorok fent kitárgyalt variánsai azok, amelyeket ma használunk. A CRT monitorok fogyasztása is a tízszerese a mai LCD monitoroknak. Nincs olyan terület, ahol lenne előnye a használatuknak.

tippek monitor vásárlásához

Passzív mátrix

Régebbi laptopokban találni még passzív mátrixú kijelzőket is, ezeket arról lehet felismerni, hogy lassan képesek csak a képet megváltoztatni. Az ilyen laptopok nem ideálisak például filmnézésre, mert minden csíkot húz maguk után, még az operációs rendszerben az ablakok, és az egérkurzor is. Ma már nem találkozni ilyen monitorokkal, de ha egy laptopban ilyen kijelző van, valószínűleg teljesen felesleges kicserélni, mert a technológia már elavult.

Korábban már írtunk a monitor kalibrálásról.