Milyen számítógépet vegyek akkor, ha a régi már túl lassú? Milyen számítógépet vegyek a gyermekemnek, páromnak, szüleimnek? Az első helyes lépést már megtetted, és utánanéztél. Képzeld el, hogy ellátogatsz egy számítógép-boltba, és megkérdezik tőled, hogy milyen gépet szeretnél. Amennyiben a válasz valami olyasmi, hogy ,,hát én nem értek hozzá”, aztán valami artikulálatlan gügyögés követi a további kérdéseket, irtózatosan át fognak verni.

 

milyen számítógépet vegyek laptop

 

Ismételgesd magadban: kiforrott elképzelés kell ahhoz, hogy eldöntsem, milyen számítógépet vegyek. Elsősorban azt kell tudni dönteni, hogy az a számítógép szórakozásra, vagy munkára lesz -e használva. Asztali számítógépeket ma már elvétve használnak, főleg ott, ahol már egy évtizede nem merült fel újabb gép vásárlásának gondolata. Fontos megjegyezni, hogy a számítógépek fejlődése lelassult, mára szinte teljesen megállt, ezért nem biztos, hogy a problémáidra létezik pusztán hardveres megoldás.

Milyen számítógépet vegyek napjainkban? Lassuló fejlődés.

A nyolcvanas évek végén még Commodore és Videoton számítógépeket használtunk, a 90-es évek végére már Pentium alapú számítógépeket. A két típus között mintegy százszoros sebességkülönbség van a processzor teljesítményét, a háttértár kapacitását és a memória méretét tekintve. Aztán a Pentium 1-től eljutottunk a tizes évek végéig a Core2Quad alapú gépeikig, ez megintcsak százszoros sebességkülönbséget eredményezett. Ma viszont egy Core2Quad és egy Intel i3 alapú számítógép között mindösszesen két-háromszoros sebességkülönbség van, amely az emberi érzékelés szempontjából elhanyagolható különbségekkel jár csak.

Hány magos processzor kell?

Átlagfelhasználók számára nem létezik olyan program vagy szoftverkörnyezet, ami négynél több magot ki tud használni. Amikor a felhasználó elmormolja magának: milyen számítógépet vegyek? Akkor bizony nincs értelme olyan processzort venni, amelynek ennél több magja van. Az erősebb, aktív hűtést igénylő processzorok fogyasztása nagyobb, így a laptop kevesebb ideig bírja egy feltöltéssel. Az egyik legideálisabb laptop processzor a Pentium N3710 processzor, a továbbfejlesztett változata az N4200. Ez a processzor maximum 6w-ot fogyaszt, így a laptopot vagy notebookot képes 8 órán át működni egy feltöltéssel, akár teljesen hangtalanul is. Ezek a megoldások olcsók, és használtan is elérhetőek.

A különféle komponensek árát online is ellenőrizheted.

Netbook, notebook, laptop?

Laptopnak a nagyobb (14, 15,6 vagy 17 colos) kijelzővel rendelkező számítógépeket szokták nevezni. Ezeknek a súlya tipikusan nagyobb, mint a notebookoké, amelyek 12-13 colos méretűek. A netbookok pedig 7, 9, vagy 11 colos méretűek, ezeknek súlya még kisebb. Erről a témáról részletes cikkünk itt olvasható.

 

milyen számítógépet vegyek alaplap

Jó még az Atom?

Az Atom processzorral szerelt régi netbookok ma már csak ritkán felelnek meg az igényeknek. Fontos, hogy csak és kizárólag 64 bites számítógépet érdemes megvenni, a régebbi, 32 bites megoldások már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Egy 64 bites Atom processzorral szerelt netbook jó lehet egy tízévesnek, mert könnyű, képes a Youtube, Facebook és a LibreOffice futtatására. Egy atomos netbook mindösszesen 2 GByte RAM-ot képes kezelni, ám a legtöbb csak 1 GByte-al érkezik, viszont ez legtöbbjükben cserélhető.

Mekkora háttértár kell?

Érdemes legalább 200 GByte háttértárral szerelt gépet venni, vagy pedig olyat, amiben a háttértár cserélhető. Amennyiben sok filmet szeretnél a számítógépre másolni, már 1 TByte (1000 GByte) vagy nagyobb kapacitású háttértár kell. Ne keverd össze a háttértár és az operatív memória fogalmát! A háttértár az, ahol a fájljaid és a dokumentumaid eltárolásra kerülnek. Az operatív memória (RAM) pedig egy memória chip, amelyben a programok a futás során tartózkodnak!

A régi Core2duo-s laptopok megfelelnek?

A teljesítményükkel semmi baj nincs, viszont az akkumulátoraik mára már elpusztultak. Érdemes ezért lecserélni őket egy Pentium N esetleg i3 alapú megoldásra. Ezeknek a súlya is kisebb, sebességük pedig ezzel megegyező, vagy akár gyorsabb. Pentium 4, VIA C7 vagy korábbi megoldásokat viszont ne használj, mert ezek túl lassúak: több percig tart, amíg akár egy Facebook.com szintű weboldalt megnyitnak!

 

milyen számítógépet vegyek gépház

Laptop vagy netbook?

Amennyiben dolgozni vagy filmet nézni szeretnél, fontos a nagy képernyő és a kényelmes billentyűzet, inkább laptopot válassz. Egy 4 vagy 8 GByte memóriával, 500 GByte háttértárral, 4 magos processzorral ellátott laptop minden célra megfelelő. Amennyiben a könnyebb hordozhatóság, kisebb súly, és pusztán az alkalomszerű tartalomfogyasztás a fontos számodra, akkor inkább egy netbookot válassz. Ebben is legyen legalább 4 GByte RAM, legalább 200 GByte-os merevlemez, és 4 (virtuális) magos processzor.

Ezekkel már rendelkezem, mégis lassú a gép!

Amennyiben az operációs rendszer betöltése lassú, vagy a programok lassabban reagálnak, valószínűleg vírusokkal és trehány programokkal van telepakolva a gép. Érdemes az operációs rendszert újratelepíteni, Debian Linux-ot használni Windows helyett, és háttértár gyanánt vásárolni egy SSD-t. Az SSD a merevlemezhez (vincseszterhez) képest gyorsabb, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért a kis fájlok elérésének rövidülése miatt majdnem duplázza a rendszer sebességét. Az operációs rendszert telepíteni kell az SSD-re, majd a fájljaidat és személyes dokumentumaidat át kell rá másolni, amelyhez szakember segítségét kell igénybe venni.