Hogy milyen tabletet vegyek, az attól függ, hogy filmezésre vagy tartalomfogyasztásra akarom -e használni. Amikor én azon gondolkodok, hogy milyen tabletet vegyek, mindig azt pörgetem át először, hogy mit akarok vele csinálni. A tabletek kvázi szabványos operációs rendszere az Android. Milyen tabletet vegyek akkor, ha nem tetszik az Android, és mondjuk az iPad-ot szeretem? Nos, akkor is inkább érdemes az Androidot választani.

 

milyen tabletet vegyek otthon

 

Milyen tabletet vegyek 2019-ben úgy, hogy kielégítsen minden igényemet, az főleg az igényektől függ. Ha például az a célod, hogy megnézz egy filmet a Youtube-on minden este, akkor nincs értelme mélyen a zsebedbe nyúlni. Miután az Android operációs rendszer az elterjedt, szinte minden Androidos tableten elérhetőek a szokásos szolgáltatások. Figyelni kell arra, hogy ne legyen az operációs rendszer túl régi, mert azokon az újabb szolgáltatások már nem működnek.

Milyen tabletet vegyek: Android 5.0 kell

Az Android 4.0-án már nem működnek egyes videós weboldalak, például a YouTube. Ezért semmi esetre se vásárolj olyan tabletet, amelyen Android 4.1-nél régebbi operációs rendszer van. Talán ma már érdemes az Android 5.0 vagy újabb rendszerekkel szerelt tableteket keresni.

 

milyen tabletet vegyek telefon es tablet

Navigáció, SIM kártya?

Ellenőrizd, hogy a számodra hasznos szolgáltatások elérhetőek -e a tableten, amelyet meg kívánsz vásárolni. Néhány tabletben nincs GPS modul, így navigációra nem használhatóak. Néhány tabletbe nem lehet SIM kártyát helyezni, így nem lehet velük telefonálni, vagy WIFI nélkül internetezni sem. Néhány tablet, bár Android alapú, a Google Play áruházat nem tartalmazza (témába vágó írásunk: Play áruház letöltése hogyan), ilyen például a Magyar-Kínai érdekeltségű Wayteq: http://www.wayteq.eu.

Mekkora kijelző kell?

Amennyiben a tablet kis méretű (5,5 col és 7 col közötti méretű) abban az esetben Phabletről beszélünk. Ez a megoldás félúton van a telefonok és a tabletek között, néhányan ezt preferálják. Viszont, ha nagyobb képernyőre van szükség, mert például a cél a filmek és videók nézése, ott a 7 colnál nagyobb megoldásokat kell keresni. Ha többen is nézik egyszerre a képernyőt, inkább IPS panellel rendelkező tabletet érdemes választani, mert azoknak jobb a betekintési szöge.

 

milyen tabletet vegyek beállítások

A memória

Érdemes olyan tabletet vásárolni, amely legalább 16 GByte vagy nagyobb tárhellyel rendelkezik. Természetesen ez SD kártyával bővíthető, egy 64 GByte-os micro-SD kártya kb 5 ezer forint. Felhasználói szokásoktól függ, hogy ez a terület milyen hamar telik be, aki például sok játékot tölt le, vagy sok videót vesz fel, hamar elhasználja ezt. Érdemes kerülni azokat a tableteket, amelyek csak 1-2 GByte memóriával rendelkeznek.

Milyen tabletet vegyek, ha túl drága?

Egy túl drága tablet nem tud érdemben jobban csinálni semmit, mint egy közepesen olcsó modell. Egy 12 magos, 8 GByte RAM-mal, 128 GByte tárhellyel szerelt tablet sem ad jobb felhasználói élményt, mint egy 4 magos, 2 GByte RAM-mal, és 16 GByte tárhellyel szerelt példány. Egy laptop esetén több, komoly szoftvert futtat a felhasználó egyszerre, egy tabletet tipikusan tartalomfogyasztásra használnak. Egy videólejátszó vagy webböngésző szoftver nem tud profitálni a sok processzormagból egy egyfeladatos környezetben.

Az összkép a fontos

Érdemes tehát meggyőződni arról, hogy a tablet legalább 2 magos processzorral, 2 GByte RAM-mal, 15 GByte tárhellyel, és Android 5 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkezzen. A legújabb Android operációs rendszerrel a tabletet a TV-re kötve asztali számítógéppé változik a készülékünk: a programok ablakokban futnak, és kapunk start menüt is. A régebbiek viszont erre nem képesek, így a feleslegesen erős specifikációval rendelkező készülékek nem tudnak extra élményt nyújtani.

Milyen tabletet vegyek: A súly.

Ne legyen a tableted nehezebb, mint 300 gramm, mert az nagyon húzza a zsebet. A 200 grammos súllyal már ki lehet egyezni, bár ezzel a súllyal inkább csak a kisebb és egyszerűbb modellek esetén van lehetőség találkozni. A 300 gramm fölötti tabletek könnyen kiszakítják a bársonyzsebeket. Fájdalmat okoznak, ha nekiütődnek az emberi testnek, így sportoláshoz nem lehet őket elcipelni.

A kamera

A tabletek kamerái viszonylag rossz minőségűek, és fényképezésre sem lehet őket ergonomikusan használni. Vannak persze kivételek, de a több tíz megapixeles értékek inkább csak marketingfogásként értelmezhetőek. Ami inkább fontos, hogy legyen rajtuk előlapi kamera, így videóbeszélgetésre praktikusak lehetnek.

Milyen tabletet vegyek, ha tulajdonképpen nem is akarok tabletet venni. Tablet, telefon vagy laptop.