Milyen telefont vegyek? Tanácsok kezdőknek

 

A mai világ egyik legfontosabb használati eszköze a mobiltelefon. De milyen telefont vegyek? Ma már az idősek is használják a hétköznapjaikban. Ennek egy tovább fejlesztése az okostelefon mely azon túl hogy, telefonálhatunk vele számtalan más dologra is alkalmas. De van egy komoly probléma, amivel még a fiatalok is küzdenek. Még pedig az a kérdés, hogy „milyen telefont vegyek”?

 

 

milyen telefont vegyek

 

Erre jelenpillanatban elég nehéz konkrét választ  adni, mert annyi de annyi változó igény és készülék van hogy azt mind leírni, jellemezni szinte lehetetlenség. Ezért most megpróbáljuk általánosságban tárgyalni mire érdemes oda figyelni telefon vásárláskor. Szóval a válasz a milyen telefont vegyek kérdésre:

Az első és talán a legfontosabb dolog természetesen az ár. Az okostelefonok ára a húszezer forintól egész akár félmillió forintig is terjedhet. Azt kell eldönteni nekünk mennyire fontosak a technikai újdonságok. Egy jó kamera, a gyorsaság vagy a nagy kijelző.

 

Azt javaslom, hogy első készülnek válaszunk egy közepes nem túl drága, de nem is a legolcsóbb készüléket, mert mint az életben máshol itt is igaz az, hogy olcsó húsnak híg  a leve.

 

Ez jelenesetben azt jelentené, hogy az olcsó készülék előbb elromlik, elhasználódik, ami a telefon belassulásához később lefagyásához is vezethet. Amire még vásárlásnál érdemes figyelni az a telefon gyártásának az éve. Minden típusnak van általában egy eredeti és egy fejlesztett kiadása. Ez általában egy dátummal jelölik. Például 2017. Ez azért fontos, mert némi extra felárért cserébe kapunk extra szolgáltatásokat. Ez lehet komolyabb kamera, újabb oprendszer vagy akár dupla tárhely is.

Ezzel el is érkeztünk a z egyik legérzékenyebb szemponthoz. A tárhelyhez. Ez hivatott arra, hogy az alkalmazásainkat, fotóinkat, videóinkat tároljuk. Minél több van belőle annál jobb. Az átlag olcsó készülékekben ez általában 8 gigabyte. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez ma már inkább csak arra elég, hogy komoly fejfájást okozzon nekünk. Érdemesebb inkább a 16, 32,64 gigabyte-os telefonokat nézegetni.

 

 Ami még fontos lehet a telefomilyen telefont vegyekn processzora.

 

Itt most az órajel és egyéb finomságokba nem mennék bele. Nekünk elég annyi is, hogy a telefonok leírásában mindig feltüntetik hány magos a processzor. Ez minél több legyen. Jelenleg elmondható, hogy az átlag készülékek 8 processzor maggal vannak megáldva. Ez már mindenre elegendő, amire egy átlag felhasználónak szüksége lehet. Kellően gyors a böngészés és a programok betöltéséének az ideje is elégé le rövidül.

 

Ami szintén fontos szempont és a leírásokban minden esetben szerepel a RAM.

 

Ez a telefon memóriája. Ettől is függ mennyire gyors a készülék. Jelenleg ebből elég sokféle kapható, de a nagy átlag 2-3 gigabyte-nyi RAM-mal rendelkezik. Ettől többet csak a felső kategóriától várhatunk el. A 2 gigabyte-al szerelt készülékek olcsóbbak jóval, mint a 3-al szerelt társaik. Azt mindenki egyénileg döntse el, hogy mennyire fontos neki a gyorsaság. Ami miatt érdemes mégis a többet választani az az, hogy később nőni fog a programok hardver igénye és esetleg előfordulhat, hogy egy addig jól működő program kap egy frissítést és utána már nem fog működni. Arról, hogy mik azok az alkalmazások már ebben a cikkünkben írtunk.

 

 A végére hagytam a legfontosabbat.

 

Mindig minden esetben nézzünk utána a nekünk tetsző készüléknek. Olvassunk róla teszteket, fórumokon véleményeket, mert nem feltétlenül az a szerencsés választás, amire a boltokban azt mondják, hogy jó. A száraz számadatok jól mutatnak, de mindig vegyük számításba a véleményeket is mert lehet egy telefon az adatai alapján nagyon jó és olcsó de ha azt írják róla, hogy nem megbízható akkor nem érdemes megvásárolni. (Ebben a fórumban nagyon nagy segítséget kaphatunk a választáshoz)

Remélem sikerült a sok rémisztő számadat mellett adni némi támpontot a vásárláshoz, sikerült megadni a választ a bűvös „milyen telefont vegyek” kérdésre. Külön márkákra azért nem tértem ki, mert ahány ember annyi féle telefonra esküszik.