Mire jó az internet 1. rész

Mire jó az internet és honnan indult? Érdekes kérdések, amiket érdemes tudni mielőtt elkezdnénk használni.

mire jó az internet

 

Sokszor nem is gondolnánk mennyi mindenre, mire jó az internet. Régen még csak információkat olvashattunk rajta esetleg egy két apróbb szöveges fájlt tölthettünk le. Ma már ez nem így van. Filmeket nézhetünk. Webkamerán keresztül beszélgethet távolban élő ismerőseinkkel és még számtalan dolgot csinálhatunk. De előbb nézzük meg, hogy honnan indult az egész, amit ma internetnek nevezünk.

Mi az internet?

Az internet számítógépek hálózata. Minden az interneten lévő dolgot egy-egy számítógép, úgy nevezett szerver tárol. Ezt a rendszert 1969-ben Amerikában hozták létre és először csak a hadsereg és néhány egyetem kapta meg. Ez még egy igen kezdetleges forma volt. Csak üzeneteket tudtak küldeni egymásnak azt is rettentő bonyolult formában. Ez egészen a kilencvenes évekig így is maradt. Amikor is megalkmire jó az internetották a html program nyelvet.

Bár a programozók nem szeretik, ha program nyelvként emlegetik mivel a html nem képes logikai műveletek elvégzésére. Csak is kizárólag arra képes, hogy amit egy szöveges fájlban megadunk html nyelven azt lefordítja nekünk a böngésző így hozva létre a számítógépünk képernyőjére a weboldalakat. A html jelenleg az ötödik generációnál tart. Ez alatt az idő alatt rengeteget fejlődőt és jöttek létre új programozási nyelvek is amíg lehetővé teszik, hogy ma már nem csak olvasni tudunk az interneten, de például chatelhetünk magyarul beszélgethetünk, vásárolhatunk közben pedig akár foglalhatunk magunknak színházjegyet.

 

De ma már sok esetben a hivatalok is megengedik, sőt lehetővé teszik, hogy ne kelljen hozzájuk személyesen bemenni, hanem egyszerűen otthonról is intézhetjük ügyeinket.

 

Legyen szó például a csekk befizetésről, hitel ügyintézésről, biztosításról. Ez csak néhány példa. Számtalan lehetőségünk van és ezek száma napról napra nő. Minden nap kitalálnak valami újdonságot és ember legyen a talpán, aki tudja ezt követni. (Azért igyekszünk)! Arról is tegyünk azért említést, hogyha van okostelefonunk a lehetőségeink tovább bővülnek.

Az internet segíthet nekünk akár a közlekedésben is. De ha például elmegyünk egy idegen országba nyaralni arra is lesz lehetőségünk, hogy a telefonunk és az internet segítségével keressünk szállodát, éttermet, múzeumot.  De létezik olyan alkalmazás is amit ha elindítunk hallja a környezetünkben szóló zenét és ha esetleg nem ismernék minden hasznos tudni valót kiír róla. Szám címe, előadó. Sőmire jó az internett ad nekünk rögtön egy youtube linket ahol meg is nézhetjük rögtön.

És hogy miért jó ez nekünk? Azt gondolom, hogy a felsorolt példák elegendőek de alapvetően azért mert a mai világ már bármilyen hihetetlenül is hangzik, de megbénulna internet nélkül. Ezen keresztül kommunikálnak egymással a hivatalok. A kórházakban ezen tárolják a betegek adatait de nem csak a kórházakban hanem például a bankok is ezen keresztül bonyolítják a pénz ügyeket.

Persze mi kis ember bosszankodhatunk ha azt mondják a hivatalban, hogy van egy kis fennakadás mert probléma van a számítógépes rendszerrel de el kell fogadni a tényt hogy nélküle sokkal lassabb lenne az ügyintézés.