Ma az egyik legdivatosabb kiegészítő divat termék az okosora. De mit is tud ez a misztikus nevü kis dolog azon kívül, hogy óra? Röviden? Rengeteg hasznos dolgot. De beszéljünk róla kicsit hosszabban.

okosóra mit tud

 

Sokan felteszik a kérdést mire jó az okosóra mit tud?. Régebben mikor az okostelefonok már elégé elterjedtek és hétköznapi dolog lett tablet is, a gyártok akartak készíteni egy új, innovatív eszközt, amit a minden napi életben használatunk és elégé hasznos és kényelmes ahhoz, hogy nagy mennyiségben eladható legyen. Ekkor jött az okosora ötlete mely azontúl, hogy óra rengeteg hasznos plusz tulajdonsággal rendelkezik.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy bluetooth kapcsolaton keresztül tudjuk vele vezérelni az okostelefonunkat. Megnézhetjük a hívás listánkat, fogadhatjuk az üzeneteinket.

Már az olcsó okosóra is képes hívást kezdeményezni, sőt van köztük néhány ami sim kártya fogadásra is képes és így akár telefonként is használható.

Amelyik okosora nem használ sim kártyát azzal is tudunk hívást kezdeményezni abban az esetben, ha az kapcsolatban van a telefonnal. Ezeken kívül az okosóra mit tud? Vannak extra funciók? Hát persze.

Minden okosóra ugyanúgy rendelkezik menüvel, mint bármely telefon. Sőt létezik már okosóra magyar menüvel.

Ezek között találunk olyan alapvető dolgokat, mint a hívás napló. Ezt, ahogy az imént írtam a telefonunk hívás listáját hozza elő. A másik az üzenetek, amiben az smseinket tudjuk elolvasni és akár írni is (nem minden típus tud írni van amelyik csak fogadni tud). Egy külön menüpontban tudjuk kezelni az emailjeinket. Úgy mint email fogadása és írása. Bár tény, hogy nem túl kényelmes egy pici kijelzőn írni azért mindenképpen hasznos lehet, ha sürgősen kellene egy emailre válaszolni és nincs a közelünkben számítógép.

 

okosóra mit tud

 

Ami a legjobb, hogy ezeket a dolgokat megtehetjük hangvezérelve is. Hogy az mit is jelent pontosan? Például azt, hogy kimondjuk az órának, hogy hívás xy azt felhívja nekünk. De minden az órán lévő alkalmazás kapott hangvezérlési funkciót így például „irhatunk” sms-t vagy email-t is.

Amiben még nagyon hasznos az okosora azok a fitness alkalmazások. Van nekünk aktivitás mérőnk, amit beállíthatunk kedvünk szerint öt, tíz perces vagy akár egy-három órás időintervallumra amikor is jelez nekünk az óra hogy ideje mozogni kicsit. Ez irodában dolgozóknak nagyon hasznos lehet. Ezt az alkalmazást használhatjuk futáshoz is amennyiben méri milyen távot tettünk meg mennyi idő alatt. Ezen kívül van még nekünk például alvás figyelőnk is ami a légzésünket figyeli de van itt nekünk még pulzus számláló is. Láthatjuk, hogy az okosórák inkább az egészséges életmódot kedvelőknek hasznosak.

Viszont van itt valami ami nekem is a személyes kedvencem és mindenki szeretni fogja aki okosórát vesz.

 

okosóra mit tud

 

Ő pedig Siri. Miért mondom, hogy ő? Mert Siri egy személyi asszisztens program az óránkban, akinek már-már önálló tudata van. Mielőtt megijednénk mondok egy példát. Sirinek mondjuk, hogy Siri milyen idő lesz holnap? Siri pedig megkeresi az interneten a holnapi időjárást és szép lágy női hangon el is mondja azt nekünk. Megkérhetjük, emlékeztessen minket arra, hogy valakit felakartunk hívni és szólni fog, hogy hívjuk fel. Rettentő élvezetes a használata.

Ha esetleg egy új városba mennénk és nem találunk például gyógyszertárat megkérjük Sirit, keressen nekünk és ő miután be azonosította a tartózkodási helyünk megkeresi a legközelebbi gyógyszertárat. Szépség hibája a dolognak, hogy Siri angolul ért csak. Ez azt jelenti, hogy kénytelenek vagyunk angolul beszélni hozzá. Ez csak néhány példa volt arra mire jó egy okosóra.

Elsősorban ma azoknak ajánlanám akik sportolni szeretnének mert ez az amiben a leginkább a segítségünkre lehet egy ilyen eszköz. De ha a kedves leendő tulajdonos beszél angolul úgy érdemes megvenni mert Sirivel együtt már kifejezetten élvezetes a használata.