Mobil parkolás segítségével megspórolhatod az apró bedobálását a parkoló automatába. Bár van olyan politikai párt, amely a parkolási díjak betiltását tűzte ki zászlajára, nem érik el a bejutáshoz szükséges küszöböt. Így aztán sokakban felmerült az, hogy a parkolási procedúrát egyszerűsítsék. Az egyik ilyen kezdeményezés a Mobil parkolás. A Mobil parkolás segítségével, mobiltelefonnal lehet kifizetni a parkolási díjakat.

 

mobil parkolás bemutatása

 

Mobil parkolás a gyakorlatban

Sokan kérdezik, hogyan lehetséges a mobil parkolás. A dolog nem túl bonyolult, a szolgáltatást elsősorban a Telenor ügyfelek vehetik igénybe az ezt támogató parkoló automaták segítségével. A Mobil parkolást úgy lehet megindítani, hogy a telefonodon SMS-t küldesz a parkoló automatán található telefonszámra, majd a visszaérkező SMS-re elküldöd válaszul a megfelelő kulcsszót. A szolgáltatás igénybevételéhez parkolókártya is kell.

Ez bonyolult

Valóban. Sikerült ismét 5 perces bürokrataív szenvedéssé változtatni egy olyan szolgáltatást, amelyet eddig készpénz 10 másodpercig történő bedobálásával lehetett elérni. Az sms parkolás is egy újabb iskolapéldája annak, hogy mennyire káros az élet különféle területeinek túlkomputerizálása. Arról nem is beszélve, hogy mi történik akkor, ha elfelejtesz a rendszerből kijelentkezni, és a számlád pörög örökkön örökké…

Botrányok

A mobil parkolás sajnos nem működik megfelelően. Egy magyar híroldalon nemrég közöltek egy érdekes esetet arról, hogy a hibásan működő parkolási rendszer önkényesen leállította a parkolását. A hír alapján nem tudjuk a kedves olvasóknak javasolni az ilyen szolgáltatások igénybe vételét, inkább arra buzdítjuk őket, hogy hordjanak maguknál néhány ezer forintnyi készpénzt. Ha a számláról veszik el a pénz, azt elég nehéz visszaszerezni, de a készpénz elvesztése esetén azért van még esély megtalálni a fűben.

Mobil parkolás külföldön

A fizetős parkolóhelyek nem csak Magyarországon divatosak. Külföldön számos szolgáltatás van, amelyek segítségével a mobilról intézhető el a parkolás. A mobil parkolás külföldi változatai a magyartól annyiban különböznek, hogy egy mobil parkolást nyújtó céghez több száz, esetleg több ezer parkolóhely tartozik. Az adott céghez tartozó parkolóhelyeket aztán a térképen lehet megnézni, majd a megfelelő helyre beállni.

 

mobil parkolás hogyan működik

 

Mobil parkolás helyett inkább használj biciklit

A mai világban sokan 4-5 kilométeres út esetén is inkább autót használnak. Ez szennyezi a levegőt, és egészségtelen. Egy jó kerékpár már 40-50 ezer forintért megvásárolható apróhirdetéses weboldalakon. Egy jó kerékpár hajtása nem különösebben nehéz, nem igényel sok karbantartást, és évtizedekig kibírja. 10-20 kilogrammnyi árut haza is lehet cipelni vele a boltból. Arról nem is beszélve, hogy parkolni ingyenes vele, ha megfelelően lelakatolod, még el se lopják.

Mobil parkolás a jövőben

A szituáció eléggé kaotikus. Ha mobil parkolást akarsz használni, azonnal túlbürokratizált és túlkomputerizált problémákkal találkozol. A mobil parkolás jelenleg egy olyan probléma, amely nem létezik, egy olyan probléma, amely saját magára szeretne megoldást találni. Sajnos ez eddig még nem sikerült neki. Nehezen tudjuk elhinni, hogy adatkapcsolatot igénylő számítástechnikai eszközök használata egyszerűbb legyen pár 200 forintos bedobálásánál.

Életszerűtlen

A jelenlegi sms parkolás igénybe vételéhez mindenképpen oda kell gyalogolni a parkolóautomatához, hogy számokat és kódokat olvass le róla. Ha már ott vagy, akkor egyszerűbb bedobálni a pénzt. A külföldi szolgáltatásokat életszerűbben oldották meg, ott a szolgáltatást az adott céghez tartozó parkoló automatákkal használhatod, és a dolog jobban automatizálva van. Talán az igazi megoldás az lenne, ha az emberek tudatosabbak lennének, és az emberek egy doboz cigi megvásárlása miatt nem ülnének be az autóba.