Monitor kalibrálás segítségével elvileg jobb színhűséget kaphatsz a számítógépeden. Manapság divatos lett az, hogy az emberek megpróbálják kalibrálni a monitorukat. Ez valószínűleg az egyik leghaszontalanabb elfoglaltság, mert a monitor képtelen a valódi színeket visszaadni. A monitor kalibrálás sem fog segíteni ezen a tényen – egyszerűen van egy kijelződ, ami a valódi fényviszonyokat nem képes visszaadni. A monitor kalibrálás ugyanakkor hasznos, ha az alapvető felhasználást korlátozó jelenségekkel szembesülsz. Lehet, hogy a monitor képe túl sötét, túl világos, vagy zavaró.

 

monitor kalibrálás menü

IPS és TN monitor kalibrálás

A monitor kalibrálás segíthet abban, hogy ne fárassza a kijelző a szemed. De ha egy rossz minőségű monitort vásároltál, ami kisüti az agyad, akkor hiába tekergeted a színeket, csak új modell vásárlása fog rajtad segíteni. Korábban már részletesen foglalkoztunk a kérdéssel: https://okosnagyi.hu/messenger-dark-mode . Amikor egy monitort megveszel, az megfelelően be van állítva. Előfordulhat viszont, hogy a szobában, irodában a fényviszonyok ehhez nem optimálisak. Előfordulhat, hogy a monitor kalibrálás szükségessé válik a túl sötét szoba miatt. Lehet, hogy túl fényes az iroda, ezért a monitor túl halványnak tűnik. Ezeken lehet segíteni. De ha TN monitorod van, akkor hiába kalibrálod, mert a limitációit (oldalról kifordulnak a színek) nem tudod eltüntetni.

Fényerő

Ha túl sötétnek látszik a világos terület, akkor a fényerőt kell megnövelni. Ezt minden monitor támogatja, még a laptopok is képesek rá. Monitorok esetében egy gomb megnyomásával lehet előhozni ezt a képességet. Ez a gomb általában MENÜ feliratú, és hozzá tartozik még 2 vagy 3 gomb, amivel mozogni lehet ebben a menüben. A fényerőt úgy állítsd be, hogy lámpafénynél még ne legyen vakítóan erős, viszont nappali napsütésben is jól látható, szemet nem fárasztó eredményt kapj. A fényerőt addig érdemes húzni, amíg nappali fénynél a fehér fény olyan nem lesz, mint mondjuk egy könyv oldalainak színe.

Iroda versus játékosok

Egy olyan számára, aki dolgozik a géppel, a monitor funkciója az, hogy jól lássa a rá kiírt szövegeket, ne fárassza a szemét a megjelenő információk sokasága. Viszont egy játékos számára, vagy olyanok számára, akik filmet néznek, más a cél. Számukra inkább a jó színhatás elérése szükséges, hogy valóságosabbnak és látványosabbnak hasson a képernyőn megjelenő jelenet.

 

monitor kalibrálás hátulja

 

Ha játékos vagy, inkább IPS panelt válassz, mert ez jobban képes visszaadni a színeket. Amennyiben LED LCD vagy TFT felirattal találkozunk anélkül, hogy a panel típusa (IPS) fel lenne tüntetve, sajnos TN paneled van. A TN panel jó lehet egy laptopba, irodai munkára, mert olcsó, és keveset fogyaszt. Sok TN panel viszont egy bizonyos frekvencián vibrál, ha nem maximum fényerőn használják. Amennyiben nem megfelelő a monitorod minősége, a monitor kalibrálás nem fog segíteni a szemfájdalom kiküszöbölésében.

Kontraszt

A kontraszt állítása révén át lehet meghatározni a sötét terület és a világos terület közötti eltérés erősségét. A kontrasztot érdemes akkorára állítani, hogy a sötét és a világos közötti eltérés ne bántsa a szemet, de a két szín jól elkülönüljön egymástól. A mai laptopokon a kontrasztot már nem lehet állítani, ott csak a fényerő állítására van lehetőség. Ugyanakkor laptopokon az integrált képernyőn nincs is mit állítani – az adott videokártyával az adott kijelző olyan képet ad, amilyenre a tervezés során kalibrálják.

Színhűség

Léteznek professzionális eszközök és vállalkozások is léteznek. Ilyen például a https://oaziscomputer.hu/cikk/2/monitorkalibralas. Otthoni körülmények között is használható kit-ek várják a felhasználókat akkor, ha a színhűséget jól be szeretnék állítani. Fontos megjegyezni, hogy végfelhasználói szinten semmi szükség a színek állítgatására, maximum akkor van értelme, ha rendszeresen, professzionális szinten grafikai munkákkal dolgozol.