Okostelefon töltése során energiát juttatunk a telefon akkumulátorába. Ma erre főleg USB felületen keresztül kerül sor. Régebben az okostelefonok töltése saját foglalaton keresztül történt. Később, a kétezer-tízes évek elején szabványosodott a folyamat. Van pár gyártó, ami kivétel ez alól. Például az Iphone okostelefon töltése saját csatlakozón keresztül zajlik. A Samsung, a Huawei, a ZTE, a Sony, és a többi gyártó esetén az okostelefon töltése USB aljzaton keresztül történik. Egyes tabletek USB helyett saját töltőmechanizmust használnak, ám arra azért van szükség, mert a töltés elektronikai szempontból már átlépi az USB fogyasztási keretét.

 

okostelefon töltése hogyan

Okostelefon töltése számítógépről

Ha bedugjuk az okostelefon USB kábelét a számítógépbe, a másik felét pedig a telefonba, az okostelefon töltése automatikusan megkezdődik. A kábelek nagy része 5W-ot képes átvinni. Vannak olyan kábelek és USB foglalatok, amelyek képesek 10W-ot leadni USB-n keresztül. Ezeken keresztül a töltés gyorsabb lesz, mert több energia vihető át egységnyi idő alatt. Vannak konnektorba dugható USB töltők is, ezeket általában mellékelik az új telefonokhoz. Ma már ezek a konnektorba dugható töltők nem tartalmaznak transzformátort, hanem aktív áramköri elemekből épülnek fel, például tranzisztorok segítségével konvertálják át az áramot.

A régi okostelefonok töltése

 

butatelefon töltése

 

Régebben minden telefon saját aljzatot használt a töltéshez. A képen látható Nokia telefonok egy vékony csatlakozó segítségével vették fel a feszültséget. Ez egy viszonylag szabványos megoldás, de néhány gyártó teljesen saját és különleges csatlakozókat fejlesztett ki. A standardizálódás nem is kezdődött el a kétezres évek végéig, amikor a gyártók belátták, hogy a telefonokat a felhasználók USB-n keresztül akarják majd tölteni.

Hibák az okostelefon töltése során

Ha az akkumulátor meghibásodott, akkor a töltés nem fog megfelelően megtörténni. Ha hirtelen több tíz százalékot zuhan a telefon töltöttségi szintje véletlenszerűen, akkor az akkumulátor meghibásodására lehet gyanakodni. Hogy az akkumulátort megőrizd a nem használt telefonokban, havonta egyszer be kell kapcsolni a telefont, lemeríteni, és újra feltölteni 80%-ig. Néhány telefonban egy szoftveres hiba miatt a töltöttségi szint kijelzése nem megfelelő (például néhány Xperia telefon). Ezeken segít az, ha kiveszed az akkumulátort, vársz néhány másodpercet, majd visszarakod. Ez reseteli az akkumulátor töltöttségi szintjének kijelzését. Ha ez a gond fennáll, a probléma úgy kerülhető el, ha 90% körül mindig leveszed a telefont a töltőről. Néhány modellen az adatok factory resetje is segíthet. További cikkeink okostelefonokról.

 

okostelefon töltése töltöttsége

Törött töltőcsatlakozó

Előfordul bizonyos esetekben, hogy a telefon nem hajlandó tölteni. Ekkor a kábel is lehet a hibás, vagy pedig – ami gyakoribb – hogy a telefon USB csatlakozója törik el. Ennek javítását szakember tudja elvégezni, ám ez nem olcsó mulatság, ötezer forint alatt nem igazán lehet szakembert találni a feladat elvégzésére. Érdemes ezért óvatosan behelyezni a kábelt a telefonba, sose nyomd bele durván, vagy agresszívan a töltőt!

Vezeték nélküli töltés

Az újabb telefonok képesek a vezeték nélküli töltésre. Ennek során a telefont egy egérpad szerű töltőre kell rátenni. A telefon belül tartalmaz egy tekercset, ami felveszi ennek az egérpad szerű töltőből vezeték nélkül a feszültséget. Ez a módszer ma még nem elterjedt, de a telefonok egy része már tartalmazza a szükséges tekercset alapból. A vezeték nélküli töltés lassabb, mert a tekercs jóval kevesebb áramot tud felvenni, mint amennyit egy kábelen keresztül el lehet küldeni. Kétséges ennek az újfajta technológiának a jövőbeli elterjedése.