Online film nézés veszi át a hagyományos TV helyét a nappalikban. Sokan az online filmezést számítógépen, vagy okostelefonon végzik. Mások számára az Online mozi egyet jelent a nappaliban lévő TV használatával. A mai okos tévék – pl Samsung TV, Roku TV, Android TV – valójában számítógépek. Nemcsak filmeket nézhetünk rajtuk, hanem internetezhetünk is. Pendrájvot, billentyűzetet, egeret dughatunk be, YouTube-n és más oldalakon is kereshetünk videókat.

Online film nézés hagyományos számítógépen

Nyugaton az online film nézés egyet jelent a Netflixxel, ám Magyarországon ez a szolgáltatás szinte nem is létezik. Magyarországon az online film nézés központi eleme az Indavideo és a Vimeo, emellett néhány régi film fent van a YouTube-n is. Az Indavideón elsősorban feliratos Anime van. A Vimeon főleg a kétezres évek filmjei vannak fenn. A YouTube-n a 80-as, 90-es évek filmjeit találni meg.

Az Online film nézés gépigénye: milyen gép kell?

Az Online filmezés gépigénye nem nagy, viszont a régebbi hardvereken nem fognak rendesen működni ezek a weboldalak. Amennyiben egy régi Pentium 3 vagy AMD K6 alapú számítógéped van csak, azon nézhetetlenek lesznek a filmek. Ahhoz, hogy nézhetőek legyenek a filmek, legalább egy 64 bites processzorral szerelt számítógépre van szükség. Ez lehet egy első generációs Atom, vagy akár egy első generációs Athlon64 is. Amennyiben a film szaggatna, győződj meg arról, hogy 240p-ben, vagy 360p-ben legyen megjelenítve. Egy kétmagos processzorral már 720p-ben, vagy akár 1080p-ben is nézni lehet az online filmeket.

hogyan működik az online film nézés

Online film nézés okos tévével

Az okos tévék segítségével az online filmek nagyon egyszerűvé váltak. A TV installálásában be kell állítani a wifi jelszavad, és a TV máris képes az internet használatára. A TV-kben ezután fel tudsz menni a vimeo weboldalára, ott el tudod indítani a filmeket, amelyeket aztán teljes képernyőre tudsz tenni. Néhány okos tévében van dedikált alkalmazás például a Youtube használatához is. Az okos tévék használata még jó néhány évig lehetséges az online film nézés elérésére, legalábbis, amíg valamilyen új online videószabványra le nem cserélik a régieket.

Milyen internetkapcsolat igényel az Online film nézés?

Az Online film nézés 1080p felbontáson legalább 10 Megabit/szekundumos internetkapcsolatot követel meg. Amennyiben ennél lassabb internetkapcsolatod van, úgy a 720p felbontású videót válaszd, amely már 4 Megabit/szekundumos sebességgel is jól fog működni. Ha ennél is lassabb az interneted, akkor a 360p vagy 240p felbontást válaszd ki. Ez elavult internethálózat esetén is működni fog. Fontos megjegyezni, hogyha adatkorlátos interneted van, akkor az online videók nézése ezt az adatkorlátot nagyon hamar el fogja fogyasztani.

hogyan lehetséges az online film nézés

Mekkora okos tévét érdemes venni?

A megfelelő élmény érdekében érdemes legalább 100 centiméteres TV-t venni. De lehet akár 120 centiméteres TV-t is találni, ezeknek az ára 100 ezer forint körül alakul. Fontos, hogy meggyőződj arról, hogy számodra megfelelő csatlakozók vannak -e a TV-n. Például ha a hagyományos kábel tv koax csatlakozón működik, akkor legyen a TV-n is koax csatlakozó. Ezeknek a tévéknek a súlya mindösszesen 4-5 kilogramm, a hagyományos CRT tévék 40-50 kilogramm körül nyomtak a maguk idejében.

Online filmek mobiltelefonon

A mobiltelefonokon szintén a böngésző segítségével lehet online filmeket nézni. Az Androidos telefonba integrált chrome böngésző régebbi verziói viszont már nem képesek lejátszani a Youtubeon lévő filmeket. Az Android 4 vagy korábbi telefonok már csak a Vimeo vagy Indavideo weboldalát képesek rendesen megjeleníteni, bizonyos esetekben már azt sem. Ezért fontos, hogy legalább Android 5 vagy újabb telefonnal rendelkezz, ha mobiltelefonon akarsz online filmeket nézni. Milyen telefont vegyek?