Online képszerkesztők használata során csalódás fog érni minket. Az Online képszerkesztők képességei eltörpülnek egy normális képszerkesztőprogramhoz képest. Körképünkben igyekszünk bemutatni néhányat az Online képszerkesztők közül, és megpróbálunk mindenkit lebeszélni arról, hogy kipróbálja őket. Bár az online világ ma már számos remek szolgáltatást nyújt, a produktív alkalmazások még ma is kizárólag hagyományos módon léteznek csak. Korábban már foglalkoztunk képszerkesztő appok bemutatásával.

 

online képszerkesztők online image editor

 

Az egyik online képszerkesztő az online-image-editor. A szoftverbe először fel kell töltenünk a módosítani kívánt fényképet (tehát ez már determinálja azt, hogy milyen komolyságú szoftverről van szó). Ezt követően egyszerű műveleteket végezhetünk el a képen, például rárakhatunk képkereteket, szívecskéket és más effekteket. A program az online képszerkesztők között az egyik első, amelyet a keresőben megtalálhatunk, mégsem lehet használni igazából semmi olyanra, amire az ember szeretné.

Online képszerkesztők: Lunapic

A https://www.lunapic.com weboldalon elérhető Lunapic szerkesztő már egy fokkal komolyabb. Itt is fel kell tölteni egy fényképet, amelyet szerkeszteni szeretnénk, itt viszont már egy painthoz hasonló felületet kapunk. A program természetesen primitív, lehet vonalakat húzkodni, színnel kitölteni, másolni, beilleszteni. Nem lehet viszont komplex retusálási munkákat elvégezni. Lehetőség van a kép lementésére, az utolsó lépések visszavonására. A program hátránya, hogy folyamatos online adatkapcsolatot igényel, ha ez megszűnik, a kép el fog veszni.

 

online képszerkesztők lunapic

 

Nevetséges megoldások

Az online képszerkesztők listája szinte végtelen, mégsem találkoztunk olyannal, amely megfelelt volna a minimális követelményeknek. A legtöbb online képszerkesztő egyszerűen közölte a legújabb Chromiumra, hogy túl régi a böngésző. Kérdéses, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztői mit akartak ezekkel a programokkal elérni. Ha csak egy gyors megoldást akartak kínálni arra, hogy effekteket lehessen elhelyezni a képeken, ahhoz nem ez a kezelői felület az ideális. Ha a cél az volt, hogy tényleges képszerkesztőprogramot nyújtsanak a felhasználóknak, akkor azt sajnos elhibázták.

Az offline megoldásoké a jövő

Az olyan megszokott programok, mint a Gimp, vagy a Photoshop, sokkal fejlettebbek, mint bármilyen online megoldás. Sajnos Androidra is inkább csak játékszerek vannak, semmint ténylegesen is használható, jó programok. Az emberek így aztán megpróbálnak megfelelő online szerkesztőprogramokhoz jutni. Fontos először is tisztában lenni azzal, hogy az Android, a mai Windows és a hasonló operációs rendszerek már tartalomfogyasztó eszközök. Nem használhatóak tartalomlétrehozásra. A képszerkesztés pedig tartalomlétrehozás. Az ilyen célra a Linux a legmegfelelőbb.

Nincs igazán jó megoldás

Amennyiben a városban sétálsz, és csak a telefonod van nálad, egyszerűen nincs jó megoldás arra, hogy a képeket átszerkeszd. Célirányos programok állnak rendelkezésre arra, hogy pattanásokat retusálj, de hiába, ha nincs nálad egy érintésvezérlő. Komoly munkát a képernyőt ujjal böködve nem igazán lehet létrehozni. Egér, vagy digitális rajzpad szükséges ahhoz, hogy jó végeredményt érhessél el. Ezeknek a hiányát online szolgáltatások sem képesek pótolni.

Online képszerkesztők a jövőben

Amennyiben hasonlóan gagyi alkalmazásokat fogunk csak látni, elképzelhetetlen, hogy ezeket a programokat komolyan használja valaki is. Amennyiben túlbonyolítják a szkripteket, úgy viszont nem fog elindulni a legtöbb böngészőben az online képszerkesztő. Érdemes inkább offline megoldásokban gondolkodni ahelyett, hogy működésképtelen és gagyi weboldalakkal próbálnál szerkeszteni, hiszen csak a saját idődet pazarold velük. A Gimp megtanulása az egyik legjobb módszer arra, hogy minőségi képeket készíts. A Gimpről több korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A Gimp alap tartozék a Debian Linuxban, Windows alá pedig a https://www.gimp.org linkről lehet letölteni. A programban létre lehet hozni műalkotásokat, és remekül lehet képek szerkesztésére és retusálására is használni.