Online menetrend segítségével kideríthető, mikor indul a busz és a vonat. Némely online menetrend annyira okos, hogy nem csak azt jelzi ki, hogy mikor kell indulnia a tömegközlekedési eszköznek, hanem azt is, ha késik. Az igazán okos online menetrend azt is megmutatja, hogy miért késik a vonat. Tán eljegesedtek a váltók, műszaki hiba történt, el se indult, összeütközött, vagy „Achmed” felrobbantotta? A lényeg, hogy 35 percet késik, ezért lehetőleg egy másik vonatra szállj fel.

 

online menetrend vonat

forrás: Wikipedia (public domain licensz alatt)

 

Online menetrend a kezdetek kezdetén

Az első magyar online menetrend az elvira.hu oldalon volt elérhető. Ez mára a MÁV Start oldalára irányít át. Külsős aktivisták és vállalkozók készítették, de annyira hasznosnak bizonyult, hogy széles körben elterjedt. Később a MÁV kötelékébe került, és olyan funkciókkal bővült, mint a menetjegy árának kijelzése. Egy idő után implementálták bele azt is, hogy a késéseket képes legyen érzékelni, és hogy megmutassa egyenként, hogy az adott napon hogyan fog alakulni a menetrend. Ma ez az oldal a https://www.mavcsoport.hu webcímen érhető el (természetesen a korábbi Elvira link is él még). Érdemes még megemlíteni a vonatinfo alkalmazást, mely a Play áruházból tölthető le.  Ha esetlen nem rendelkeznénk Play áruházzal, itt találsz egy leírást, a Play áruház letöltéséről, illetve az alkalmazások frissítéséről.

Másoknak is megtetszett

Az online menetrend koncepciója megtetszett a Volánnak. Ezeket viszont nem sikerült egységesíteni, mert a Volán működése kicsit más. Gyakran helyi egységekbe tömörült vállalkozók és cégek fuvaroznak Volán logó alatt, amelyek nem felelnek a Volán egészének. A menetrendek nyomon követése ott már nem egységes. A Google-ban persze utána lehet nézni a helyi busz-menetrendnek, itt viszont ritkán van fejlett menetrend kezelési rendszer. Ha késik valami, az általában nincs külön kijelezve.

Koherens szolgáltatások

Hogy ezt a problémát orvosolják, létrejött a https://menetrendek.hu oldal, ahol egyszerre lehet busz, vonat, Bkv menetrendek között keresgélni. Mind az Elvira (Mávcsoport), mind pedig a menetrendek.hu weboldal hasonlóan működik. Ahhoz, hogy megkeresd az adott helyzet tartozó menetrendet, elég beírni a kiindulási hely és a célhely nevét.

 

online menetrend elvira

Ezt követően ki kell választanunk a napot, amikor utazni fogunk. Lehetőség van a visszaút megtervezésére is egy gomb lenyomásával, ami egyszerűen megcseréli a két helyet. Ezeket a szolgáltatásokat rendszeresen frissítik, a közlekedési vállalatokkal jó viszont ápolnak. A menetrendek változásait képesek jól kezelni. Működésük is gyors, néhány másodpercen belül kiszámolják az útvonalat. Ami hátrány, hogy gyakran közvetett járatokat is feltüntetnek, amikre az esetek nagy részére nincs is szükség.

Helyi vállalatok

A probléma akkor van, amikor kisebb, helyi vállalatok menetrendjét akarod elérni. Ezeket gyakran egyéni vállalkozók csinálják, akiknek weboldaluk sincs. Ők a régi, hagyományos módszer szerint kiteszik a kinyomtatott menetrendet a buszmegállókba, de online nem követhető nyomon a közlekedés. A menetrendek.hu ezt is igyekszik orvosolni, éppen ezért nem koncentrál egyetlen szolgáltatásra sem, hanem igyekszik minden szolgáltatást egybe fogva megjeleníteni a lehetséges opciókat. Az ember célja végül is A pontból eljutni B pontba.

Online menetrend a jövőben

Már ma is vannak olyan appok, amelyek okostelefonon is képesek megmutatni a menetrendeket. A nem is olyan távoli jövőben valószínűleg valós időben is követhetjük majd a tömegközlekedési eszközök útvonalát. Mint ahogy a repülőgépek útvonala is követhető az interneten valós idejű térképeken, a jövőben talán a vonatok és buszok is nyom-követhetőek lesznek hasonló módszerrel. Így pontosan lehet majd tudni, hogy milyen sebességgel kell majd sprintelned, hogy elérd a buszt. Az online menetrendprogramok hátránya persze továbbra is az, hogy internetkapcsolatot igényelnek. Kevés olyan szoftver van, ami letölti az adatokat a készülékre, és onnét is képes működni akkor, ha nincs internet. Ezért aztán érdemes egy kinyomtatott menetrendet is magunknál tartani, néha esetleg szükség lehet erre is.