Online rádió hallgatás számítógépen

Online rádió hallgatás még ma is lehetséges, ám a dolog a kétezres években élte a virágkorát. Régebben az emberek jellemzően Winamp alól hallgatták az online rádiókat. Ma már weboldalak és online szolgáltatások révén lehetséges az online rádió hallgatás. A fogyasztói szokások megváltozásával inkább a live streamek és élő tartalmak irányába mozdult el a fogyasztói kultúra. Ezzel az online rádió hallgatásnak leáldozott, de persze még ma is üzemelnek online rádiók, és normál rádiók is foghatók online.

 

online rádió hallgatás hifin

Ma már nem fontos az online rádió hallgatás

Manapság kevesen hallgatnak rádiót. Amikor az ember munkába megy, bekapcsolja az autó-rádiót, és hallgatja a zenéket. A földi telepítésű adók unalmasak, látogatottságuk elhanyagolható. Szinte csak a mélyszegénységben élők hallgatnak otthon rádiót. Vesztegetéses botrányok kísérik a rádióadók frekvenciáinak elvételét és más csoportoknak való odaadását. Az online rádió hallgatás persze egy más világ, hisz bárki készíthet magának online rádióadót, vagy online videóstreamet is.

Vészhelyzetben sem jó

Amikor vészhelyzet áll elő, például természeti katasztrófa esetén, valószínűtlen, hogy lenne internet. Internet nélkül az online rádió hallgatás sem lehetséges. Ebben az esetben csak a hagyományos rádió nyújthat segítséget, esetleg a földfelszíni televízióadók vétele ( lásd a témába vágó cikkünket itt: Élő tv adás ). Az online rádió hallgatás legnagyobb hátulütője, hogy folyamatos internetkapcsolatot igényel. Ha egy pillanatra megszakad a kapcsolat, akkor akár több másodpercre is megáll az adás, vagy esetleg kézzel kell újraindítani a lejátszást. Ez nem ergonomikus.

Szolgáltatások

Az online rádió hallgatás egyik ismert szolgáltatója a https://myonlineradio.hu címen érhető el. Ez a szolgáltatás magyar nyelvű rádióadókat gyűjt, és lehetővé teszi az online hallgatásukat. A weboldal használatához nem kell külső szolgáltatást vagy plugint igénybe venni. Az online rádió hallgatás a böngésző képességeit felhasználva történik meg. Ennek előnye, hogy platformfüggetlen, tehát bármilyen újabb böngészőt felhasználva működni fog. Hátránya, hogy külön programban viszont nem lehet ezeket az online streameket megnyitni.

 

online rádió hallgatás számítógépen

 

Zeneadók, hírcsatornák?

Az online rádiók különféle csoportokba oszthatók. Magyarországon az online rádiók általában a kereskedelmi adókat próbálják másolni. Máshol ma már tematikus online rádiók érhetőek el, hogy az online rádió hallgatás a lehető legnagyobb élményt biztosíthassa. A rádiók egy-egy zeneműfajra specializálódnak, vagy egy-egy témával foglalkoznak. Online rádió helyett sokan inkább videóblogot indítanak, és ott beszélnek egy-egy témáról, ami őket érdekli. A rádiózás, mint műfaj, lassan kiment a divatból, és a szereplők nehezen adaptálódnak az új helyzethez.

Hallgat még valaki rádiót?

Míg két évtizeddel korábban 4-5 millió volt a rádióhallgatók száma, ma már ez a szám 2 millió körülire apadt. Különösen a fiatalok körében csökkent a rádióhallgatók száma, mert ők már újfajta, nagyobb interakcióval működő tartalmakra vágynak. Az online streaming divatba jött, és ez az online rádió hallgatás számára pusztító következményekkel járt. Az online rádió hallgatás nem tud versenyezni az interaktív tartalmakkal. Az emberek inkább megkeresik a kedvenc együtteseiket és műfajaikat, de nem használnak online rádiót.

A jövő

A jövőben valószínűleg tovább fog csökkenni az online rádióhallgatók száma. Ahogy az emberek egyre inkább elmozdulnak az interaktív tartalmak irányába, a rádióhallgatás szinte csak az autójukban utazók számára lesz alternatíva. A rádiók programkínálata egyre rosszabb, és egyre szűkebb. A jövőben az online rádiókat gyűjtő oldalak helyét átveszik majd az online streameket gyűjtő oldalak. Ma már bárki indíthat online streamet, csak egy egyszerű internetkapcsolatra és mobiltelefonra van hozzá szüksége, és semmi másra.

Online rádió hallgatás mobiltelefonon

Internetrádiók esetén, mobiltelefonon a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésedre. A mobiltelefonok egy része támogatja a hagyományos rádióadások vételét is. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy ott az online rádió hallgatás lehetősége is. A modern okostelefonok jó multimédia képességekkel vannak felszerelve, így online rádió hallgatás helyett akár mp3-makat is lehet rajtuk hallgatni. Egy okostelefon képes betölteni a zsebrádió szerepét, ám a funkcionalitása teljesen eltérő. A telefonok antennája gyenge, ezért szűkös azoknak a rádióknak a köre, amelyeket közvetlenül fogni képesek.

 

online rádió hallgatás mobilon

 

A rossz hír az, hogy a legtöbb telefon bár rendelkezik FM vevővel, az mégsem működik. Ez gyakran az online rádió hallgatás irányába tereli az embereket, mert az FM egységhez nem tartozik belső antenna. Ahhoz, hogy a rádiót hallgathasd, fülhallgató kell, amely antennaként is funkcionál. A gyakorlatban ilyen antenna tulajdonképpen nem létezik. Szerencsére bármilyen fülhallgatóval működni fog a rendszer, de igencsak gyengécske jelre lehet számítani. Gyakran előfordul, hogy a módszerrel csak egy-egy helyi rádió vétele lehetséges. Országos rádiók vételére gyakran nincs lehetőség ezzel a módszerrel.

Online rádió hallgatás helyett hallgass inkább mp3-makat

Egy 32 GByte méretű mikro-SD kártya mindössze háromezer Forintért elérhető. Ez elegendő tárhely ahhoz, hogy több ezer mp3 vagy ogg formátumú zenét felmásolj rá. Az Androidos mobiltelefon ezeket akár a háttérben is képes lejátszani. Töltögesd le a kedvenc zenéidet a korábban már részletezett módszerrel.

Internetes rádió appok

 

internet rádió

 

Az online rádió hallgatás Androidos okostelefonon megoldható appok segítségével. Az appok széles tárháza lehetőséget ad arra, hogy több száz rádió közül lehessen választani, és ezek akár a háttérben is szólhatnak. A folyamat hátránya, hogy ez folyamatos internetkapcsolatot igényel. Az online rádió hallgatás egy folyamatos 4-10 kilobyte/sec sávszélességet fog elfogyasztani. Ez azt jelenti, hogy minden egyes percben körülbelül 1 Mbyte adatforgalmat fog a rendszer bonyolítani. A magyar mobiltelefon szolgáltatók internetes előfizetéseinek adatkorlátja nevetségesen kevés. Az online rádió hallgatás pár óra alatt elhasználja a teljes forgalmi keretedet, és több tízezer forintosra emelheti a telefonszámládat!

Nincs ideális megoldás

Minden online rádió hallgatásra tett módszer számos hátránnyal jár a hagyományos rádióhoz képest. Az egyetlen előny az, hogy nem az állam szabja meg, hogy melyik az a két-három rádióállomás, amelyiket hallgathatod. Az internetkapcsolat megszűnése esetén viszont nem tudod hallgatni sem ezeket a rádiókat. A szórakoztató tényező nagyobb, de a mobilitás kisebb. Nem tudsz elmenni, túrázni úgy, hogy hallgathasd ezeket az online rádió adásokat anélkül, hogy lenne egy megfelelő mobiltelefonos előfizetésed, amely nem olcsó mulatság.

A szolgáltatót nem érdekli

A szolgáltatók, bár régebben próbálkoztak online rádió hallgatással (és online tv adással) kapcsolatos szolgáltatások értékesítésével, mára minden hasonló próbálkozás megszűnt. A rádióhallgatás népszerűségének csökkenésével egyre kevesebb online rádió áll rendelkezésre. A helyüket mára már átvette az online streaming, és a dinamikus, interaktív online tartalom létrehozás.

A mobilgyártókat sem érdekli

Nyilván lenne igény olyan mobiltelefonokra, amelyek fülhallgató nélkül is képesek venni a rádiójeleket, az ilyen telefonok viszont mégis eléggé ritkák. Ahhoz, hogy a telefon képes legyen venni az FM jeleket, olyan telefon kell, amelybe gyárilag egy FM antenna is bele van integrálva. Egy ilyen antenna néhány forinttal megdobná a telefon gyártási költségét. Néhány forint nem nagy összeg, de ha több tízmillió készülék legyártásával számolsz, máris azzá válik. A közeljövőben nem várható olyan megoldás, amely ezt az akadályt megnyugtatóan orvosolná.