Online tudakozó segítségével keresgélhetünk a vállalkozók és vállalatok között. A hagyományos tudakozók (például az Arany oldalak) nem érhető el az interneten. Egyfajta online tudakozó maga a Google is, mert a szükséges kulcsszavakra rákeresve kiadja a keresett vállalkozásokat. Viszont a Google eredményei nem megbízhatóak ilyen téren, hisz gyakran fals találatot ad. Az online tudakozó előnye az egyszerű keresőszolgáltatásokhoz képest az, hogy rendszerezett módon szerepelnek benne a vállalatok. A Google kép alapú kereséséről már írtunk korábban.

 

online tudakozó régen újságban

 

Ha rákeresel a Google keresőben mondjuk a helyi karosszérialakatosokra, lehet, hogy hasznavehetetlen találatokat fogsz kapni. Például előfordulhat, hogy az első 4-5 találat cikkekre fog mutatni, az első releváns link pedig mondjuk egy lejárató tartalom lesz egy helyi karosszérialakatosról. Az online tudakozóban viszont egyenlő feltételek mellett szerepelhet minden piaci szereplő.

Van ezeknek értelme?

Az előző példából jól látszik, hogy a tudakozók szerepe ismét felértékelődött. Az online tudakozó lehetőséget ad arra, hogy reklámozd a saját vállalkozásodat is, és mások vállalkozásai között is böngészhess. A vállalkozás logóját és minden elérhetőségét azonnal látod rendszerezett keretek között. Amikor interneten egy keresőszolgáltatásban keresel, ez nem elérhető. Bár a Google is létrehozott egy oldaldobozt, amiben legalább a vállalkozások nyitvatartási idejét szerepeltetik, az ehhez képest kevés.

Példák

Az egyik legnépszerűbb Magyar online tudakozó a https://online-tudakozo.hu weboldalon keresztül érhető el. Cégnév, megye, vagy tevékenység alapján is szűrni lehet a találatokat. Az eredményeket aztán rendszerezett keretek között lehet megtalálni. A vállalatok logója és elérhetőségei is megtalálhatóak az oldalon. Pontos cím, e-mail cím, telefonszám, és részletes leírás található a vállalatról, ahol bemutatkoznak.

 

online tudakozó interneten

 

Az online tudakozó képeket is gyűjt a vállalkozásokról, ahol a vállalatok bemutathatják a gazdasági tevékenységüket, munkaeszközeiket. Az érdeklődő így pontos képet kaphat a vállalat működéséről, ügyfélköréről, elkerülendő a felesleges böngészést és keresgélést. Ha pedig egy magánszemély telefonszámára lennénk kíváncsiak, használhatjuk a http://www.mobiltudakozo.hu/ szolgáltatást, ahol mind a négy nagy szolgáltatóra kereshetünk.

Online tudakozók a múltban

A múltban a vállalkozók főleg röplapokon hirdették magukat. Ma már az internet segítségével is megpróbálnak eljutni mindenkihez. A röplapok és plakátok szerepe viszont azóta sem értékelődött le, hisz ha valakinek a postájába célirányosan bedobnak valamit, az többet ér, mint egy internetes link. A legjobb találatokat természetesen a különféle marketing-módszerek kombinálása adja. Érdemes a tevékenységnek 1-1 weboldalt elkészíteni, esetleg felregisztrálni a közösségi hálóba, és emellett -ha olyan- szórólapon is meghirdetni.

Online tudakozók a jövőben

Az internet elterjedésével már mindenkinek van weblapja, ahol bemutatkozhat. A facebookon és más szolgáltatásokban egyszerűen létrehozhat profilt magának és a tevékenységeinek, ahol aztán ezek eredményeit bemutathatja. Ami előny, az ugyanakkor hátrány: a nagy zajban elveszik a lényeg. A keresőszolgáltatások nem megfelelő találatokat is kiadnak. Például ha keresünk valakit, hogy feltelepítse a gépünkre a Windows 7-et, lehet, hogy olyan videó bloggert adnak majd ki a közelben, aki operációs rendszerek sebességét hasonlítja össze. Lehetséges, hogy te egy szakembert keresel, aki kicseréli az izzót a kocsidban, de helyette csak szakszervizt találsz majd 100 kilométerrel arrébb.

A rendszerezett eredmények számítanak

Ezzel szemben a rendszerezett keretek között megalkotott online tudakozók mind az ügyfelek, mint a vállalkozók számára jobb alternatívát nyújtanak. A képek és leírások alapján pontosan lehet tudni, hogy kivel van dolgod, így megspórolhatók a felesleges körök. A kedvenc helyi vállalkozóidról akár egy rövid dokumentumot is készíthetsz, és kinyomtathatod. Érdemes összegyűjteni a legjobb helyi szakembereket, akiket gáz, víz, elektromos rendszerek szerelésével megbízhatsz. Miután ezeket rendszerezted, létrehoztál egy olyan egységes dokumentumot, amit bármikor előkaphatsz. Az online tudakozók segítenek abban, hogy létrehozd a saját adatbázisodat a legjobb mesteremberekről.