PDF word konvertálás megoldható online és offline módszerekkel. Először is érdemes tisztában lenni, hogy mi az a PDF: egy szabványos dokumentumformátum. Illetve, egy formátum, amely szabványos szeretne lenni. A PDF word konvertálás során az Office-ben megírt dokumentumokat tudjuk PDF-é konvertálni, hogy azt több platformon meg lehessen nyitni. A PDF fájlok eltárolhatják a szöveget képként és szöveges adatként egyaránt, így lehetőség van rá, hogy mindenhol ugyanúgy nézzen ki a dokumentum. Ezt a műveletet legegyszerűbben számítógéppel vagy laptoppal tudjuk meg. Arról, hogy milyen számítógépet érdemes vásárolni itt írtunk.

Mi az a PDF?

A PDF-et az Adobe fejlesztette ki arra a célra, hogy egy több platformon olvasható formátumot alakítson ki dokumentációk digitális tárolására. A megoldás egy ideig jogvédett volt, de később az Adobe úgy döntött, hogy a formátumot közkincsé teszi. Ennek során megnyitották a formátumot, és megjelenhettek olyan nem-Adobe szoftverek, amik képesek létrehozni az ilyen fájlokat. A PDF fájlok aztán közvetlenül kinyomtathatók, vagy bizonyos esetekben akár át is szerkeszthetőek.

Tipikus dokumentáció PDF-ben, amelyet ki lehet nyomtatni PDF Word konvertálás segítségével:

 

pdf word kovertálás technikai leírás

 

A mai Microsoft és Google office-szoftverek általában online működnek. Ahhoz, hogy PDF fájlokat mentsünk ki wordből, egy valódi szoftver szükségeltetik. Ilyen például a Libreoffice, amely egy hagyományos office szoftvercsomag, amely rendelkezik Word programmal is. Ez a szoftver nem igényel internetelérést. Funkcionalitásában tekintve megegyezik a régi Microsoft Office programcsomaggal még abból az érából, amikor az Office programok is offline működtek. Mérete néhány száz MByte. A Libreoffice rendelkezik Word, PowerPoint és Excel támogatással is.

A Libreoffice letöltése

A Libreoffice letölthető az apt-get install libreoffice parancs segítségével Linux alatt. Windows alatt a https://hu.libreoffice.org weboldalról. Ha Windows XP vagy régebbi operációs rendszert használsz, csak régebbi Libreoffice változatot tudsz használni, mert az újabbaknak Windows 7 kell. A Libreoffice egy ingyenes és szabad szoftver, amely nyílt forráskódú. Ingyenesen letölthető a hivatalos weboldalról, gépigénye nem túl nagy (1 GHz processzor, néhány száz MByte szabad memória). A szoftver képes megnyitni a régi Microsoft Office dokumentumokat is, alapvető fájlformátuma pedig az Open Document Format.

A konvertálás folyamata

 

pdf word konvertálás libreoffice

 

Nyisd meg a dokumentumot, amelyet át szeretnél konvertálni. A fájl menübe kattintva megtalálható a PDF dokumentumként való exportálás. Ezt követően a szoftver feldob egy ablakot, amelyben ki lehet választani, hogy hogyan történjen a konvertálás. Lehetőség van veszteségmentes képtömörítés használatára is, függően attól, hogy a képi elemeket, hogy szeretnéd eltárolni. Lehetőség van jelszó beállítására a dokumentum megtekintéséhez. Levédhető a dokumentum jelszóval is, hogy csak az tudja módosítani, aki rendelkezik a megfelelő engedéllyel (ez természetesen a dokumentum újra kreálása ellen nem véd).

Online módszer

Rengeteg weboldal létezik, amelyek képesek PDF fájlt konvertálni word dokumentumból. https://www.google.hu/search?q=doc+to+pdf+converter Mindegyik módszer használata esetén a word dokumentumod el fogja hagyni a számítógépedet! A dokumentumot fel kell tölteni egy távoli szerverre, ahol a konverzió végbe mehet. A folyamat néhány másodpercig tart, ezt követően letölthetjük a dokumentumot. Fontos figyelni arra, hogy néhány online szoftver vízjeleket szúrhat be, vagy linkeket helyezhet el a dokumentumban. Érdemes ezért inkább a Libreoffice programcsomagot használni a pdf konvertálásra.

Libreoffice vagy Openoffice?

A két szoftver egy és ugyanaz. Az eredeti szoftvert Openoffice néven fejlesztették, ám a projektet felvásárolta az Oracle. Ezt követően az eredeti fejlesztők létrehozták az alternatív Libreoffice szoftvert. Az Oracle később lemondott a jogokról, és átadta az Apache alapítvány számára az Openoffice fejlesztését. A két szoftver azonos kódbázisból merít, de mára a Libreoffice lett a fejlettebb szoftver, az Openoffice fejlesztése pedig lelassult. Érdemes ezért inkább az aktívabban fejlesztett Libreoffice szoftvert használni a PDF word konvertálás során.