Pendrive formázása esetén minden adat törlődik az adathordozóról. A pendrive formázása újjáépíti a fájlrendszert.. A formázást akkor kell elvégezni, ha a fájlrendszer megsérült, vagy hibás szektorok vannak jelen a z USB meghajtón. A pendrive formázása Windowson nagyon egyszerűen elvégezhető, ez a cikk ezt fogja bemutatni. Linux esetén a művelet ugyanígy elvégezhető, ezért néhány szóban az is említésre kerül majd.

 

pendrive formázása datatarveller

A pendrive formázása egyszerűen

Amikor bedugod az USB meghajtót a számítógépbe, megjelenik a lemezes meghajtók között az új eszköz. Ekkor a Sajátgépbe navigálva, a pendrájv lemezének ikonjára kell jobb gombbal kattintani. Itt megtalálható a formázás menü. Ki lehet választani, hogy NTFS vagy FAT32 fájlrendszer szerint formázd meg a pendrájvot. Ha a pendrájvot szeretnéd okos eszközökben, DVD lejátszókban, vagy nem-windows rendszerek alatt használni, akkor a FAT32 a jó megoldás. Ha csak Windows alatt szeretnéd használni, akkor NTFS-re is formázhatod a pendrájvot.

Gyorsformázás vagy teljes formázás?

A pendrive formázása nem különbözik egy bármilyen másik adathordozó megformázásától. A pendrájv belső működése viszont olyan, hogy egy menetben csak nagy blokkokat tud kiírni, ezért ha a Windows felkínálja, a legnagyobb blokkméretet kell kiválasztani (32 vagy 64 kilobájtos szektorméret). Gyorsformázás esetén a Windows nem kísérli meg a rossz szektorokat felderíteni és kijavítani. Amennyiben a pendrájv régi, úgy teljes formázást válassz. Ez tovább tart, de így a fájlrendszerből a rossz szektorok kiszűrésre kerülnek.

Nem jelenik meg a meghajtó

Ha a meghajtó nem jelenik meg, miután bedugtad, úgy elképzelhető, hogy nincs rajta partíciós tábla. A partíciós tábla egyszerűen létrehozható.

 

pendrive formázása windows

 

A start menüben keresd ki a Sajátgépet, és kattints rá jobb gombbal. Itt a kezelés menüt kiválasztva megtalálod a Lemezkezelőt. A lemezkezelőben ellenőrizheted a különféle lemezes egységeken a partíciókat. A mellékelt képen csak a merevlemezes meghajtót látni. A merevlemezes meghajtódhoz semmi esetre se nyúlj, hiszen arról fut a Windows, és azon vannak a privát adataid. A pendrájvot ez alatt fogod találni, egy külön dobozban. A mérete ki lesz jelezve, és rajta lesz valószínűleg egy sérült partíció, vagy pedig semmilyen partíció nem lesz rajta. Hozz rajta létre egy új partíciót, és mentsd el a változásokat. Ezt követően formázhatod az adathordozót.

Pendrive formázása linux alatt

Linux alatt a gparted nevű programmal formázhatod meg a külső meghajtót, és a többi lemezes meghajtódat. A gparted a Windows lemezkezelőjéhez hasonlóan néz ki. A különbség az, hogy magát a formázást is itt lehet elvégezni. A Linux NTFS és FAT32 mellett még EXT2/3/4 fájlrendszereket is támogat. Az EXT fájlrendszer csak Linux alól működik, ezért ne használd ezt a fajta fájlrendszert akkor, ha más operációs rendszer alatt is használni akarod a tollmeghajtót.

Figyelem!

A flash drive  formázását követően a pendrájvon lévő adatok meg fognak semmisülni. A toll meghajtót csak akkor kell leformázni, ha valamilyen probléma van a fájlrendszerrel. Az új pendrájvokat általában nem kell leformázni, mert a gyártó leformázza őket olyan módon, ami a pendrájv hardveres szektorméretéhez optimális méretű logikai szektorokat tartalmaz.

Ha a pendrájv fizikailag sérült, tehát a memóriacellák végérvényesen kifáradtak, és az usb meghajtó tönkrement, előfordulhat az, hogy a rossz szektorok fizikailag vándorolni fognak a felületén. Ha ez történik, a formázás nem fog segíteni, mert az adatok folyamatosan más helyekre fognak vándorolni. Bizonyos pendrájvok esetén a vezérlő az írást lekorlátozza akkor, ha bizonyos mennyiségű rossz szektort talál a felületén. Ekkor az usb kulcs a továbbiakban már nem lesz felhasználható, és nem is lehet többször leformázni.