Play áruház frissítés

 

A Play áruház frissítés nélkül történő használata bizonyos esetekben elkerülhetetlen, mert néhány készülék nem működik megfelelően a Play áruház frissítését követően. Az androidos telefonok és tabletek egy része nem a licenszelt Android operációs rendszert használja. A Play áruház frissítés nem telepíthető fel rájuk.

Az új verzió hiányában a régi, esetleg alternatív Play áruház használható csak, amely bár működni fog, nem teszi lehetővé a programok automatikus frissítését, egyes szolgáltatások teljes kiaknázását, vagy a hivatalos áruházból történő bármilyen program feltelepítését. Mik azok az alkalmazások, korábban már írtunk.

Egy avatatlan szemlélő máris felhorkan. Dehát az Android egy ingyenes operációs rendszer, fejlesztését pusztán csupa szívjóságból végzik a Linux-tojáshéjból kibújt önkéntes mozgalmárok… Ami részben igaz is, de nem igaz akkor, ha a Play áruház frissítés is szerepel a céljaink között. Ugyanis az Android mögött álló cég, a Google is bevételhez szeretne jutni.

Nagyvállalatok fogságában

 

Az Androidot fejlesztő vállalat, a Google érdeke az, hogy pénzt keressen. Mivel maga az operációs rendszer valóban ingyenes, és nyílt forrású, szabadon letölthető és felhasználható az internetről. Ebből pénzt közvetlenül nem tud keresni a Google. Közvetve viszont igen, és ennek egyik fő módja a Play áruház.

A Play áruházba a fejlesztők feltölthetik a szoftvereiket, amelyeket aztán a felhasználók letölthetnek. Némely szoftver fizetős, így a teljes verzió megvásárlását szintén a Play áruház segítségével végezhetjük el.

A Play áruház viszont nem érhető el azoknak a gyártóknak a készülékein, amelyek nem szerződtek le a Googlevel, így a Play áruház frissítés nem lehetséges ezeken a készülékeken. Jó néhány olyan gyártó van, amely Androidot használ okostévéin, telefonjain, számítógépein, vagy tabletjein. De nem szerződött le a Google-lal a Play áruház használatára, így ezek a készülékek nem rendelkeznek a Play áruház szoftverével, és a legtöbb esetben utólag sem lehet őket feltelepíteni.

 

play áruház frissítés

Wayteq tablet

 

Az amerikai processzort használó, magyar-kínai érdekeltségű Waiteq táblagépeket, tableteket, és navigációs rendszereket fejleszt. A rajta lévő Android 4 alapú operációs rendszerrel nem lehetséges a Play áruház frissítés semmilyen formában, mert már magát a Play szoftvert sem lehet telepíteni rá.

A rajta lévő szoftver ugyan lehetővé teszi azt, hogy az .apk kiterjesztésű csomagokat feltelepítse a felhasználó. Az infrastruktúra így elesik annak a lehetőségétől, hogy a felhasználó a Play áruház által tartalmazott szoftvereket feltelepíthesse a készülékeire, vagy hogy azokat automatikusan frissíthesse.

További probléma, hogy ezek a készülékek bizonyos esetekben más, alternatív webes áruházak szoftverének futtatására sem alkalmasak. Kizárólag az apk fájlok manuális letöltése útján lehetséges a szoftvereket feltelepíteni rájuk.

 

Google Play áruház frissítés előtt

Google Play áruház frissítés előtt

 

Google, ne legyél gonosz!

 

Bár nem látni, hogy a Google bevételeinek miért ártana az, ha lehetővé tennék, hogy bármilyen gyártó használhassa az áruházat, és hogy lehetőség legyen a Play áruház frissítés telepítését követően a legújabb verziókhoz hozzáférni. Fontos tudni, hogy a Google több százmillió dollárt kér a nagyobb vállalatoktól azért, hogy az infrastruktúra zárt forrású részeit, például a Play áruházat is futtathassák a gyártók a telefonjaikon.

Ugyan maga a Linux, és az Android operációs rendszer teljesen ingyenes, ám a Google zárt forrású szolgáltatásai, mint amilyen a Play áruház is, zártak, és fizetősek, egy kis gyártó nem engedheti meg magának azt, hogy kifizesse a Google borsos licencdíjait, így az ilyen vállalatok kénytelenek saját fejlesztésű áruházszoftvereket, vagy régi, nyílt forrású alternatívákat elhelyezni a rendszerben.