A számítógép felépítése nagy vonalakban nem bonyolult. Az alkatrészek belső működése persze az, hisz ezek több millió mérnök több évtizeden át tartó munkájának eredményei. Ennek a cikknek egyetlen célja, hogy bemutassa, hogy néz ki egy számítógép felépítése. Bonyolult fogalmakat és mechanizmusokat nem fog bemutatni, mert a számítógép felépítése folyamatosan, évről évre változik. Ha már konkrétan azt szeretnéd tudni, hogy milyen számítógépet vegyél olvasd el cikkünket.

 

számítógép felépítése

 

Számítógép felépítése: a perifériák

A felhasználó, anélkül, hogy érdekelné a számítógép felépítése, először a számítógép perifériáival kerül kapcsolatba. Ezek a monitor (képernyő), a billentyűzet, és az egér. Néha nyomtató, webkamera, vagy más eszköz is tartozik a számítógéphez. Ezeken keresztül tudunk interakcióba lépni a számítógéppel, ezek a kényelmes felhasználói élmény alapkövei. A jó minőségű monitor és szabványos magyar billentyűzet a kellemes irodai munka záloga, talán még a gyors számítógépnél is fontosabbak.

Processzor

 

processzor

 

A számítógép lelke a processzor. Belsejében több milliárd tranzisztor található, amelyek logikai kapukat alkotnak. Ezek a logikai kapuk a processzor utasítás készletét implementálják. A processzor futtatja az operációs rendszert, a programokat, lényegében primitív számítási műveleteket futtatva. A mai processzorok másodpercenként több milliárd művelet futtatására képesek. A programok számítási műveletek összességei, amelyeket a processzor aztán végre tud hajtani. A mai processzorok ARM vagy x86 utasításkészletet használnak.

RAM (memória)

A programok futáskor a memóriában tartózkodnak. A tartalma a gép kikapcsolásakor törlődik. Mérete manapság 4 vagy 8 GByte. Közvetlen összeköttetésben van a processzorral, mert a processzor ebbe képes dolgozni. A futó programok itt találhatóak meg, és a programok adatai is, amikkel a processzor épp dolgozik.

 

számítógép felépítése mamória

 

Alaplap

Az alaplap egy nyomtatott áramköri lapka, amelyen a processzor, a memória, és a perifériák foglalatai találhatóak meg. A processzor és néhány egyszerűbb chip van ráforrasztva. Ezen van például az USB foglalat is, ide csatlakozik a billentyűzet, vagy épp a fülhallgatód. Mind a laptopokban, mind az asztali számítógépekben, mint a mobiltelefonokban és tabletekben megtalálható egy alaplap. Egy tablet vagy telefon is tulajdonképpen egy számítógép, csak kisméretű, és kisebb fogyasztású alkatrészeket tartalmaz.

Háttértár

 

wincheester

 

A háttértár (merevlemez, vincseszter) egy forgó mágneses vaslemezt és egy olvasófejet tartalmaz. A fájlok, az operációs rendszer, és az adatok ezen találhatóak meg. Manapság több száz Gigabyte vagy néhány Terabyte méretűek. Létezik olyan háttértár, amelyben nincs mozgó alkatrész, ezeket SSD-nek nevezik. Egy kábel segítségével összeköttetésben vannak az alaplappal, amelyen keresztül az alaplap képes lemezműveleteket indítani.

Tápegység

A tápegység egy olyan adapter, ami a fali 220 voltot egyenárammá alakítja át a számítógép számára. Laptopok esetén ez egy egyszerű fali adapter, amely 12, 16 vagy 19 voltot biztosít. Asztali számítógépek esetében a tápegység bonyolultabb, és 12, 5, és 3,3 voltot biztosít az alaplap számára. Az asztali számítógép tápegységének rácsait eltakarni nem szabad, mert túlmelegedhet. Néhány asztali számítógép tápegysége ventilátort is tartalmaz.

DVD meghajtó

Manapság már kevésbé gyakori, de néhány számítógépen megtalálható egy optikai meghajtó is. Ez tipikusan egy DVD meghajtó, vagy DVD író. Régi számítógépeken floppy (hajlékonylemezes) meghajtó is megtalálható volt, ám ezek szerepét átvették a memóriakártya foglalatok. CD meghajtót ma már nem használnak, a BluRay meghajtók pedig nem terjedtek el széles körben.

Nyomtató

A nyomtatók az irodák elengedhetetlen kellékei, de ma már otthon is sokan használják ezeket a készülékeket. Nem közvetlen részei a számítógépnek, sokféle típusuk van. A tintasugaras nyomtatók kicsiny tintapatronokat használnak a nyomat papírra történő elhelyezésére. A mátrixnyomtatók tűket szúrnak egy szalagba, és azon keresztül helyezik el a képet. A lézernyomtatók egy hengerre viszik fel a festékport, és azt olvasztják rá a papírra.

Régebben, a számítógép felépítése

Régebben a számítógépek alaplapja és processzora primitívebb volt. A számítógépek külön videokártyát tartalmaztak, amely a kép monitorra küldéséért felelt. Külön hangkártyát igényeltek, amelyen jack csatlakozók voltak, és ez a kártya állította elő a hangot. A memória nem közvetlenül a processzorra volt csatlakoztatva, hanem egy külön alaplapi vezérlőcsippel volt összeköttetésben.

Wikipedia